M. Štular: Modrost in odprtost vodstva RTV SLO na pomembni preizkušnji

6

Foto: Boris Beja

V zadnjih dneh se je razvnela polemika ob reakcijah predsednika borcev Tita Turnška in poslanca stranke SD v Državnem zboru mag. Marka Koprivca na intervju, ki ga je objavila RTV Slovenija z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Dogajanje je odprlo več vprašanj glede vsebin, ki so bile obravnavane v intervjuju, reakcij tistih, ki se z vsebino ne strinjajo, in odzivov RTV Slovenija.

Vsebina intervjuja res šokira, a glede na temo preprosto ne more biti drugače. Opozarja na desetletja zamolčane zločine in komunistično zgodovinopisje v zvezi z medvojnimi in povojnimi dogodki postavlja na laž. Predstavljena dejstva so bila že večkrat javno izražena in potrjena s strani različnih raziskav ter analiz javno dostopnih podatkov. Povedano v intervjuju neizprosno nagovarja k razmisleku o laži, resnici in nasilju, ki so ga ljudem prinesli fašizem, komunizem in nacionalsocializem. Množični pomori nedolžnih, neoboroženih, žena, otrok in celih družin, pa naj so se zgodili v imenu kateregakoli totalitarizma, so sprevržena dejanja proti človeštvu in zahtevajo razkritje ter obsodbo. Pri tem ima javni medij posebno vlogo, saj je dolžan širiti resnico in razumevanje slovenske zgodovine. Če lahko RTV Slovenija pohvalimo, da je ta intervju pripravila, pa jo moramo kritizirati zaradi načina, na katerega se odziva na pritiske borcev in stranke SD.

Če se borci in stranka SD s povedanim ne strinjajo, bi pričakovali, da bodo navedli prepričljiva in preverljiva drugačna dejstva. A tega ni bilo, pač pa se je zgodil pavšalni napad in diskreditacija, ki sta bila usmerjena predvsem proti voditelju intervjuja dr. Jožetu Možini. Ta napad je pripeljal do pozivov generalnemu direktorju RTV Slovenija, da oddaje, ki jih vodi dr. Jože Možina, ukine. Za nameček so borci sklicali javni protest v Kopru, na katerem so grozili in podpihovali sovraštvo. Dr. Jože Možina je bil v teh dneh posledično že deležen groženj s fizičnim nasiljem. Alarmantno je dejstvo, da so borci obravnavo sicer občutljive tematike o množičnih zločinih iz domene intervjujev, publiciranja in omizij potisnili na ulico v domeno zborovanj, transparentov in nasilja. Skrajno ironično je, da ob tem drugim očitajo razdvajanje in širjenje sovraštva, pa tudi, da tokrat niso pripravljeni zgodovine prepustiti zgodovinarjem, čeprav so ta slogan pred leti sami pomagali utiriti.

Upoštevajoč dogajanje zadnjih let je jasno, da je bil intervju zgolj povod za napad na dr. Jožeta Možino. Glavni gnev borcev v zvezi z njegovim delom se nanaša na serijo Pričevalci in na resnico, ki jo s svojim delom neumorno razkriva. S Pričevalci odstira osebne usode posameznikov, ki so se znašli v primežu nasilja, okupacije, revolucije in diktatur. Praviloma so to posamezniki, ki so morali dolga desetletja molčati, in so priložnost za izpoved dobili šele sedaj. Poleg novih zgodovinskih dejstev, ki prihajajo na dan, pa je neprecenljiva vrednost teh subjektivnih izpovedi to, da nam odstirajo dileme, v katerih se znajdejo ljudje takrat, ko prevlada nasilje in ko dobijo moč najbolj divji posamezniki populacije. Serija ima trajno vrednost za slovensko zgodovino in mora zato postati železni repertoar RTV Slovenija, zaveza in civilizacijska dolžnost. Žal je tako, da je ta koncept na RTV Slovenija vedno znova na preizkušnji, saj so se prav vsako leto pojavljali poizkusi ukinitve ali občutnega zmanjšanja obsega Pričevalcev.

Pri tem so bili prav odbori borcev tisti, ki so izvajali največje pritiske, praviloma vedno pavšalno in brez konkretnih argumentov. Zato je tokratni napad predsednika borcev nujno razumeti v tej luči – kot pritisk s ciljem, da se oddajo Pričevalci ukine ali pa vsaj pomembno omeji vlogo dr. Jožeta Možine pri njenem nastajanju. Pri vsem tem pa je ključno dogajanje znotraj RTV Slovenija, predvsem drža urednikov in vodstva – ne le generalnega direktorja, pač pa tudi programskega sveta, ki ga vodi predstavnik stranke SD Ciril Baškovič. RTV Slovenija je bila sicer običajno zelo brezkompromisna pri zaščiti urednikov in novinarjev, celo v primerih, kjer je bilo delo nekaterih posameznikov izrazito neobjektivno, neuravnoteženo in neprofesionalno. Podrobno poznam več takšnih primerov iz obdobja, ko sem bil član programskega sveta. A ta zaščitniška drža ne velja za vse, pač pa deluje selektivno. Dr. Jožeta Možino so nekateri iz RTV Slovenija že v preteklosti javno napadali, v lastnem mediju in izven, kot vidimo, pa ga niso zaščitili niti tokrat. Vse to kljub temu, da je med najboljšimi ustvarjalci na RTV Slovenija. Njegovi dokumentarni filmi in oddaje so deležni najvišje pozornosti in tudi mednarodnih nagrad, na kar bi morala biti RTV Slovenija ponosna. A se dogaja nasprotno – RTV Slovenija je enostransko poročala o kritikah intervjuja na protestu borcev v Kopru, a pri tem zamolčala grožnje novinarju in gostu, ki so jih udeleženci izražali. Hkrati pa je povsem zamolčala tudi številna pisma, s katerimi so ugledne institucije civilne družbe, evropski poslanici in številni posamezniki izrazili pohvale novinarju in kritizirali grob pritisk borcev in stranke SD.

RTV Slovenija se mora zavedati, da je za pritiske in sedaj že grožnje s fizičnim nasiljem dr. Jožetu Možini zaradi svojega odziva soodgovorna. Ne samo, da svojega novinarja ni zaščitila – vedno močnejši je občutek, da prostovoljno sodeluje v gonji zoper njega. V teh okoliščinah se kaže poročilo varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski, ki razpravlja o potrebi po prefinjeni obravnavi grobih zločinov komunistične revolucije in očita voditelju intervjuja preveliko simpatiziranje z resnico, očitno vnaprej dogovorjen scenarij na poti onemogočanja njihovega vrhunskega ustvarjalca. Če RTV Slovenija ne zmore zavarovati resnice in nastopiti zoper nasilje, laž in zločin, si ne zasluži posebnega mesta v slovenskem medijskem prostoru. RTV Slovenija bi morala jasno pokazati, da jim privilegirane skupine ne bodo diktirale vsebine ali kadrovskih potez. Jasno bi morala pokazati tudi, da nima nihče pravice izvajati pritiskov in groziti s fizičnim nasiljem njihovim ustvarjalcem in gostom. In jasno bi morala zaščititi svojo zakonsko vlogo javnega medija, ki mora odpirati tudi zahtevne teme naše nerazčiščene zgodovine in totalitarnih zločinov, vse s ciljem, da pride celovita resnica na dan.

Modrost in odprtost vodstva je tako na pomembni preizkušnji in ravnanje bo imelo za nadaljnji razvoj RTV Slovenija brez dvoma pomembne posledice.

6 KOMENTARJI

 1. Kaj pomeni takšno početje organov RTV in drugih društvenih organizacij proti intervjuju Možina-Dežman v skladu z Deklaracijo o suverenosti RS, ki je bila podpisana 2.julija 1990 v Skupščini RS z predsednikom dr. F. Bučarjem.
  Bistvo demokracije je spoštovanje zakonov in državljanov v skladu z Ustavo.
  Delovanje Zveze borcev je ne Ustavno, zato je financiranje te organizacije po proračunu kraja davkoplačevalcev in suverenih državljanov. V skladu z suverenostjo države se mora to nehati !!!!

 2. Odlično, pohvalno, gospod Štular.
  Podpišem do zadnje črke. Nasilneži so v Koper pozivali z geslom “Ker nam je dovolj”. Prav s tem geslom se moramo svobodomiselni, pošteni Slovenci odločno, glasno in vztrajno upirati potvarjanju zgodovine in poskusom ustrahovanja s strani tistih sil, ki ne sodijo samo v preteklost, ampak na smetišče zgodovine. Dobro sem si ogledal fotografijo udeležencev na zločinčevem trgu sredi Kopra. Vesel sem, da je bilo tam zelo malo Koprčanov, prevladovali so udeleženci od drugod, Koper in Primorska pa sta nepošteno dobila še en grd madež dušebrižnikov krvave revolucije.

  V skladu s Konfucijevo mislijo, da je največja strahopetnost to, če veš, kaj je prav, in tega ne narediš – se moramo temu stanju duha na Slovenskem odločno upreti. Bojim pa se, gospod Štular, da tale vaš sicer upravičeni javni protest in poziv, pa podoben odziv dr. Podveršiča in še nekaterih, ne bo dovolj. Ker ga tisti, katerim je namenjen, ne bodo slišali, ker ga nočejo slišati. Ker nimajo ne morale ne elementarnega človeškega dostojanstva. Ker so pokvarjeni in mislijo, da jim je po logiki boljševiške revolucije vse dovoljeno, da jim nihče nič ne more. Tudi spričo tega dobro vem, da tudi moj pisni protest proti organizatorju shoda v Kopru in v prihodnosti še po drugih slovenskih krajih, ne bo nič zalegel. Vse skupaj je šepetanje v gluho noč.

  Zato pozivam ustrezne institucije, npr. Novo slovensko zavezo ali pa še bolje novo nastali “Odbor za varovanje resnice (po zgledu JBTZ)”, da sproži akcijo podpisovanja peticije proti temu brezumnemu divjanju in strašenju. Pokažimo, da nam je tega resnično dovolj, da nam je dovolj več kot polstoletnega molčanja, dovolj potvarjanja resnice. Da ne bo prepozno! Kajti poskusi zaenkrat še mehke diktature in represije so že na vidiku.
  Še bolj prav pa bi bilo, da zmigamo naše lenobne riti, se otresemo brezbrižništva in se odpravimo (drugače kot v Kopru na svoje stroške in s slovenskimi zastavami!) na organizirani javni shod v znak protesta proti tem pojavom in skrbi za demokratični razvoj slovenske družbe. Da ne bo prepozno!

 3. Še to:
  Dr. Možina, ne bojte se, vztrajajte, nadaljujte svoje delo s Pričevalci in drugimi dokumentarnimi oddajami, razkrivajte resnico, ne dajte se ustrahovati, kajti vam v bran in podporo stojimo številni pošteni Slovenci. Bodite prepričani, da vašo morebitno ostranitev z RTV ne bomo mirno prenesli – ker nam je tega dovolj!

 4. Krivci tekmujejo s časom. Želijo si, da v času njihovih življenj ne bo prišlo pregona. Tekma je prenaporna in ne vsi družinski člani jo zmorejo. Eni tragično klonejo, drugi se umaknejo. Morda se je nekaj slednjih že uvrstilo med Pričevalce. Mozaik postaja pregleden in zato nezaželen.

 5. Skrajno sramotno, ko grozenj in fizicnih napadov enih novinarjev nacionalke vodstvo in novinarski aktiv te ustanove niso voljni zascitit enako kot drugih. Scitijo le levicarje in njihovo svobodo izrazanje. Jozeta Mozine nikakor.
  Desne naj pa kar pobijejo. Od Mira Petka naprej.

  Vcasih nisem verjel, ampak morda res komunisti vecno ostanejo komunisti. Skratka pristasi ideologije, ki spodbuja iztrebljanje ljudi drugih nazorov in socialnega porekla. Ki jim je to OK. Taki so nasi povprecni novinarji. Tudi nove generacije. Che Guevarovci, Madurovci, Putinovci. Duhovna beda.

 6. Njihova glavna lastnost je nasilje, ki se ga še vedno oklepajo.

  Z nasiljem so odstranili vse, ki so imeli demokratični čut. Z nasiljem in lažjo so prevzeli komunistično totalitarno oblast.

  Z nasiljem in lažjo še danes povzročajo nepopravljivo škodo slovenski demokraciji, človekovim pravicam in vrednotnemu slovenskemu razvoju.

Comments are closed.