M. Šturbej, Domovina: Fronte slovenskega boja proti privatizaciji

4

V Sloveniji še vedno pogosto slišimo zgodbe o dobrih Titovih časih. O tem, kako zaščiten je bil delavec in kako je bilo vse v lasti vseh. Vse skupaj spominja na čas, ko je ljudstvo imelo dovolj »kruha in iger«, da je naivno verjelo v uspešnost utopičnega sistema med tem, ko so intelektualci zapuščali domovino.

Po drugi strani pa se, poglobljeno gledano, razmere v Sloveniji niso veliko spremenile. Slovenski delavec je še vedno močno zaščiten, delovna zakonodaja odvrača tuj kapital, prav tako pa v lasti države ostaja večina večjih podjetij.

Nedvomno je v Sloveniji še vedno veliko vplivnih ljudi, ki zaradi pretekle ideološke prepričanosti ne morajo podpreti prodaje državnih podjetij. Podobno velja za politično postavljen vodstveni kader, ki prodaje ne želi zaradi lastnih interesov, ter del javnosti, ki je bodisi nostalgičen, bodisi podkupljen.

Pa vendar ne dvomim, da vsakega od nas zaboli dejstvo, da se o slovenskem gospodarstvu že dolgo ne govori več v presežkih in kot o zgodbi o uspehu. Še bolj ostro pa nas zabolijo visoki davki, nizka kupna moč in strah pred izgubo službe ter nezmožnostjo ponovne zaposlitve.

Znižanja davkov, zvišanja kupne moči in ustvarjanja novih delovnih mest pa brez poštene tekme med podjetji in brez priliva tujega kapitala ni moč pričakovati.

Privatizacija državnih podjetij zagotavlja boljše gospodarjenje podjetij, ki pod državnim okriljem ustvarjajo izgubo. Ni razloga, da bi dvomili o tem, da ne bo lastnik, ki bo v podjetje investiral svoj kapital in se ne bo zanašal na pomoč države, preudarno skrbel za pozitivne rezultate svojega podjetja. Od uspešnega podjetja lahko v državno blagajno posledično pričakujemo več prispevkov in s tem manj državnega primanjkljaja.

Več lahko preberete na domovina.je.

4 KOMENTARJI

 1. Zmedeno neoliberalistično nakladanje! Madžari so v prvi polovici 90. let razprodali tujcem celotno nacionalno gospodarstvo, zdaj pa Orbanova vlada že nekaj let mukoma odkupuje nazaj razna strateško pomembna podjetja. Zakaj to počne, če naj bi bila privatizacija (če se le da prodaja tujcem, se razume) čarovna palčka, ki po zatrjevanju neoliberalcev rešuje vse gospodarske in družbene probleme?

 2. Zelo dober članek. Čisto nasprotje Demos populizma zadnjih 26 let.

  Organ je bil liberalec, a je smer obrnil v diktatorskega konzervativnega socialista.

  Privatna podjetja in prosti trg so dejstva in zakonitosti, ki delujejo, ki so delovali. Tako kot matematika. Tega nočejo dojeti samo socialisti vseh barv.

 3. zagotavlja boljše gospodarjenje podjetij, ki pod državnim okriljem ustvarjajo izgubo.
  ===========
  Samo ena stvar me moti. Ne morem razumeti te slovenske obsedenosti z dobičkom, celo z dobičkom nekega tujca.
  Privatizacija je nujna zaradi normalnosti trga. Eno so državni monopoli, drugo pa je državni kapitalizem, ki pri nas obsega več kot polovico celotnega tržišča. In to je razlog za privatizacijo.
  Ko pa poslušam neko skrb za donosnost nekoga drugega, pa oprostite, se mi zdi da imam opravka z goljufom. Pa naj bo še tak “liberalec”. Tak altruizem je pa višek!

Comments are closed.