M. Štefanič, Družina: Papež snema »prisilni jopič« moralizma

0

Papež Frančišek po mnenju svojega svetovalca kardinala Oscarja Andresa Rodrigueza Maradiage odpravlja določen moralizem v Cerkvi. »Tudi sam sem moralni teolog, pa se ob tem, kar govori papež, izredno dobro počutim«, je nadškof iz Tegucigalpe v pričakovanju prve obletnice izvolitve novega papeža povedal v nedavnem pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. Moralizem »pogosto ni etični odgovor na klic veselega sporočila, ampak prej nekakšen prisilni jopič«. Boga ne bomo srečali znotraj učnega sistema, pač pa »v človeški osebi, ki nas kliče«, je pojasnil kardinal Maradiaga.

Reforma rimske kurije, ki jo uvaja papež, seveda tudi za Frančiška prinaša tveganja, meni cerkveni dostojanstvenik iz Hondurasa, ki vodi papeževo posvetovalno telo osmih kardinalov. Obstajajo ljudje, ki trdijo, da Frančišek izvaja revolucijo. »In marsikoga sem že slišal reči, kako molijo, da bi Frančišek čim prej umrl. To je grozno – in takšni ljudje zase pravijo, da so kristjani«, je povedal kardinal Maradiaga. V zgodovini človeštva so vedno živeli ljudje, ki so se branili sprememb. »Tako je bilo že pri pismoukih, ki so obrnili hrbet našemu Gospodu.«

Kot papež se Jorge Mario Bergoglio ni prav nič spremenil, pojasnjuje kardinal. »Že vse svoje življenje ostaja enak. Nove perspektive pa so mu vzbudile nove strasti. Kot nadškof v Buenos Airesu bi Bergoglio zdaj že razmišljal o upokojitvi. Ko pa je v konklavu »prejel klic, se je nanj odzval z vsem svojim navdušenjem«, je povedal Maradiaga.

Več lahko preberete v Družini.