M. Tomšič, PlanetSiol: Dvolični obtoževalci

4

Vlada Alenke Bratušek dolguje papežu Frančišku globoko zahvalo.

Po zaslugi z njegove strani “motiviranega” odstopa obeh slovenskih nadškofov, ljubljanskega Antona Stresa in mariborskega Marjana Turnška, do katerih je prišlo pretekli teden, se je medijska pozornost verjetno za kar nekaj časa preusmerila na težave Katoliške cerkve na Slovenskem. To pa bo vsaj začasno odvrnilo ljudi od spremljanja vladinih “dosežkov” in posledic le-teh za stanje v njihovih denarnicah.

Seveda se je Katoliška cerkev po zaslugi lastne nepremišljenosti, ki je bila razlog za tvegane finančne špekulacije podjetij v lasti mariborske nadškofije, znašla v hudih težavah. Te se ne izražajo samo v težkem materialnem položaju, zaradi katerega je ogroženo delovanje nekaterih cerkvenih ustanov, ampak tudi v okrnjenem ugledu same institucije. Ti špekulativni posli so potekali ob sodelovanju določenih cerkvenih krogov z deli postkomunistične poslovno-finančne elite. In prav mogoče je, da so bili cerkveni ljudje v teh poslih izigrani. Vendar ni nihče vanje silil. Zato tisti, ki so takrat zasedali nadzorne funkcije, nedvomno nosijo svoj del odgovornosti.

Nikakor pa niso bili cerkveni ljudje tisti, ki so si takšen način finančnega delovanja izmislili. Ti so se zgolj priključili igri, katere pravila so postavili drugi. Sistem, utemeljen na izlizanosti med politiko in gospodarstvom, ki je proizvedel tajkune, so ustvarili tisti, katerih moč in vpliv koreninita v strukturah nekdanjega sistema. Oni so tisti, ki so ves čas obvladovali večino denarnih tokov v tej državi.

Zato je močno sprevrženo, da se zdaj slovensko Katoliško cerkev prikazuje kot tako rekoč glavnega krivca za težave slovenskega gospodarstva. Tako kot to recimo počnejo politični aktivisti v Odboru za pravično in solidarno družbo, ki so pred dnevi opozorili nase z nekakšno manifestacijo pred ljubljansko stolnico, ko so na njena vrata obesili kartonast transparent s svojim pozivom (vse skupaj je izpadlo kot patetično oponašanje Martina Luthra).

Več: Planet Siol


4 KOMENTARJI

 1. Čudno je res, da niso šli tisti iz odbora nalepiti takšen napis tudi na ljubljansko občino, banko slovenije in slovenske državne banke, klinični center…. Sper so delovali krivično in ne pravično.

 2. Nič ni tako močno “sprevrženo”. Zdaj bodo mnogi izkoristili priložnost za diskreditacijo vere in Cerkve. Ampak na to se je treba odzvati, to se ne bo rešilo z molkom! Dokler molčijo jih bodo še huje napadali. Morda bo papež moral še koga odstavit?

 3. Slovenska tranzicija (prehodno obdobje) res predolgo traja. Kaj Tito, Kučan in Bučar! Moji sorodniki, moji prijatelji, moji sosedje so problem! Povsem zaslepljeni z dušo in telesom branijo nedotakljivost zapovedane zlagane resnice.

  Največjo težo pri pohabljanju naroda imajo seveda mediji, sledijo sodstvo, šolstvo, gospodarstvo …, kar vse izvira iz prejšnjega sistema. Politika, ki jo vidimo, je samo površinski skupni imenovalec dogajanja v podzemlju.

  Vsake toliko se objavi članek kakega tujega diplomata, ki deluje v Sloveniji. In ta je ponavadi osupel zdaj nad tem, zdaj nad onim. Le nad jugonostalgijo (ki bi bila brez zločinske prtljage) lahko še sprejemljiva, ni nihče osupel. Meni je povsem jasno: tudi tuji diplomati so o našem življenju seznanjani preko dominantnih medijev, v katerih seveda ne pozabljajo za tasladke vleči tudi ‘svojih’ in s tem dajati vtisa medijske uravnoteženosti, morda z rahlo ‘levim odtenkom’. Globalna resnica je povsem drugačna. Kdor zna malo boljše ‘brati’ ve, da je v Sloveniji na delu VELIKA ZAROTA. Na oblasti je ves čas MAFIJA, ki kontrolira vse politične in druge podsisteme. Nekdo, ki je bilm toliko desetletij na oblasti, točno pozna vse javne in prikrite vzvode oblasti in jih zna uravnavati na najbolj subtilne načine.

  Imam strašno slab občutek glede tujega kapitala. Vsi ugotavljamo, da Bratuškova vse počne isto, kot je zastavil že Janša. Toda razlika je očitna – v tujem kapitalu, za katerega se zdaj kao na veliko dela prostor!
  Jaz ne verjamem, da gre za tuji kapital. Gre za staro zgodbo o pokradenem kapitalu, ki se bo opran po vsem svetu vrnil v Slovenijo. Tega Janša ne bi dovolil. Zato ga je bilo potrebno umakniti.

Comments are closed.