M. Tomšič, Planet Siol: Davčni objem

0

V senci “nepričakovane” ustavitve postopka za odvzem magisterija predsednici vlade Alenki Bratušek na pristojni fakulteti, češ da v tem primeru ni šlo za plagiat (ampak samo za določene “nepravilnosti”), je v začetku tedna stopilo v veljavo zvišanje davka na dodano vrednost. Kak zlobnež bi lahko pomislil, da je bila informacija o prvem v javnosti namenoma predstavljena ravno zdaj, da bi z njo odvrnili pozornost ljudi od novega posega države v njihove denarnice. Posega, ki pri aktualni oblasti nikakor ne bo zadnji. Napoveduje se namreč občutno povečanje davčnih obremenitev za vse lastnike nepremičnin, nikakor pa ni pozabljen niti t. i. krizni davek (na to je celo sama premierka opozorila v enem od intervjujev).

V svojem bistvu je zviševanje davkov in preostalih dajatev, ki obremenjujejo državljane in podjetja, edino, kar je “izvirnega” pripravila zdajšnja vlada. Vsi drugi ukrepi so namreč navaden plagiat. So skoraj dobesedno prekopirani iz paketa reform, ki jih je predlagala Janševa vlada. Še več, vsem tem reformnim ukrepom – tako slabi banki kot državnemu holdingu in vpisu zlatega pravila v ustavo – je jedro aktualne vladajoče garniture še pred pol leta odločno nasprotovalo. Predvsem pa je nasprotovalo prodaji državnih podjetij. A zdaj je vlada vse to prisiljena storiti, če hoče računati na mednarodno pomoč.

S tem svojim naglim obratom je Bratuškova še enkrat dokazala, da je oseba brez lastnega nazorskega prepričanja, ki svoje vedenje prilagaja vsakokratnim okoliščinam oziroma občinstvu. Tako najprej v družbi komunističnih nostalgikov prepeva revolucionarne pesmi, nato se v Bruslju zaklinja k spoštovanju evropskih norm in načel, nato obišče še Vatikan in povabi papeža na obisk v Slovenijo. Doma pa spet organizira državno proslavo v družbi rdečih peterokrakih zvezd.

Več: Planet Siol