M. Tonin za NSi.si: 1991 – Konec rdeče zvezde

31

Zaradi udeležbe poslancev NSi na državni proslavi ob dnevu državnosti, sem bil sam kot tudi stranka preko internetnih omrežij kritiziran. Zakaj že? Zato, ker nisem bojkotiral državne proslave. Upam, da so me kritiki poslušali, ko sem dejal, da z našo prisotnostjo na proslavi izkazujemo spoštovanje Sloveniji, nastanek katere je neposredno povezan s koncem Jugoslavije in propadom rdeče zvezde. Povedali smo tudi, da je za nas rdeča zvezda simbol totalitarnega režima. Odločili smo se, da se rdeči zvezdi ne bomo umikali, tako kot se ji nismo umikali leta 1991. Takrat smo se rdeči zvezdi odločno zoperstavili in tako smo ravnali tudi danes, zato smo se državne proslave udeležili. Nikoli ne bom dovolil, da me kdo izganja ali mi prepove udeležbo na slovesnostih, ki proslavljajo rojstni dan moje domovine. Proslavljanja rojstnega dne svoje matere se vedno udeležim, čeprav na rojstnodnevno slavje povabi koga, ki mi ni všeč oziroma za katerega menim, da ne sodi na slovesnost. Slovesnosti prirejamo zaradi dogodkov in sporočil, ki ga dogodki predstavljajo, ne pa zaradi ljudi, ki na slovesnost pridejo. S proslavljanjem dneva državnosti, torej rojstva Slovenije, proslavljamo dokončen prelom z Jugoslavijo in z rdečo zvezdo.

Naši kritiki naših argumentov niso hoteli slišati oziroma so jih namerno preslišali. Ob vseh napadih človek nekako otopi in ne čuti več bolečine, ki mu jo prizadenejo vse laži. Žalostno je to, da naših kritikov argumenti ne zanimajo niti jim ne prisluhnejo. Edini argument za našo kritiko je to, da smo ravnali drugače kot naši kolegi. Očitajo nam soliranje in se nam posmehujejo ob ustanavljanju naše vlade v senci. Zakaj je samostojno delovanje stranke soliranje? Zakaj je oblikovanje vlade v senci lahko slabo dejanje? Seveda ni! Nova Slovenija je samostojna stranka, zato ima pravico, da deluje v skladu s svojimi prepričanji in programom. Nihče nam tudi ne more prepovedati oziroma oporekati ustanavljanja vlade v senci in drugih strokovnih svetov, z nasveti katerih si stranka pomaga pri svojem delu.

Rad imam Slovenijo. Veselim se praznikov, ki so povezani z osamosvajanjem in nastajanjem naše lastne države. Pred mojim domom vsakodnevno plapola slovenska zastava. Veliko spoštovanje gojim do tistih, ki so nam priborili samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Konec osemdesetih in začetek devetdesetih so bila za slovenski narod prelomna leta. Ob zgolj nekaterih drugačnih potezah, bi bil lahko tok zgodovinskih dogodkov popolnoma drugačen. Z osamosvojitvijo so bili postavljeni temelji za gospodarski razvoj Slovenije in njeno uveljavitev v mednarodni skupnosti. Postali smo člani Evropske unije, smo člani NATA, smo člani OECD, sprejeli smo evro. Kot prva država iz nekdanjega socialističnega bloka smo predsedovali Svetu Evropske unije. Zgodovina kaže, da smo pri velikih projektih vedno uspešni in med prvimi, se pa težko znajdemo pri vsakdanjih vprašanjih, ki zadevajo razvoj države. Mogoče je sedanji čas globoke moralne in politične krize priložnost, da znova obudimo duh odločnosti, osredotočenosti in enotnosti iz časov nastajanja naše države.

Več: nsi.si

31 KOMENTARJI

 1. Odlično, državnotvorno mišljenje in delovanje, gospod Tonin!

  Tudi na sdesnici mora biti ustvarjalno delovanje.

  Ni rečeno, da so le predlogi in rešitve le ene stranke zveličavne.

  Povsem vas podpiram glede vašega razmišljanja in ravnanja !!! Pojdite naprej!!!

 2. NSI je deležna stalnih napadov iz strani SDS,ki jo je očitno močno zabolelo ustanavljanje strokovnega sveta NSI.SDS naj si končno izbije iz glave,da sta SLS in NSI predpražnika,kamor si Janša,Zver in B.M.Turk brišejo svoje umazane čevlje

  • Antijanšizem se NSiju je bo nikoli dobro izšel, kot se že ni. Nastali so KDS, pa je bil rezultat, da nihče od njih ni prišel v parlament.

 3. Nekoč nazaj, ko je SLS kot druga najmočnejša stranka sestavljala vlado z LDS in imela mislim, da 30 poslancev v parlamentu se vrli SLS-jevci niso prav nič izgovarjali na Janšo. Neresnost Marjana in Janeza Podobnika je stranko na naslednjih volitvah stala ogromnega števila glasov. Kazen izgube glasov za lastno nenačelnost do svojih volilcev so začeli prikladno prelagati na SDS. In to počnejo še danes. V 22. letih SLS ni predstavila niti enega resnega program v katerem bi ponudili vizijo gospodarskega razvoja Slovenije v smeri združene Evrope.
  Vzorec NSI obnašanja je skoraj povsem enak. Tonin gre na državno proslavo svojo “pokončno” glavo priklanjati krvavi zvezdi, pred katero se ne bo za nobeno ceno umikal, hkrati pa ne, da bi ga Janša s čimer koli izzval s prstom kaže na Janšo, mu podtika izmišljene očitke in se hkrat zelo “pokončno javno postavlja, kot nekdo, ki si ne dovoli, da bi ga celo krvava zvezda premaknila v prepričanju.
  Pomladnost v NSI-ju je že davno izpuhtela, proklamirana evropska smer razvoja slovenske demokracije jim je samo še odmev nekočnih obljub, danes pa nam svojo igrano politično samostojnost vse bolj ponujajo kot sodelovanje z vsemi, vse bolj očitno celo s tistimi, ki jih že ves čas osamosvojitve imenujemo Jugo kontinuiteta. POkojni novinar, ki jih je v knjigi imenoval Kučanov klan je že vedel zakaj.
  NSI-jevska vlada v senci ja zgolj nastopaška pravljica za prepričevanje naivnih.
  Morda bi se pa moral poslanec Tonin učiti duha odločnost in enotnosti pod zastavo s slovenskimi insignijami, vsemu navkljub, pri Janši.

  • Kar se tiče udeležbe na proslavi, ni nič narobe, če so šli – morali pa bi imeti zraven še domobranske simbole in jih ponosno razkazovati kot alternativo komunističnim.

 4. Gospod Tonin, še kak odstavek pa bi se zjokal ob vaših ganljivih besedah.
  Žal, ugotavljam, da NSi prav z vami postaja vse bolj podobno SLS. Mostove gradite tam, kjer niso potrebni. Gospe Ljudmili Novak bi predlagal, da bi morala stranka dobila, če bi rada dobila več ‘barve’ v slovenskem političnem prostoru, mostove graditi tam, kjer so potrebni.
  Kot krščanska stranka bi se morala brezkompromisno, celo za ceno zamrtja, boriti za naslednje stvari:
  – Revizija slovenske zgodovine
  – Na tej podlagi čimprejšnje spremembe učnih načrtov
  – Za dosledno odstranitev komunističnih simbolov, prireditev in sploh idej iz slovenskega prostora.

  To, da se nekdo s solzami v očeh trka po prsih, kako ljubi Slovenijo, je v 21. stoletju smešno. Tako smešno, ga. Ljudmila, da bo stranka na naslednjih volitvah zaradi brezbarvnosti izhlapela.

 5. Spoštovani g. Tonin!
  Zaradi mene se lahko tolčete po prsih in se sklicujete na svojo državniško držo, na svojo vest, pokončnost, itd. To je čisto ok. Ne pozabite pa na en drobcen detajl: vas so ljudje izbrali, da bi NJIH predstavljal ne pa sebe. Če bodo čutili, da ste se zlizali z nekom, ki ga oni zavračajo vam vsi izgovori sveta ne bodo pomagali. Vas preprosto ne bodo več volili, ker bodo čutili, da ste jih izdali. Žal pa bo z vami tudi stranka NSi ostala onkraj praga. Ne glede na visoko mnenje, ki ga imate o svojih pogledih nikar ne pozabite, da ste zgolj in samo PREDSTAVNIK nekoga, ki vas je izbral.

 6. žal, smo se osamosvojili od Jugoslavije, ne pa od totalitarizma, g.TONIN. Prav to pomeni rdeča zvezda nekoč in danes. Seveda, ker gre danes za prikriti oz. mehki totalitarizem, kot je bil tudi ob koncu Juge, z državljani Slovenije zlahka manipulirajo, češ saj ni bilo totalitarizma prej in ga tudi ni zdaj. Mladi ste in ne poznate trdega totalitarizma, izvensodnih pobojev, gulagov in montiranih sodnih procesov (razen zadnjega proti Janši in drugim). Podpiranje trdega totalitarizma je brez dvoma zločin proti človeštvu. Podpiranje mehkega totaltarizma pa je najmnaj huda kršitev človekovih pravic. Tov. Kučan je resda v Jugi podpiral predvsem mehki totalitarizem, zato se vam je najbrž ‘zasmilil’ pri pokojnini; a vdržuje ga še danes, zato bodite previdni, da vam prihodnost ne pripiše soudeleženosti pri kršitvah človekovih pravic.

 7. Zakaj je v socialistični Evropi še vedno tako močna informacijska blokada, da večina Evropejcev ne ve, da sta 1.septembra 1939 skupaj začela WW2 rdeča zvezda in črna svastika: kameradi socialisti?
  In to vojno sta vodili skupaj 2 leti in si razkosali večino €vrope razen Velike Britanije.

  Rdeče zvezde je konec za normalnega človeka, ko le ta zve informacijo, da komunisti za dosego svojih ciljev morajo pobiti med 10% do 20% družbe, prav toliko jo morajo strpati v zapore in koncentracijska taborišča, da uresničijo svoj sen “brezrazredne družbe”.

  Za ostale ljudi, ki imajo bolj trdo in materialistično srce in jih industrija množičnih zločinov niti malo ne gane pa je dovolj informacija, da je povsod pod rdečo zvezdo standard delovnih ljudi padel na veliko revščino. Pod rdečo zvezdo dobro živijo samo lenuhi, barabe in zločinci – torej komunisti.

   • Precej daleč od komunistične zvezde. Da ne bo dodatnega vprašanja: s komunistično zvezdo nimajo nič tudi zvezde poimenovane z rdečo pritlikavko.

  • V zvezi s tem bi se bilo dobro pozanimati na ljubljanski nadškofiji in jih povprašati, kako je slovenska cerkev lahko tako zgledno sodelovala s komunistično oblastjo, čeprav so vse to vedeli. Lahko bi se vsaj malo žrtvovali za sveto vero. Kardinal Stepinac se je, pa je zdaj že med blaženimi.

   • Kardinalova takratna politika je aktivno podpirala ustaški režim. Za to se najde več kot dovolj dokazov, če se prebere nekaj hrvaškega katoliškega tiska iz takratnega časa.

    No ja. Vsak sam izbira svoje idole. Je pa to vsekakor povedno.

 8. DO kje so nas pripeljali sledilci KUČANA ? DO tu , kje smo danes !
  KUČAN DEMOKRAT ,
  NAROD BREZ GAT !

  ( 20 let star celjski grafit ! )

 9. Tonetu,morda še komu,naslednje – o KARDINALU STEPINCU!

  Spoštovani neznanec,
  dopustite,da vam,kot človeku,ki smešite kardinala Aloj-
  zija Stepinnca,priročim,da si lahko z lahkoto priskrbi-
  te eno od zgodovinopisnih del o jugoslovansko/hrvaški
  polpreteklosti,denimo delo publicista Marića,Deca komu-
  nizma,da bi si lahko ogledali,kako je sedel nadškof
  Stepinac 27. julija 1945 na slovesnosti na Gornjem gra-
  du v Zagrebu,na dan vstaje hrvaškega naroda,ob desnem
  boku Vladimira Bakarića,sekretarja CK KPH in predsednika
  hrvaške vlade.
  Kardinal je postal za tedanjo oblast politični sovražnik
  šele po podpisu Izjave vseh jugoslovanskih škofov 16.
  septembra 1945,še zlasti pa potem,ko se je uprl partij-
  kim poskusom,da bi Katoliško cerkev na Hrvaškem preobli-
  kovali v nacionalno katoliško skupnost in si jo podredi-
  li.Šele takrat ga je partijsko-udbovska oblast obsodila
  na dologoletn zaporno kazen,ki ji je podlegel,tudi s po-
  močjo podtaknjenih strupov v jedi.
  Steven Spielberg,režiser slovitega Schindlerjeva sezna-
  ma,je v preteklem letu izjavil,da si kardinal Stepinac
  za svoje delovanje med vojno zasluži naziv dobrotnika,ki
  ga podeljuje Država Izrael.Schindler,sicer nemški indu-
  strialec,je rešil pred bestialnim holokaustom več kot
  1000 židovskih življenj! Žarko Petan,dramatik in sati-
  rik,pa je v eni od svojih knjig zapisal,da je nadškof
  Stepinac njegovega očeta,med svetimi mašami v zagrebški
  stolnici,opogumljal,da je lažje preživel v tedanjem
  mračnem času.Sicer je bil njegov oče zaposlen v eni od
  kavarn na Trgu bana Jelačiča,na katerem je bila včeraj
  slovesnost ob pristopu Hrvaške k Evropski uniji.
  Ne dovolim si napisati niti ene neprijazne besede do
  vas.Vem,tako kot drugim,so tudi vam podtaknili to
  laž,kajpak ne samo v tem primeru,da vas lahko zavedejo
  in podredijo ter se vam za vašim hrbtom tudi smejijo.
  Želim vam lepo poletje,
  Popotnik

  • Spoštovani popotnik. Morda vam bo pri pravilnem vrednotenju kardinala Stepinca pomagalo nekaj citatov iz hrvaškega medvojnega tiska.

   62 duhovnikov se je po dogovoru med Stepincem in Paveličem takoj po kapitalaciji Jugoslavije vključilo neposredno v vojsko in organe ustaške oblasti. Vzporedno se je začela gonja predvsme proti Srbom preko cele takratne NDH. Praktično vsi škofje zagrebške nadškofije so napisala razna pisma podpore novi ustaški oblasti. Kot sem pa omenil že v eni drugi temi je posebej poučno (verjetno tega v škofijskih gimnazijah ne učijo, je pa pomembno) branje Katoličkega lista (takratnega glasila Zagrebške škofije). Urednik tega lista dne 15.6. 1941 npr napiše:

   Citiram:
   PA valjda zato je baš dana s vrijeme, da se i u katoličkim redovima zauvijek i posve obračuna s fatalnim -više praktičnim nego teoretskim predrasudama o buntovnosti koja je u službi pravde, poštenja i istine. Crkva je katolička najbolja odgojiteljica takve buntonovnosti, ali mnogi katolici, pa i pojedini crkveni ljudi nisu ni jedanput zatajili. Zato: neka se već odjednom prestane s glupim i Kristusovih učenica nedostojnim tvrdnjama, da se proti zlu i pokvarenjacima valja boriti u rukavicama. JEdnostavan ali pun svete uzbune papa Grgur VII očistio je Crkvu od mnogo drača i korova ne finoćom nego jakom rukom kojom je upravljala sveta uzbuna. Poglavnik je pravi muž, pravi velikan. Velikan Božji i narodni. Neka Bog dragi poživi našeg poglavnika.

   Dr. Janko Šimrak, znani hrvaški nacist in klerofašist je v Katoliškem listu (avgust 1941, str. 362-370) zapisal:

   Citiram:
   Hrvatski ustaški pokret bio je oduvijek kod praktičnih katolika u Hrvatskoj dobro gledan i primljen. Odnošaj između hrvatske ustaške države i katoličke crkve jest i može biti samo odnošaj prijateljstva. Ljubav prema crkvi i domovini ujedinjuje naše duhovne i svjetovne poglavare.

   Kanonik dr. Janko Penić v istem časopisu (str. 477-478) zapiše:

   Citiram:
   Poglavnik (poglavnik = Ante Pavelić, opomoba rx170) je vratio katolički crkvi njezin visok tradicionalni božanski avtoritet, koji je u bivšoj Jugoslaviji teško stradao. Tko ruši autoritet crkveni, ruši avtoritet državni. Bez poštivanja pak avtoriteta nema opstanka ni Crkvi, ni državi, ni bilo kojoj ljudskoj zajednici.

   V luči vrednotenja Stepinčeve dejavnosti je pomembna tudi poslanica škofovske konference marca 1945, v kateri so govorili o reševanju NDH in blatili NOB. Pomembno je tudi njegovo skrivanje ustaških odpadnikov in zločincev v škofovskem dvoru takoj po osvoboditivi. Primer Eriha Lisaka.

   O vlogi in povezavah RKC in ustaškega režima piše tudi dr. Milan Bulajič na podlagi dokumentov KOntraobveščevalnega korpusa Vojske ZDA. Odvetnik John Loftus je dosegel sodno odredbo za razkritje določenih dokumentov in v enem izmed teh dokumentov se dobesedno navaja:

   Citiram:
   “Pavelićeve zveze so tako visoke in njegov trenutni položaj je toliko kompromitirajoč za Vatikan da bi njegova ekstradicija zadala porazni udarec RKC”

   Vir:
   Counter Intelligence Corps, Rome Detachment, A.P.P. 512, U.S. Army, 12 September 1947, Case № 5650-A. Memorandum for tha Officer in charge. Subject: Pavelić, Ante. Re: Present Status.

   Za časa Stepinca je deloval tudi , katoliški duhovnik Dionis Juričević, Predstojnik ustaškega “verskega oddelka za spreobrnitve”. On je pravoslavce, ki jih je množično prisilno spreobračal, nagovarjal z besedami:
   Citiram:
   “Dobro vemo, kam bomo poslali tiste, ki bodo zavrnili krst. Severna območja sem že očistil vseh, od otrok v plenicah do starcev. Če bo treba, bom to naredil tudi tukaj, kajti danes ni greh ubiti niti sedemletnega otroka, če povzroča sitnosti našemu ustaškemu režimu … Naj vas nikar ne zavedejo moja redovniška oblačila. Vedite, da takrat, ko je treba, vzamem v roke mitraljez in pobijem vse, ki se upirajo državi in ustaškim oblastem.”

   Ko je versko fanatični in rasistični ustaški režim skupaj z nacifašizmom propadel, je cerkev pod Stepincem tovrstnim zločinskim duhovnikom omogočila, da so se poskrili v njenih ustanovah. Kot pričajo prej omenjeni viri (kot je npr. poročilo kontraobveščevalnega korpusa vojske ZDA, ki sem ga omenil zgoraj), pa je sodelovanje RKC presegalo zgolj Stepinca ampak je segalo tudi v sam Vatikan.

   SEdaj ali je bil kardinal popolnoma neveden in se je vse navedeno dogajalo brez njegove vednosti ali pa si je zatiskal oči. To, da bi naj domnevno reševal neke ljudi, ga po mojem ne opravičuje.

   • Spoštovani,
    Pavelićev režim je bil že sam po sebi,predvsem
    pa po sodelovanju z nacistično in s fašistično
    okupatosko oblastjo,vsekakor hudodelski.Navečje
    žrtve njegovega rasističnega in nacionalističnega
    divjanja so bili Židje in Srbi.Na žalost je oku-
    pator tudi v Srbiji,v sodelovanju z Milanom Ne-
    dićem in njegovimi,malone povsem iztrebil Žide.
    Toda pri presoji naše polpreteklosti je potrebno
    razlikovati med obsodbo ustaškega sistema in zlo-
    rabo ustaštva za prikrivanje povojnega komuni-
    stičnega sistema.Domnevam,da veste,da je partij-
    ka “vrhuška”,po direktivah iz Moskve,zlorabila
    OF in partizanski odpor za vzpostavitev povojnega
    bolševiškega totalitarnega sistema.K temu doda-
    jam,da so bili primorski duhovniki,v Bevkovem je-
    ziku Martini Čedermaci,in Tigrovci prvi uporniki
    zoper fašizem v Evropi.Med partizani je bilo 90%
    vernikov/katolikov,z Gorenjske in Štajerske pa je
    okupator izgnal 80% duhovnikov.Prvi,ki so se,že
    13.maja 1941,z orožjem v roki uprli okupatorju
    so bili tigrovci.In kako je bilo po vojni? Par-
    tijsko-udbovska oblast je še zlasti tigrovce pre-
    ganjala,zapirala in mnoge tudi “likvidirala”.Še
    posebej je preganjala “kulake”,obrtnike,duhovni-
    ke,med njimi antifašiste,celo dahavce in komuni-
    ste.
    Zakaj in čemu ta splošna oznaka medvojne in po-
    vojne situacije v Sloveniji?Povsem jasno je,da
    je ne moremo in ne smemo povsem enačiti s poli-
    tično in vojaško situacijo na Hrvaškem v tistem
    času,že zlasti ne zaradi več kot surovega usta-
    štva.Toda tudi na Hrvaškem je partijska “vrhuška”
    zlorabila partizanski odpor zoper okupatorja in
    ustaško oblast za vzpostavitev povojnega totali-
    tarnega sistema.Tudi na Hrvaškem je tedanja ob-
    last preganjala,zapirala in umorila mnoge,ki niso
    sodelovali z ustaško oblastjo.
    Odgovornost za protipravna in druga nedopustna
    dejanja med vojno,tudi za boljševiško revoluci-
    jo,in po vojni je potrebno presojati individual-
    no,diferencirano in selektivno.Pri se je potreb-
    no izogibati tudi političnim in sodnim konstruk-
    tom.Mar partijska oblast,denimo,ni vedela za do-
    mnevno moralno in pravno nedopustno delovanje
    nadškofa Stepinca med vojno,da ga je leta 1945
    povabila na slovesnost ob dnevu vstaje? So nje-
    ni pripadniki začeli prebirati medvojni tisk –
    šele po vojni? Je naključje,da ga je oblast za-
    začela preganjati šele potem,ko se je uprl pos-
    som “nacionalizacije” katoliške Cerkve?
    Na žalost se do vaših citatov,brez njihove ume-
    stitve v predvojni,medvojni in povojni čas in
    prostor,ne zmorem opredeliti.Sicer razumem vašo
    prizadetost.
    Lep pozdrav,
    Popotnik

    • Saj ravno dejstvo, da je bilo med partizani 90% katolikov, kolaborantske mite in kvazi argumente (ki so jih do določene mere povzele tudi stranke, ki imajo same sebe za desnico – v resnici pa gre verjetno prej za razne združbe nesposobnežev kot kaj drugega, pa saj enako velja za tisto stran, ki sama sebe imenuje levica) obrambi vere in kvazi protikomunističnem boju sesuje v prah – ne glede na to, kaj je možno komunistični partiji očitati ali pa ne.

     Citate boste našli v kakšnem arhivu v Zagrebu – jaz sem jih povzel po sekundarnem viru (Milan Basta: Rat je završen 7 dana kasnije). Precej tega pa se najde tudi v kakšnem Rivelliju.

   • Na hrvaškem je bila ustanovljena NDH. Karkoli že mislimo o tej tvorbi, je bila to takrat tam legalna oblast. Vsi bi obsojali Stepinca, ker je priznal legalno oblast? Cerkev je dolžna priznati vsako oblast in se podrediti vsaki oblasti. Cerkev nikoli ni in ne more biti neka uporniška organizacija.
    Toliko o razumevanju Stepinca, ki je za vas gospode itak samo kardinal. Kaj pa je to vam, nemaničem?!

    Tako se je zgodilo tudi s komunizmom in Cerkvijo v Sloveniji, po vojni. Drugo vprašanje je ali je Cerkev suženjsko služila oblasti. To se da pogovarjati, to se da tudi kaj očitati, vendar to še ni zločin.

    • Ne gre za priznanje ustaške oblasti ampak za odkrito sodelovanje RKC elementov v strukturah ustaške oblasti. Frančiškani so pri tem prednjačili (Majstorović, Jurjević).

 10. Zanimivo,kako tale tonin nicesar ne dojame. Na argumente vedno reagira z neko cmeravostvjo na nekompatibilni ravni. Da taka fdv-jevska karikatura postane eden vidnih krscansko demokratskih politikov, to je totalna katastrofa. In ce bo njegov krog ostal v stranki vpliven, bo NSi kot resna krscanskodemokratska opcija zagotovo za vedno odsla na pokopalisce.

 11. To je izjava, ki se ne spodobi za NSi. Državni prazniki, zlasti državnosti je praznik vseh državljanov-v bistvu civilne družbe. To ni praznik trenutne oblasti, še zlasti, ker je izsiljena in tudi ni praznik strank, ki so sicer nuja za demokratično državo. Dejstvo je, da brez razvite civilne družbe ni prave demokracije. Torej praznujmo vsi državljani, toda to lahko samo v enotnosti in složnosti. Če to ni možno lahko praznujemo po reku ali lepi slovenski besedni igri: ” Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik grešniku služi ” Ni praznovanja brez druženja, to je potrebno v državi, zato praznujmo kot državljani. Služenje nepoštenim strukturam ne more biti praznovanje, ker je to ne vredno državljana hinavstvo brez primere. Zato praznujmo kot družabniki in ne kot služabniki-hinavci. Bog blagoslovi Slovenijo in Slovence !

 12. Dojema ali ne dojema. Ali ne vidite da gre v vsakem primeru za poraz? Če ne bi prišel in bi podprl Janšo, ali pa da je prišel in se izogibal Kučanu?! V vsakem primeru smo poraženi! Zato nehajte bit pametni in mislite naprej. Malo časa imamo. Dežela propada vsak dan.

 13. Prepir okoli rdeče zvezde je kot prepir okoli oslove sence.

  Tonin je med redkimi na desnici, ki je sposoben to dojet.

  Odkar je Janša začel pred enim letom težiti z rdečo zvezdo, je začel izgubljati zmerne volilce.

  Komunistom in predvsem lobijem gre tako neproduktivno prepiranje okoli oslovih senc samo na roke. Rdeča zvezda bo vedno delila ljudi, zato ker jo vsakdo razume po svoje in ima močan čustven naboj.

  Tako da, militantneži, najprej razložite ljudem, kakšen simbol je rdeča zvezda, da bodo vsaj približno enakega mnenja. Potem pa, zaradi mene, če jo raztrgate.

  • Ne nakladaj o zmernih volivcih.

   Levica forsira komunajzerske simbole, ne Janša. Militantnež si pa ti.

 14. Rdeča zvezda-pentagram je rdeča zato, ker s to barvo komunisti simbolizirajo s krvjo priborjeno svobodo izpod jarma večnega nsprotnika in izkoriščevalca delavcev t. j. kapitalista. Začelo se je s francosko revolucijo (komunardi-občinarji) končalo naj bi se pa, ko bomo v Sloveniji pripravili pogoje za lustracijo in se tako kot zadnji v Evropi znebili tistih komunistov, ki so se s preimenovanjem skrili v ZLSD, kasneje v SD, DESUS, PS in še kakšno novo ustanovljeno stranko.
  Jugoslovanski komunisti so šli v boj za svojo oblast z enakimi parolami, kot v bratski Rusiji a le s to razliko, da so se spravili pobijati opozicijo. Za začetek svojih naporov borbe proti kapitalistom so izkoristili II. svetovno vojno in pomagali ustanoviti, da so lažje prepoznali nasprotnika, vaške straže, kasneje jim je zadeva eskalirala v domobranstvo, po koncu vojne pa so speljali še “deratizacijo” z vojaškim kalibrom nad vsemi tistimi, ki so med vojno proti njim (komunistom) po čudežu preživeli.
  Preimenovanim prebarvancem, s povsem novim odtenkom rdečega spektra v podlagi njihovega emblema, nikakor ne uspe prikriti, da iz krvave zvezde še vedno kaplja rdeča kri pobitih Slovenceljnov (po znani Prešernovi nagrajenki Svetlani Makarovič).
  Kri se bo posušila s priznanjem storjenega zla nad nesrečnimi sodržavljani, major R. pa se bo lahko končno oddahnil in se odpravil tja, kjer mu bodo tisto težavo s prostato zaradi ketere ni mogel zbrano pričati pred Pučnikovo parlamentarno komisijo, odpraravili kot bi mignil.
  Janša je po Toninu kriv in menda razdvaja, ker te zvezde javno izpovedano na mara, Tonin je pa večinsko s strani plebsa nerazumljen, ker se hodi tej krvavi zvezdi klanjati.

  • To ne bo držalo, da je bilo pri nas drugače kot v Sovjetski zvezi (Rusija). Po nekaterih ocenah je v Stalinovih čistkah pobitih 60 milijonov ljudi. Jugoslavija in z njo Slovenijo je pomanjšana slika sovjetske groze.
   Skratka, kdor časti Stalina in Tita, ta direktno podpira umor.

 15. Tu stvari postanejo komplicirane. Izumili smo termin “izvensodno pobiti”, ki naj ne bi kazal na kriminalno ozadje. Hkrati vpeljuje dvom v pravosodje, češ če bi bili “sodno pobiti” bi bilo vredu? “Sodni poboji” so pa sploh bedarija.

  Pravi termin so likvidacije. Množične likvidacije. Posamični atentati. Za to gre!

  Tako pa so nam podtaknili jezik, da sami vnaprej relativiziramo dogodke. In kar je res žalostno, je Cerkev s svojim terminom: protipravni odvzem življenja… To je pa žalostno.

Comments are closed.