M. Zlobec, blog: Delo ne raziskuje, kdo je v resnici Stojan Petrič

0

O Stojanu Petriču se piše marsikaj, le da Delo edino o tem molči. Njihovi raziskovalni novinarji pišejo o drugih, kot boksarju in košarkarju, kot domnevno največjih slovenskih davčnih sleparjih in njune fotografije objavljajo na prvi strani Dela, medtem ko vlada molk o lastnih lastnikih, ki bodo svoje novinarje “nagradili” z brco na cesto, kot se je že zgodilo kakim štiridesetim ljudem in se bo to nadaljevalo še jeseni v podobnem številu, kot se govori.

O Stojanu Petriču se piše o njegovi luksemburški hobotnici, pa o podjetju na Deviških otokih, o čemer pa ne bi prepisoval tistega, kar so objavili drugi in si lahko ogledate, na primer na Portal Plus že 29. 3. 2015 pod naslovom Davčne oaze, rajska vrata slovenske levice ali ep o Stojanu Petriču.

Lahko si ogledate tudi članek Britanski preiskovalci: Lastnik Dela Stojan Petrič posluje kot ruska mafija, NPU pa ne naredi ničesar (Nova24TV 30. 12. 2015).

Dodajam še informacijo o pred kratkim objavljenem članku Neuradno: kriminalisti na domu lastnika Kolektorja Stojana Petriča (SiolNet., 24.maja ob 11. uri).

Delo na svoji spletni strani danes omenja, da so “po neuradnih informacijah kriminalisti tudi na domu solastnika Kolektorja Stojana Petriča. Petim osebam odvzeta prostost.”

Pri preiskavah v Etri 33 že leta 2014 pa se sklicuje na ugotovitve drugih medijev, češ da so “kriminalisti menda preiskovali denarni odliv iz Kolektorja v druge države ter nepravilnosti pri lastninjenju.

Večer je takrat poročal, da je prvotna prijava na NPU izpostavljala transakcije z delnicami skupine Kolektor, ki so se začele v letu 2008. Takrat je FMR podjetju Fond posodil 9,1 milijona evrov, da je z njimi od Abanke in Vipa Holdinga odkupil 6,67 odstotka Kolektorjevih delnic – dva meseca kasneje jih je Fond “parkiral” pri družbi Salonit Anhovo.

Torej Stojan Petrič ni lastnik Dela?

Medtem sta se v zadnjih dveh urah pojavila na spletnih straneh še dva teksta, oba si lahko preberete na Najdi.si, čeprav je drugega v resnici objavil Marko Crnkovič na svojem spletnem portalu. Prvi je Kriminalisti nad Kučanovega tajkuna Stojana Petriča. Gre za Jamnikovo maščevanje? Drugi, Crnkovičev, pa ima naslov Zakaj poslovneže Petričeve baže sploh zamika časopis ? (najdi.si 24. maja in ob 14.35 in ob 15.08).

V rubriki Črna kronika se je pojavil še en članek: Preiskava v K0lektorju: Kako se je Petrič prebil do lastništva Etre ? (Planet.si, 24. maja).

Tam med drugim lahko preberemo:”Petrič se je sicer pod drobnogledom kriminalistov znašel že leta 2014, ko so preiskovalcu NPU pregledovali domnevno večmilijonsko oškodovanje skupine. Kriminaliste je zanimal predvsem odkup podjetja Etra 33. Slednjega so poleg Kolektorja kupila še podjetja Energotrans, Torion in Transking, ki so neposredno ali posredno dobila posojilo za nakup deleža v Etri. Vse družbe naj bi Petriču služile zgolj kot parkirišče.

Kriminaliste naj bi sicer zanimalo tudi odtekanje denarja v nekatere davčne oaze, predvsem v Luksemburg in Brazilijo…”

Današnje Finance na svoji spletni strani pišejo v članku Kriminalisti potrkali na vrata imperija Stojana Petriča, da je med lastniki družbe Etra 33 tudi družba DIFS (v lasti ima tri odstotke družbe), ki je v lasti Petričeve žene Nade Petrič. Gospa Petrič je sicer delala v šolstvu. Med drugim je petindvajset let, do svoje upokojitve leta 2005, učila na idrijski gimnaziji. Potem pa je bila prav tam pobudnica, ustanoviteljica in glavna voditeljica Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Kaj uči?

Več lahko preberete na blogu Marijana Zlobca.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.