Macron praktično že predsednik

71

Če bodo rezultati vzporednih volitev obveljali, se je prvi krog predsedniških volitev v Franciji iztekel skoraj povsem v skladu s pričakovanji. “Francoski Cerar” Emmanuel Macron je prvi, voditeljica Nacionalne fronte je druga, in to z dosežkom, ki se giblje v spodnjem delu tega, kar so ji napovedovale ankete. Omenjeno pomeni, da skoraj ni dvoma, da bo Hollanda na čelu Francije nasledil njegov nekdanji minister Macron. Fillonu je s trmastim vztrajanjem očitno uspelo torpedirati peto republiko. Desna sredina, vseskozi njena nosilna sila, prvič po letu 1958 v drugem krogu ne bo imela finalista. Slaba tolažba je, da je še precej bolj daleč od drugega kroga ostal socialistični kandidat, saj je vsaj vrednostno Macron socialistom nedvomno bliže kot konservativcem. Trije vodilni kandidati naj bi se sicer zvrstili v štiri odstotne točke.

71 KOMENTARJI

 1. No, če seštejemo trenutne odtstotke Macrona, Melenchona in Hamona(49,5)in Le Penove, Fillona in Dupont-Aignana (46,5), bi bila razlika med verjetnimi volivci Macrona in Le Penove le 3%. Lahko na tej tako tesni osnovi sklepamo kdo bo zmagal?

  • Ne, velik del Fillonovih volilcev ne bo volil Le Penove, ki ima zelo etatistični ekonomski program. Bo pa verjetno uspela pridobiti še del Melenchonovih volilcev. Ne glede na to ne bo zmagala, Nacionalna fronta je še vedno za povprečnega volilca preveč toksična.

   Tudi Trumpu so sicer ankete slabše kazale, ampak on je za Hillary zaostajal za nekaj procentov, največ okrog 5. Le Penova za Macronom po anketah zaostaja za okrog 20 odstotkov.

 2. Hm. Ste res še prepričani, da Fillon do včerajšnjega terorističnega pospeška neizvolitvi kandidatki ni imel šans za zmago?

  • Se strinjam in tudi vzporedne volitve pritrjujejo, da Fillon ni bil povsem brez upa zmage. Mu je pa afera dramatično poslabšala šanse. Mene afera ni povsem prepričana. Celo nagibam k temu, da naj ima politik kot svojega plačanega političnega asistenta pravico najeti kogarkoli, ki mu najbolj zaupa; če sam želi, tudi družinskega člana oz. soprogo.

 3. Rezultati vzporednih volitev sicer še ne pomenijo 100% odločitve o tem, kdo gre v drugi krog. Fillon z 20% in Melenchon z 19,5% nista povsem gotovo odpisana glede na Le Penovo ( 21,7%) in Macrona ( 23,7%).

  Problem za prva dva se mi zdi, da Le Penova v dejanskem štetju glasov dobiva zaenkrat precej več kot po teh vzporednih volitvah.

 4. Če bo drugi krog Macron : Le Pen, potem ponavljam napoved, ki sem jo že izrekel; Le Penova ne bo presegla 40% in Macron bo predsednik. Bo pa hčerka dobila v drugem krogu precej več kot oče pred desetletjem in nekaj…

  Ivo Kerže, kot je že nakazal demaistre, zelo verjetno fali pri seštevanju glasov. Pričakujem, da bo več volilcev Fillona obkrožilo Macrona kot Le Penovo. Ne glede na to, ali bo takšno napotilo republikanske stranke ali ne. Volilci Melenchona in Hamona utegnejo voliti, če sploh, sicer porazdeljeno; ampak predvidevam, da tudi oni večinsko za Macrona.

 5. Meni je pa najbolj všeč en komentar z nekih drugih spletnih strani: “Štala je in Francozi izbirajo med sranjem in gnojem.”

 6. Le Penova bi se lahko malo zgledovala po Merklovi. Saj je ženska.
  Lahko bi potegnila voz precej bolje, če bi malo bolj razumela, kaj je to država in republika. Kakšen “prost pretok teroristov”?! Če ne bi take klatila, bi bila gotova zmagovalka.

 7. Tudi jaz menim, da je Macronova zmaga neizbežna. Za Slovenijo je to dobro, ker bi razpad EU prinesel tudi propad Slovenije, saj bi se levorežimska elita strgala s ketne.
  Sicer pa te zmage nihče ne more biti vesel, ker je bodoči predsednik spet bivši socialist pa še osebno poškodovan zraven, saj spolna zloraba v mladosti, tudi če se konča s poroko, pusti določene posledice v podzavesti, ki ob kriznih priložnostih pridejo na dan.

  • Spolno napaden kot otrok? Mi postaja vse bolj simpatičen prihodnji predsednik francoske republike. Bomo “gledali” vrnitev Jedija.

   Ali če poskusim v vaši terminologiji, a niso vsi svetniki veliko trpeli? In jih je ravno bridka izkušnja kvalificirala, da so uspešneje vodili druge vernike?

   Razumem, da izkušnja spolne zlorabe odmeva v kriznih situacijah še v odrasli dobi. A to ga po mojem mnenju kvečjemu kvalificira, da bolj tenkočutno in pravilno odreagira v kriznih situacijah.

   Če se motim, bom vesel poduka. Tudi sam sebe štejem za zlorabljenega. Ne sicer spolno. A mi je država (njeni uslužbenci) poskušala ukrasti otroka. Sam menim, da me ta izkušnja kvalificira za boljšega politika. Imate protidokaze tudi tukaj?

   • Žal te ne. Tvoj problem je, ker ne veš zakaj in odkod to prihaja. In zato nimaš pojma kam greš. Te to kvalificira za politika? Prej nasptrotno.

  • Sarkazem: “Tudi jaz menim, da je Macronova zmaga neizbežna. Za Slovenijo je to dobro, ker bi razpad EU prinesel tudi propad Slovenije, …”
   =======================

   Neumnost, en človek ne more popeljati Francije iz EU, to bi lahko naredil samo referendum. To, da bi lahko en človek omogočil referendum še ne pomeni izstop Francije iz EU, pač pa bolj pomanjkanje demokracije.
   Slovenija pa je itak že bolj ali manj izgubljena, propadla država, tudi brez razpada EU.

 8. Morebitna izvolitev Macrona bo samo ohranjanje tekočega stanja .
  Ljudje, volivci, ki si želijo sprememb bi glasovali za obstoječe stanje. Ali si res želijo spremembe? Francozi so trdi socialisti.
  Prava sprememba bi bila izvolitev Lepenke.

 9. Riki, bi se kar strinjal z vami, zlasti v drugem delu. Vendar ni nikoli tako hudo, kot je pri nas, da ne bi moglo biti še huje!
  Igranje z referendumom je pa lahko usodno. Tako se je igral Cameron in z referendumom oholo izsiljeval EU, nazadnje je pa referendum z malo večino odločil brexit in izločil Camerona, čeprav on osebno ni bil za odhod. Podobno se lahko zgodi v Franciji

  • Macronova morebitna zmaga bi morala vendarle biti lekcija desnici, da nekaj Le Penova ne dela prav. Vsaj to, če že ne morete ugotoviti, kaj bi to bilo! Kot v Sloveniji. Tipično za levico je da nima pojma kaj dela (oz. ima druge interese), da pa desnica nič ne razume, je pa višek.

   • To so besede pravega liberalca:

    Mitja Irsic @MitjaIrsic
    Francija za francoze? Pozabite na te bedarije.

    • Francija je dovčerajšnja kolonialna velesila. Francija je za Francoze. Ampak Francozi znajo bit gospodje, vsem revolucijam navkljub.

     • Upam, vsaj. Bomo videli v drugem krogu.
      Čeprav Macron ni nikakršen kaliber, je nepojmljivo, da Le Penova izgubi proti njemu samo zato, ker ji ni jasno kaj je Francija! Če pa zmaga, se bo pa morala umirit tako kot Trump, sicer bo zakuhala Francijo do vrelišča.
      Trump je dajal vedeti že vnaprej, da se bo umiril, Le Penova pa kar misli, da ima prav.

     • Razočaran sem nad tabo. Kako moreš sploh razpravljat o Franciji predsednice Marine Le Pen kot o resni opciji. 🙁

      Na srečo nima šans; ne vem, kaj sanjaš. Ne bo dobila večine pri volilcih nobenega drugega kandidata( vsaj nobenega, ki je dobil nad 5%). Torej se lahko Macronova prednosti iz prvega kroga samo poveča.

      Kot da se ti sanjalo ne bi, kakšna so programska izhodišča Nacionalne fronte. In prav ti, ki v primerjavi z menoj zagovarjaš ekonomski liberalizem. Le Penova je vendar na diametralno nasprotnih stališčih ekonomskemu liberalizmu!

      Poglej recimo to primerjavo programskih oz. volilnih obljub Macrona in Le Penove:
      http://www.delo.si/assets/media/picture/20170424/francija.jpg?rev=1

      Iz njih je vendar jasno, da bo večina volilcev francoske desnice, torej tudi volilcev Fillona, iz prepričanj in interesov glasovala za Macrona. Ki jim je mnogo bližje in čeprav je bil v socialistični vladi, socialist ni.

      S katerimi glasovi naj bi tedaj Le Penova dobila volitve? Z glasovi priseljncev iz Magreba ali Subsaharske Afrike?

      Daj, raje reci, da si se do zdaj hecal …

  • Super, na stran proputinovske ( prosovjetske) propagandne TV postaje iz Moskve se bomo zdaj postavljali. 🙁

   In bili na strani tiste politike, ki se z vsemi sredstvi, z obveščevalnimi in medijsko propagandnimi vmešava v volilne politične procese na Zahodu, od ZDA do Evrope. In v Evropi očitno iz kremeljskega prepričanja, da njim ustreza razbitje EU, dela vse, da bi na oblast v evropskih državah spravil skrajno desnico.

   Kaj takega, da si 2017 neka država propadlega boljševiškega režima, katere država nima moči ene Nemčije, verjetno niti ne Francije, to špoga. Takšno zlonamerno vmešavanje v interne zadeve drugih držav, v suvereno odločitev njihovih državljanov, da si sami izbirajo oblast!

   Čudaki ste, ki citirate in podpirate to proputinovsko RT! Ne vem, kako more biti nekdo tako slep, če ni plačan od teh krogov.

   • RT ima ima v disclaimerju napisano, da je financiran s strani ruske vlade in da poroča s srani ruske perspektive. Zahodnjakarski fakenews pa glumi neodvisne medije.

    MAcron je klasični evrofašist, ki bo razpad te zločinske tvorbe, ki se imenuje EU sicer kratkoročno odložil, ne bo pa preprečil neizbežnega.

     • Da. Tovariš sto sedemdeseti Rx ima prav! Tako smo se zmenili na seji komunistične partije. Vse, kar temelji na človekovih svoboščinah, je zločin!

      Še komu kaj ni jasno?

    • O “zločinski tvorbi” in “evrofašizmu” nima smisla. Glede primerjave zahodnih ekvivalentnih medijev z RT pa sledeče. Na RT je kritika, torej neodvisnost od Putina, nepredstavljiva. Na drugi strani bi bila smešnica trditi, da ameriške TV postaje ( CNN, ABC, CBS, NBC, PBS) niso neodvisne in kritične do lastne, Trumpove administracije. Prej obratno, da se vidi, da lastnega predsednika ne marajo.

    • Zločinska tvorba je bila Jugoslavija in to te boli.

     EU se bo pa reformirala in ne bo propadla.

     Macron ni nikakršen klero-fašist. Si pa ti rx170 levi fašist.

 10. Nisem mislil na referendum na splošno, ampak le na referendum o odhodu iz EU, ker bi lahko uspel. EU namreč postaja vsem Evropejcem rahlo zoperna s svojo razkošno plačano vrhuško, neracinalnim megaparlamentom in megabirokracijo s pijančkom na čelu, z uvažanjem migrantov in infantilno politično korektnostjo. Tudi moja malenkost bi lahko zato postala evroskeptična, če se ne bi zavedala, da bi razpad EU pomenil tudi propad Slovenije.

  • Sarkazem: “Nisem mislil na referendum na splošno, ampak le na referendum o odhodu iz EU, ker bi lahko uspel.”
   =============================

   Če bi uspel bi uspel zato, ker bi tako izglasovala večina volivcev. In zakaj naj bi bilo to narobe?
   Zakaj naj bi bila napačna večinska volja?
   A naj stalno zmaguje volja manjšine in nezadovoljstvo večine, stanje kot ga poznamo sedaj?
   A naj imamo neko stanje proti kateremu so vsi, pa vsi vemo za to, pa se ga ne upam(j)o preveriti na referendumu?
   Kakšen smisel naj bi imela taka demokracija?

   Ravno stalna grožnja pred referendumom dela švicarske politike, da skušajo uganiti in uveljavljati večinsko voljo volivcev, tako, da izglasujejo t.i. “referendumfrei” zakone.
   In njim se to očitno obnese.
   Evropski birokrati pa se volivcev ne bojijo, ker je demokracija v EU zatrta, volivci pa prenažrti, ignorantski mehkužneži.
   Idealno okolje za invazijo barbarov z juga.

   PROSIM DA PODPIŠETE in POŠLJETE!!!
   … na priložen naslov (čimprej, do srede)

   http://www.publishwall.si/vili.kovacic/post/286247/referendumska-pobuda-proti-vladnemu-zakonu-o-2tiru

   • Če bi Francozi slučajno podprli Le Penovo in potem še njena stališča na referendumu o EU in evru, tedaj bi bilo 60 let evropskega pozitivnega razvoja, miru in blaginje vrženo v nič, v nepovrat!

    Pravzaprav lahko začnemo spet kar v 19. stoletju, v obsedenem ukvarjanju nacionalnih držav o svojem Lebensraumu. Fantastična možnost, da recimo naš obmorski spor s Hrvati preide v vojaško fazo. Ali da gremo končno svobodno in korajžno spet s tanki “osvobajat naše Trst, Gorico in Celovec”. S petimi tanki in tremi helikopterji in eno pehotno četo, kolikor premoremo.

    Ne vem, ali se eni hecate ali ste povsem slepi.

    • Je še tretja možnost:
     gospod IF, vi sveta ne vidite več realno.

     Pravzaprav je ta možnost, glede na dejstvo, da ste digitalni odvisnik, zelo verjetna.

     Pa mir in vse dobro vam želim, gospod IF!

    • Niti ne.
     Če pišeš iz notranje prisile, potem ja.
     Lahko pa samo deliš svoje poglede brez da si “in”.

   • Zakaj naj bi bila napačna večinska volja?

    Ojoj! Pravilna odločitev in večinska volja sta dva, med seboj neodvisna pojava. 😉

 11. Še hitreje in odločneje kot sem predvideval, sta tako socialistični kot desni ( republikanski, konzervativni tabor) jasno in odločno podprla Macrona v drugem krogu.

  Dopisnica Dela v Parizu takole prenaša zelo nedvoumen poziv kandidata desnice Fillona ( ki je dokaj tesno izgubil, bolj kot so mnogi pričakovali in upali):

  Hamon in Fillon sta nemudoma pozvala privržence, naj v drugem krogu podprejo Macrona, saj bi, kot je izjavil Fillon, »Nacionalna fronta, znana po svoji nasilnosti in nestrpnosti, s svojim programom popeljala državo v propad, v evropski kaos. Ni druge izbire, kakor da glasujemo proti njej.«

   • Seveda ni. To so jezni in nezadovoljni skrajno-levi anarhisti. Čeprav med jezne in nezadovoljne, na mogoče malo drugi način, spada tudi znaten del volilcev Nacionalne fronte. Precej političnih pogledov je družilo Le Penovo in Melenchona, kandidata radikalne levice v tej kampanji. Ja, tudi to je del Francije. Vsekakor je država, podobno kot recimo Italija, v precej večjih problemih kot Nemčija. Če bo Macron služil samo elitam in če ne bo gospodarskih rezultatov, se napetosti, katerih manifestacija so tudi ti nemiri, lahko samo stopnjujejo.

 12. Že 3 zaporedne različne zapise mi je zdaj vrglo v koš. Ne morem se znebiti vtisa, da me nekdo namerno cenzurira, ker izpostavljam bistven identitetni problem slovenske desnice. Pa naj ima veselje. Jaz se tega več ne grem.

  • IF: “…, da me nekdo namerno cenzurira, ker izpostavljam bistven identitetni problem slovenske desnice.”
   ============================

   Ne verjamem, da gre za cenzuro, ta stran ima občasne tehnične muhe.

   Problem identitete slovenske desnice???

   Slovenska levica teh težav nima, mafija nima problemov z identiteto.

  • Potem ni čudno če se slovenska desnica bori proti.
   In je zato pod vprašajem njena identiteta.

 13. Simoneta Sho ♪♪ ♫ @SimonetaSho
  Macron is an ex-Rothschild investment banker. What the hack else do French voters need to know?! FR election is just an illusion of choice.

 14. Riki, praviš, da se izrojena levica pripravlja, da bi pedofilijo prikazala kot nekaj normalnega.
  Ampak pedofilija je povsem naravna. Normalna ni le družba, ki svojih otrok ne zna/noče zaščititi pred spolnimi napadi. Ki puščajo posledice sorazmerne nebogljenosti žrtve. V Sloveniji je zaščita teh otrok popolnoma odpovedala. Sistem se ukvarja sam s seboj in birokratskim prelaganjem papirjev. Če je storilec vpliven kot Fritzl, nasilen kot tipičen slovenski pijanec in žrtev mlada, neizkušena in neesocializirana, je pekel.
  Zakaj poslušaš to mojo pridigo? Ker vplivaš inflatorno. Zlorabljaš besedo, ki jo potrebujemo za zaščito otrok, v politične namene.
  In nazaj k tvojim legitimnim pomislekom. Tudi sam poznam podoben par. Moja osnovnošolska učiteljica glasbe in od mene mlajši fant. Ni nezakonito. A ne odobravam.
  Tudi sam učim. Polnoletne študentke. Najlepše Mariborčanke. In sem imel zlasti prvo leto težave sam sebi reči ne. A sem zadovoljen, da je tako. V predavalnici te spoznajo, ko si “za volanom”. Samozavesten. Takšna zveza ni dobra. Seveda še toliko manj če je partner srednješolec.

  • Ne moreš apriori trdit, da zveza Macrona ni dobra. Vsaj navzven kaže, da je ravno obratno. Ne bi pa bilo dobro, če bi taka zveza postala norma. Povsem normalna vendarle ni. Ni sicer razloga, da bi postala glavni določevalec vsebine morebitnega ( verjetnega) Macronovega predsedovanja.

  • Boh jima požegnaj. Pravim le, da sta se spoznala tako, da si je on pridno v zvezek zapisoval, kar je ona pisala po tabli. Bosta enako uspešna v obrnjenih vlogah?
   Tudi če. Izjeme potrebujejo pravilo. Oziroma po statistično: odstotek pade (skoraj 3 sigma) od povprečja. S tem ne ruši norme.
   Francoska književnost je polna zgledov ljubimcev, ki bežijo iz slabih zakonov. Vseeno to ne more postati norma. Načeloma se postavimo na stran trdnega zakona.
   Tudi skrajna slovenska desnica ima enako težavo. Naj postane norma, da je prvi zakon z otroci na koruzi in šele drugi cerkveni?

  • Če je normalna, najbrž ni potrebe po neki zaščiti.
   Sicer pa družba ne more zaščiti kogarkoli pred tem. Otroke je treba dobro vzgajati in odnos do spolnosti je eden od temeljev. Nobena zaščita tu ne pomaga.
   Ti bi samo rad orodje za preganjanje, ki bi ga ti imel v oblasti. Še eno več, kot jih si jih je levica že omislila. Da bi lahko obtoževal brez dokazov, ker veš kako močno orožje je to.

   • Vzgajati!?!

    Se hecaš? Več kot 90% spolnih napadov na otroke se zgodi med štirimi (družinskimi) stenami. Tipičen storilec/storilka nikakor ni župnik. Ti primeri so le najbolj razvpiti, ker najbolj odstopajo od v javnosti promovirane podobe Cerkve (image).

    • Ja, to bi ti še raje. Preganjal očete in sorodnike, razbijal družine, vse v imenu svoje pravičnosti. Prozoren si kot steklo.

 15. Kako izgleda ta zveza zdaj, ne vem. Gospa ima 3 otroke s prejšnjim ločenim možem in 7 vnukov. Skupnih otrok nimata. Prav gotovo so vsi njeni otroci nad Macronom navdušeni in ga iskreno ljubijo. Kako bo čez nekaj let, vem. Gospa bo ostarela in mladi mož si bo priskrbel mlado meso. Kako je bilo, tudi vem. Pri nas so spolni odnosi odrasle osebe z otrokom do15 let kaznivi kot pedofilija. Kakšni so zakoni v Franciji, ne vem. Vem pa, da bi gospo v marsikateri zahodni državi zaprli, tudi zato, ker je bila njegova učiteljica in je izrabila svoj položaj.
  Gospodovo osebno življenje je torej zelo milo rečeno nenavadno in zaradi duševnih posledic za najbolj odgovorno funkcijo v državi neprimerno.
  Res velika škoda za Francijo in Evropo, da je Fillon za dober odstotek zgrešil vstop v drugi krog.

  • Čeprav politične stranke večina prepozna po imenu predsednika, politika nikakor ni individualen pač pa ekipni šport. Tako je francoska desna sredina pogorela zaradi prekratke klopi. Košarkaša s štirimi osebnimi bi trener malo spočil na klopi.

   Enako napako ob medijskem bombardiranju je naredil Gregor Golobič. Če bi takrat prosil za menjavo na čelu stranke, bi Zares še danes bila vplivna stranka. Edini slovenski politik, ki je zmogel dovolj modrosti, da se je pred medijsko nemilostjo začasno umaknil v ozadje, je bil Zoran Janković. Še on ni zdržal dovolj dolgo v ozadju…

Comments are closed.