Madžarska nova ustava

23

Madžarska je pred dobrim mesecem popolnoma prenovila svojo ustavo, ki bo začela veljati s 1.1.2012. Za vladajočo stranko Fidesz premiera Viktorja Orbana je bil to vzrok za veliko slavje, za številne nasprotnike pa ne. Slišali smo veliko bitko, češ da ustava krši mednarodne in evropske standarde človekovih pravic, napadi so bili predvsem na člene, ki črpajo iz krščanskih vrednot.

V preambuli, ki sicer ni pravno zavezujoča, je mogoče brati o Bogu, krščanstvu in sveti madžarski kroni, domovini in tradicionalnih družinskih vrednotah. Za nekatere so sporni členi, ki družino opredeljujejo kot zvezo moškega in ženske oziroma določajo zaščito življenja od trenutka oploditve.

Slovenci Evropske ljudske stranke – ELS smo Madžare močno podprli, edino na področju pravic manjšin smo podarili, da ta ustava ne sme na nikakršen način zmanjšati pravic manjšin. Dobili smo zagotovilo, da jih ne bo.

Vlada je pripravila zagovor ustave, ki smo ga prevedli (zato je malo trajalo) in ga lahko najdete v priponki. Zagotavljajo, da bo ustava dokončala dvajsetletni prehod od komunizma k demokraciji, omogočila soliden gospodarski razvoj in preprečila škandale, ki so pretresali prejšnjo socialdemokratsko vlado.

Predvsem bi izpostavil naslednje točke:

 • Omemba boga na začetku preambule ustave je citat iz prvega odstavka madžarske državne himne. Tudi druge evropske ustave (na primer nemška, poljska, grška in irska) se sklicujejo na krščanstvo ali boga. Ustava priznava vse verske tradicije, ki obstajajo na Madžarskem.
 • Zaščita zarodka: Ustava ne uvaja prepovedi splava. S tem, ko predpisuje varstvo življenja zarodka, potrjuje sodno prakso madžarskega ustavnega sodišča v zadnjih dveh desetletjih. To je dokaz, da je obramba življenja zarodka državni cilj na ustavni ravni.
 • Vprašanje varstva narodnostnih manjšin: Nova ustava razglaša, da so narodnostne ali etnične manjšine, živeče na Madžarskem, obravnavane kot del madžarske države in madžarske politične skupnosti. Besedilo jasno navaja, da imajo narodnostne manjšinske skupnosti med drugim pravico svobodno izražati svojo identiteto, uporabljati svoj materni jezik in gojiti svojo kulturo. Ustava jim zagotavlja tudi pravico do kolektivne udeležbe v javnih zadevah, zastopstvo na lokalni in državni ravni ter ohranitev vseh pravic, ki so jim bile že dane.
 • Vprašanje zakonske zveze in družine: Obstoječe ustavne določbe (na podlagi sklepa ustavnega sodišča iz leta 1995) o zakonski zvezi ostajajo nespremenjene.Nova ustava bo priznavala zakonsko zvezo kot zvezo moškega in ženske, kot je določeno tudi v mnogih drugih državah članicah EU (npr. Poljski, Latviji, Litvi in Bolgariji). Ta ureditev ne zadeva registriranega partnerstva, katerega pravni učinki so v veliki meri enaki kot pri zakonski zvezi in ki je na voljo tudi za istospolne partnerje. Opredelitev zakonske zveze ni povezana z opredelitvijo družine, kar pomeni, da ustava podpira različne oblike družine, npr. tudi enostarševske.

Klemen Žumer, Bruselj


23 KOMENTARJI

 1. “kot je določeno tudi v mnogih drugih državah članicah EU (npr. Poljski, Latviji, Litvi in Bolgariji”

  res, svetli zgledi 😉

 2. Mislim, da nas bo večvrednostni kompleks zapustil, ko nas bodo te države prehitele – gospodarsko in civilizacijsko. Ne bo potrebno dolgo čakati.

 3. Civilizacijsko, gospod Lah? Res?

  Poglejte si poročila o stanju človekovih pravic v teh državah. Ekstremni nacionalizem, divjanje proto/neo-nacističnih skupin, zatiranje etničnih manjših, patološka homofobija, hude težave z ločevanjem cerkve od države…

  Če je to za vas znak, da nas civilizacijsko prehitevajo, se vam kolca po čudnih časih.

 4. Lah, kot običajno pretirava. Zato, ker agresivno ne preganjajo vsega, kar odstopa od njegovega ekstremno levičarskega pogleda na svet, pripisuje tem državam ekstremizem v drugo smer.

  Vendar tega ekstremizma v teh smereh ni.

  Te države nas civilizacijsko prehitevajo, saj so vse obsodile zločinski komunizem. Le Slovenija ga ni.

 5. Mislim, da bi bilo zelo napačno, če bi sedaj Madžarsko postavljali kot nekakšen svetel zgled – ker to ni! Namreč, ko je po polomu socialistov oblast prevzela Orbanova desnica, je s tem dobila celo ustavno večino, kar pomeni, da se lahko poigrava z ustavo, kakor hoče. Zato ne verjamem, da je pri nastanku nove ustave prišlo do konsenza. Imam pa podatke iz prve roke, da je Orbanova vladavina na žalost sprožila val ekstremnega nacionalizma, predvsem do Romov, pa tudi do pripadnikov drugih narodnosti, in navsezadnje tudi do pripadnikov drugače misleče politične manjšine. Stanje je alarmantno! Zato, prosim, ne postavljajte Madžarske za zgled Sloveniji, ker stvari niso tako dobre, kot se zdijo.

 6. Treba je kar odkrito povedati: Madžarska pod nacionalističnim fanatikom Orbanom je grožnja miru in varnosti v Evropi! V zakonih, ki jih sprejemajo, še posebej pa v političnih deklaracijah se stalno pojavljajo koraki v smeri revizije madžarskih meja, kot so nastale s Trianonskim mirovnim sporazumom leta 1920. V bistvu hočejo ponovno vzpostavitev Velike Ogrske.
  Ali se klerikalni opranoglavci a la Žumer zavedajo, da s tem, ko dajejo potuho Orbanovi velikomadžarsko-fašistoidni kliki, posredno podpirajo tudi njihove pretenzije do dela slovenskega ozemlja (Prekmurje)?

 7. Naši komunajzerski skrajneži se bodo tukaj izlajali.

  Vedeti pa je treba naslednje. Naši mediji, ki so večinoma levičarski, itak vse, kar je desničarskega radi napihnejo v skrajnost, kako je hudo. Seveda ob levičarskih skrajnežih počnejo ravno obratno.

  Zato je treba vedeti, da ni nič tako hudo, kot opisujejo, poleg tega gre pa tudi za kratkoročno sprostitev negativnih čustev, ki so se nakopali v ljudeh v času levičarske vlade, ki je tlačila dol vse, kar ji ni pasalo.

  Zato je izgledalo, da je na pohodu malo bolj radikalen nacionalizem, ampak so se hitro umirili.

 8. bah –

  če bi si dovolili neobremenjen pogled na stvarnost, bi zagledali zanimive reči. Na primer:

  – V Sloveniji Romov in gejev ne zatiramo, hvala bogu. Ker nihče ne gleda, kako ravnamo z večino (npr. vernimi), problema seveda ni.
  – Slovenija je članica zelo ekskluzivnega kluba, ki je uspešno IZ-ločil Cerkev iz države (kmalu bomo prehiteli Albanijo). Večina manj naprednih držav, začenši z Nemčijo in Francijo, nam do kolen ne seže.
  – V Sloveniji neonacističnih strank res nimamo. Boljševiki in komunisti so premočni, da bi konkurenca imela kakršne koli možnosti.

 9. Furlan, kakšna pa je tvoja definicija “verne večine”?
  Pa še: verske skupnosti so po ustavi strogo ločene od države. Kar je edino prav!

 10. @Simon

  “če bi si dovolili neobremenjen pogled na stvarnost”

  “Boljševiki in komunisti”

  mislim, da sva z neobremenjenimi pogledi kar zaključila, a ne.

 11. Zdravko in Ančka, a sta se vidva sploh zmožna pogovarjati, ne da bi trosila floskule ad hominem?

 12. Janezek, daj priznaj, da te boli dejstvo, ko diktatorčka Slavkota (znanega tudi kot svobodnjak, svoboda in pravica…) tako hitro razkrinkamo.

  On je s svojimi žalitvami in ekstremizmom že davno pokazal, da se z njim ne da resno pogovarjati.

 13. Diktatorček je užaljen, ker uporabljam proti njemu isti ton, kot on proti drugače mislečim.

 14. ČESTITKE, IZ USTAVE SO ZMETALI VSO POST KOMUNISTIČNO,

  NEPOTREBNO NAVLAKO S FLOSKULAMI O PRAVICI DO DELA ITD…

 15. Dejansko ima nova ustava Madžarske še eno lastnost, ki je slovenska nima. Je zelo jasno napisana in ni prostora za špekulacije – približala se je ameriški.

 16. I is interesting to see Your comments from Hungary.
  As I can see, most of slovenians see things correctly. Yes, Hungary and this government is under pressure all the time, but take a look who is attacking them: the countries where there is a significant Hungarian minority and left wing parties from EU (like Pohor).

Comments are closed.