M. Štefanič, Družina: Izgon kristjanov iz Mosula

3

Iz severnoiraškega mesta Mosul, ki so ga zasedli pripadniki teroristične skupine »Islamska država«, je do konca minulega tedna zbežalo občutno več kristjanov, kakor je bilo doslej mišljeno. Pred iztekom ultimata tamkajšnjih džihadistov je v mestu živelo še okoli 3.000 kristjanov, je na podlagi podatkov predstavnika Združenih narodov v Iraku, Italijana Marzia Babilleja poročala vatikanska agencija Fides. Zadnji kristjani so Mosul zapustili minuli konec tedna. Odšli so proti severu, da bi poiskali zatočišče v krščanskih naseljih Tilkif, Batnaya in Alqosh. Iraški škofje tožijo o sistematičnem preganjanju kristjanov s strani islamskih skrajnežev.

Število kristjanov, ki so v Mosulu ostali po zasedbi borcev Islamske države, so doslej ocenjevali na nekaj sto. Mosul je nekdaj veljal za krščansko utrdbo v Iraku. Pred ameriško invazijo leta 2003 je tu po ocenah živelo okoli 50.000 pripadnikov različnih krščanskih Cerkva. Pred zasedbo islamskih skrajnežev naj bi jih bilo že manj kot 10.000.

Iz Mosula je minuli konec tedna zbežalo na tisoče krščanskih prebivalcev, potem ko so jim džihadisti postavili ultimat, naj se spreobrnejo v islam ali pa plačajo davek za zaščito – ob zavrnitvi obeh predlogov jim je bilo zagroženo s smrtjo. 85 družinam, ki so zapustile mesto, so pripadniki Islamske države zaplenili vse premoženje in mnogi so bili primorani 70 km dolgo pot do mesta Tel Afar prehoditi. 15 krščanskih družin v Mosulu se je spreobrnilo v islam, v eni izmed družin pa je mladoletna hči zbežala proti severu države, ker ni bila pripravljena sprejeti islamske vere.

Ravnanje islamskih skrajnežev proti kristjanom s protesti obsojajo tudi iraški muslimani. V začetku tedna so v Bagdadu protestirali z napisi »Sem Iračan, sem kristjan« in ob tem opozarjali na oznake »N« (za »Nazarence«), s čimer so islamisti označevali krščanske hiše v Mosulu.

Projekt etničnega čiščenja islamistov pa se še kar nadaljuje: za preživetje v Mosulu morajo nemuslimani odslej plačevati še višjo tarifo, ki po navedbah znaša 450 ameriških dolarjev na osebo mesečno, kar je za tamkajšnje razmere izredno visoka vsota. Sirsko pravoslavno cerkev Mar Afram v Mosulu so spremenili v mošejo. Zaradi nasilja islamskih skrajnežev pa ne trpijo zgolj kristjani, temveč tudi šiitski Turki, Šabaki in Jezidi.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. Naj se kristjani v Mosulu (in drugod v Iraku) za svojo žalostno usodo zahvalijo velikemu kristjanu Georgeu W. Bushu, ki je zaradi pohlepa po iraški nafti šel strmoglaviti sekularni režim Sadama Huseina. Pod njegovo vladavino so iraški kristjani lepo in varno živeli …

    • Ameriška vladajoča klika je protestantska. Sovražijo vsako obliko katoliške vere, najsibo v občestvu z Rimom ali Carigradom.

  2. Se strinjam z Duletom, saj je čas pokazal, da je prej bilo neprimerno večje sožitje v Iraku kot danes.

Comments are closed.