M. Tomšič, PlanetSiol: Odstranjevanje motečih glasov

18

Vzpostavljanje družbene enotnosti po meri vladajočih se stopnjuje. Kako si ti predstavljajo “konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu”, ki naj bi sledil obdobju Janševe “strahovlade”, zelo plastično dokazujejo v odnosu do tistih redkih predstavnikov medijske srenje, ki si drznejo o njih kritično poročati. Potem ko je predsednica vlade Bratuškova vložila kazensko ovadbo zoper novinarja in fotoreporterja Janija Božiča, ko je obrambni minister Jakič tožil tednik Reporter – oba zaradi razkrivanja neprijetnih podrobnosti njunih kvazizasebnih korespondenc – in ko je dopisnik nacionalne televizije Matej Korošec dobil prepoved nastopanja v informativnih oddajah zaradi domnevno “neprimerne” opazke o obisku premierke v Mariboru (čeprav so podobne opazke v tem mediju nekaj povsem običajnega), se je zgodila še ukinitev oddaje Pogledi Slovenije. In to po tem, ko so v zadnji oddaji razkrili dvoličnost premierke, ki je javno zatrjevala, da nima nič s prodajo Mercatorja, v resnici pa se je o tem pogovarjala/dogovarjala s predstavniki njegovih lastnikov.

V luči tega zveni na moč neprepričljivo zatrjevanje vodstva nacionalnega RTV-ja, da pri omenjeni ukinitvi ne gre za politične razloge. Slakovi in Travnovi Pogledi so bili že kar nekaj časa trn v peti nekaterim središčem moči. Karkoli si že kdo misli o pristopu avtorjev oddaje, o njihovi tendencioznosti in nagnjenosti k moraliziranju, dejstvo je, da so se brezkompromisno lotevali nekaterih najbolj problematičnih točk slovenske tranzicije. In težko bi rekli, da so pri tem komur koli prizanašali. Zato jim ni mogoče očitati političnega protežiranja desne opcije. (Ne nazadnje je Janez Janša zaradi prispevka o trgovini z orožjem kar nekaj časa zavračal sodelovanje v tej oddaji.) Vendar pa so zagovarjali liberalizacijo družbe in pogosto kritizirali etatistični razvojni model, kakršen se je vzpostavil v postkomunistični Sloveniji. S takšnimi “neoliberalnimi” idejami so odstopali od socialistične matrice, ki obvladuje večino slovenskega medijskega prostora.

Očitno se nadaljuje izločanje motečih medijskih glasov. Medtem pa večinski del medijev iz dneva v dan izkazuje svojo politično servilnost, ki se izraža v skrbi za javno podobo marionetne premierke in njene vlade. Tako na vse mogoče načine skrbijo za to, da državljani ne bi doumeli, kako zavožena je njena politika, ki ni sposobna ničesar drugega kot z davki in drugimi dajatvami izčrpavati produktivni del slovenske družbe.

Več: Planet Siol

18 KOMENTARJI

 1. Duh totalitarizma se torej vrača?

  Ali ni pozitivna duhovna moč po demokraciji in pozitivnih vrednotah, močnejša od njega?!

 2. Ta oddaja je kot lakmusov papir, kdo je demokratičen in kdo ni.

  Medtem, ko se Janša le ni udeleževal oddaje, jo kumunajzerji ukinjajo.

  Bistvo oddaje pa je, da mora biti pluralna, moraš imeti različna in nasprotujoča si mnenja, da je oddaja zanimiva.

  Tukaj se vidi tudi, kateri politični model je boljši. Če ste dobili vtis, da je oddaja bolj klasično liberalna, potem je jasno, da klasični liberalni sistem deluje boljše, kot socializem – saj je bil v dialogu bolj prepričljiv.

 3. Vendar svoboda govora le ni tako širok pojem kot bi ga rabila Traven in Slak. Oddaja je bila kritična ampak, kar tako počez, brez koncepta. Na koncu pa je na tiskovki Traven Bratuškovi v obraz zabrusil (večkrat) da laže. Da je bilo rdečim novinarjem nerodno! Potem veste da je bilo preveč. Sami novinarji so mu vzeli besedo. Bratuškova pa je ostala brez besed in odšla. Pa je kar jezična punca.

 4. Oblast tudi strastno zatira drugačne poglede na zgodovino.

  V Šentjoštu policija obiskuje in zaslišuje organizatorje proslave ob Kapeli Mučencev (spomin na 125 pobitih po koncu druge svetovne vojne). Vse zaradi štirih domobranskih uniform.

  Odstranjevanje drugačnih pogledov.

  • To so štiri domobranske uniforme preveč. Čaščenje nacistične kvizlinške formacije je zavrženo dejanje. Komemoracija žrtev je eno, paradiranje in slavitev pa popolnoma druga stvar, ki v Evropi nima mesta. Vprašajte pravne dediče sponzorjev domobranstva, kdaj so na komemoracijah za žrtve paradirali v uniformah Wehrmachta.

   • Čaščenje nacistične kvizlinške formacije je zavrženo dejanje. Kot tudi čaščenje komunističnih simbolov in uniform. OBOJE!!!

    • Ne. Ni enako. Nacistični kljukast križ in obilica večinoma iz fevdalnih prirejenih simbolov, ki so jih uporabljaje kolaboratorske formacije nacistične Nemčije, niso in ne morejo biti identične partizanski rdeči zvezdi in triglavki. Gre za preprosto dejstvo, da so slednji takrat bili na pravi strani zgodovine. To seveda velja zgolj za simbole partizanstva kot takega. Sicer pa smo že marsikakšno konstruktivno vrgli na to temo na tem portalu 🙂

     • Ko nekdo obleče domobransko uniformo in vzame v roko domobransko zastavo (slovenska zastava z grbom Kranjske) niti slučajno ne slavi fašizma ali nacizma. Saj so bili domobranci proti enemu in proti drugemu.

      Bili pa so tudi proti komunizmu. In to iz življenjske nuje. Sicer bi bili pobiti že dve leti prej.

      Je že kdo videl revolucijo brez žrtev?
      Bi se vidva kar pustila pobiti, če bi bila v njihovi koži?

     • Gospod Jagdpanzer,
      ne blebetajte neumnosti. Tako nacisti kot komunisti so zločinci – DOKAZANO in sprejeto v EU. In čaščenje zločincev je zavrženo dejanje – milo zapisano!

     • Resolucija EU primarno govori o stalinizmu, ne komunizmu kot takem. Zgolj v vednost, ne v relativiziranje terorja. Preverite sami: (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P6-TA-2009-0028&language=SL)

      Moja poanta leži drugje. Slovenski partizani imajo vso pravico se združevat pod rdečo zvezdo, tudi na državnih proslavah, saj je bila njihov simbol med vojno. To, da je jo je imela JLA ob napadu na Slovenijo, njim ne odreka pravice do združevanja pod njo. Partizanski simboli ja, jugoslovanski ne.

      To, da so bili domobranci proti nacizmu, je zelo trhlo, upoštevajoč prisego in bojevanje do zadnjega (!) na Hitlerjevi strani. Ruska kolaboranstka formacija ROA generala Vlasova se je recimo konec vojne obrnila ter se pomagala češkim partizanov zaščititi Prago.

      Zatorej je paradiranje v domobranskih uniformah (ki so, mimogrede, uniforme SS z drugimi simboli), sramotno.

      Vaške straže so druga zgodba. Sicer pa bi se dalo tudi tam vreč kakšno o tem, kako etično je iskati pomoč pri okupatorju z odkrito genocidnimi nameni. Kako je že nekdo dejal? V gozdu je bilo prostora za vse…

     • Seveda zate ni enako, ker si komunajzer. Komunajzerji so lahko pobijali po tvoje, druga stran pa ni smela.

     • Pancer, ti bi nam rad prodal laž, ki jo širijo naši komunajzerji.

      EU parlament je obsodil KOMUNIZEM kot tak, ne pa stalinizem, kar bi komunajzerji radi prikazali kot eno solo igro enega Stalina.

      Stalin je korektno sledil ideologiji komunizma.

      Vse to tvoje flancanje je brezvezno, ko so ravno komunajzerji zavračali kakršno koli sodelovanje, ker je to ogrožalo njihovo oblast.

      Leta 1943 je bil okupator že brez realne moči, tako, da so bili edina grožnja komunajzerji.

   • pancer je že pokazal svojo veliko nestrpnost.

    Torej komunizem, ki je pobil več kot 100 miljonov ljudi mora biti prisoten, domobranstvo, ki se je borilo proti temu zlu, pa ne sme.

 5. Ko mi začne kdo preveč rdeče soliti pamet, mu po navadi rečem:”Daj, predstavljaj si v čisto realnem času, takem, kot je danes: vstajniki (=komunisti) ubijejo v Ljubljani(ker je to v njihovem programu, revolucija pač to zahteva) katoliškega teologa – univerzitetnega profesorja, potem nekega podjetnika, nato policijskega inšpektorja – vse samo zato, ker so le-ti odkrito pokazali, da so proti njhovim idejam (=komunizmu). Nato se to nadaljuje na podeželju – v tej vasi župana in nekaj najbolj premožnih kmetov, v drugi mladega semeniščnika in nekaj fantov, ki naj bi mu idejno sledili. In tako naprej, val likvidacij se širi…Ljudje so prestrašeni in nato jezni, Kaj storijo? Samoorganizirajo se v vaške straže, kaj pa drugega. Kakšni fašisti, kakšni kvizlingi,kakšna kolaboracija neki! Kaj bi storil ti v takih razmerah? Komu bi se pridružil?”
  In ljudje se navadno malo zamislijo in niso več tako prepričani v svojo “pravo” stran zgodovine.

  • Vaške straže so policijska formacija, ki je po mednarodnih pravilih dovoljena, ko okupator ne more zagotoviti reda glede tolp, ki ropajo in pobijajo civilno prebivalstvo.

  • Kot ze veckrat z moje strani postavljeno vprasanje:: ali je mogoce, da je cela pokrajina izdajalska? Izdajalci so povsod po svetu, vendar so posamezniki. Nikoli ne more biti izdajalec npr. celo mesto. Ce bi bilo to res, potem smo edinstveni na svetu.

   • Teoretično v demokratični državi izdajalcev niti ne more biti.

    Zakaj se pa nekdo ne bi smel postaviti na stran naroda, katerega pripadnik sicer ni?

Comments are closed.