M. Stepišnik, Večer: Na bruhanje

0

Ekscesov, kako si diplomatski parket nekateri predstavljajo kot življenje na veliki nogi, na državne stroške, je bilo že toliko, da bi na ministrstvu za zunanje zadeve že davno morali začeti delati red pri domačijskem poslovanju veleposlaništev. Vrh Mladike je na eni strani informacijska pooblaščenka z ugoditvijo novinarski zahtevi, da izsledki nadzorov na veleposlaništvih postanejo javni, prisilila, da se nehajo skrivati za raznimi stopnjami tajnosti, na drugi pa je izbruh zgodbe – pa naj se sliši nenavadno – za Karla Erjavca vsaj malo dobrodošla preusmeritev pozornosti od njegovih fiaskov pri arbitraži. A res le na prvo žogo: v resnici zaokrožuje kaos v zunanji politiki, ki vlada pod večnim koalicijskim partnerjem in šefom Desusa.

Ob diplomatskem razsipništvu velja spomniti na izjavo Boruta Pahorja za Finance leta 2010, ko se je še kot premier pridušal, da mu “gre na bruhanje” ob nekaterih stroških diplomatske mreže. In isti Pahor, sokriv, da sam v teh časih ni ukrepal, je včeraj kot predsednik republike zadržal podpisovanje ukazov za nove veleposlanike, da se razčistijo sumi. Kar posredno pomeni, da mora (vsaj teoretično) skozi še eno sito Aleksander Geržina, diplomat, ki naj bi si bil negospodarno izplačeval kilometrino med službovanjem na Dunaju, zdaj pa je predviden za Zagreb. V bitki za vroč veleposlaniški stol je, kot smo pisali, pomembno vlogo imel tudi močan vpliv njegovega očeta Saše Geržine, Erjavčevega tesnega sodelavca, podpredsednika Desusa. In ob trgovini za Zagreb pridemo do bistva problema, veliki in majhni škandali so le posledica.

Več lahko preberete na spletni strani Večera.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.