M. Škoberne, iskreni.net: Izkušnje otrok iz istospolnih skupnosti

50

Bronagh ne gre očitati, da je zgolj še ena “predsodkov polna homofobna konzervativka”. Govori namreč iz lastne izkušnje, negativne izkušnje otroka, ki je odraščal v istospolni družini, z dvema mamama …

Ko 38-letna mama dveh otrok Bronagh Cassidy na TV zaslonu gleda poroke homoseksualnih parov in vidi majhne otroke ob njih, zavzdihne in pravi: »Nekaj v meni si tako želi, da bi mogla pomagati tem otrokom, ker vem, da bodo imeli težave. Mislim, da ni pošteno, da se jih postavlja v to situacijo. In nimajo nikakršne izbire.« A Bronagh ne gre očitati, da je zgolj še ena “predsodkov polna homofobna konzervativka”. Govori namreč iz lastne izkušnje, negativne izkušnje otroka, ki je odraščal v istospolni družini, z dvema mamama.

Kar nekaj takšnih, danes že odraslih otrok, ki so odraščali ob istospolnih starših, je v zadnjih letih predvsem v ZDA spregovorilo. Razočarani, utrujeni in zaskrbljeni so zaradi stalnega ponavljanja refrena, da otrokom v istospolnih družinah “nič ne manjka” in da “šteje samo ljubezen”. Sami so namreč občutili primanjkljaj in so prepričani, da jih je ta izkušnja oblikovala in zaznamovala na način, ki ga ne privoščijo drugim otrokom. Zato so se odločili, da – čeprav je zaradi družinskih vezi to pogosto težko in boleče – delijo svoje zgodbe, ki so drugačne od tega, kar naj bi zatrjevale študije. Do teh študij so skeptični, saj pravijo, da ni nujno, da preučevani otroci, ki trenutno odraščajo v teh družinah, že zmorejo odprto spregovoriti o tem, kaj v resnici doživljajo, poleg tega pa želi vsak otrok braniti svoje starše. Ena izmed njih, Meg, tudi pravi, da šele zdaj, ob lastnem možu in otrocih, v polnosti spoznava, kaj je bilo tisto, za kar je bila prikrajšana.

Bronaghina mama in njena partnerica, ki jo je Bronagh klicala kar “moja Pat”, sta do otroka prišli preko umetne inseminacije na domu, tako da sta zmešali seme dveh gejevskih prijateljev – da bi zagotovili, da nihče ne bo mogel reči, kdo je v resnici oče.

»Ko sem odraščala, sem vedno imela občutek, da gre za nekaj nenaravnega. Izhajala sem iz nenaravnega odnosa; zdelo se mi je, kot da ne bi smela biti tam. Na dnevni ravni se je v meni bil nekakšen boj. Včasih sem si celo iskreno želela, da Pat ne bi bilo tam.«

Ob vprašanju, ali bi ji bilo lažje, če bi se njena mama in Pat lahko poročili, pravi: »Tudi če bi bila družba v tem odprta, to še vedno ne razrešiti problema identitete otroka.«

Več lahko preberete na iskreni.net. Prispevek je bil najprej objavljen v časopisu Domovina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


50 KOMENTARJI

 1. If the various outlets promoting the “quartet” are any indication, marriage equality opponents seem to be enthused by the idea that having a gay parent makes these stories more compelling. Each of the four, however, has a reputation that belies the LGBT-friendly facade of their connection to a gay parent. Klein uses multiple pseudonyms, including B.N. Klein, B.A. Newmark, and Rivka Edelman, to publish attacks on the LGBT community, particularly viciously anti-transgender rhetoric. Katy Faust runs a blog called, “AskTheBigot,” where she openly identifies as an evangelical Christian and espouses that “True Christianity” will “oppose the narrative that homosexuality is a ‘positive and normal’ variation of human sexuality.” Dawn Stefanowicz has happily shopped her story to anti-gay hate groups leaders like Peter LaBarbera and Matt Barber. And Robert Oscar Lopez, who identifies as bi but has disowned his same-sex attractions, regularly compares same-sex adoption to slave ownership and cultural genocide. In fact, all four indicate that their negative ideas about homosexuality presuppose their experience having a gay parent, and in some cases, the very reason they felt traumatized by having a gay parent was the idea that they would have to accept it.

  The “quartet” also makes arguments that catch many other families in the crossfire with same-sex couples. For example, Stefanowicz claims that “children do best when they are raised by their married, biological mother and father.” By specifying “biological,” she is simultaneously making the case against all forms of adoption and foster care. Klein goes so far as to talk about couples who can’t have their own children as engaging in “human trafficking,” and in a strange twist on opposing a woman’s choice, chastises women interested in serving as surrogates as “breeding stock.” Lopez regularly compares adoptive parents to slaveowners and their children to “chattel,” describing any parenting that deprives children of one of their biological parents as “child abuse.” Nevertheless, opponents of marriage equality are not actively trying to ban divorce, adoption, or foster care, nor are they trying to force widows and widowers to remarry. They are only targeting same-sex marriage.

  All four also tell stories of parents who divorced or separated — a parent entered a different-sex relationship, had children, then later began having same-sex relationships. Though some of them were raised for some period of time by a same-sex couple, it was only after the trauma of their birth parents’ separation.

  http://thinkprogress.org/lgbt/2015/02/04/3618907/four-kids-gay-parent-oppose-equality/

 2. Če bi v življenju štela samo ljubezen, potem bi bil človek ustvarjen tako, da bi bil celo življenje v obdobju orgazma …

  Ni vse samo ljubezen, so tudi trud, frustracije, trpljenje. In to človeka najbolj oblikuje. In v veliko zadovoljstvo mu je, ko mu uspe kaj takega premagati.

  • Točno tako!
   (in zakaj misliš, da bi bilo otroci v istospolnih družinah za to prikrajšani?)

   Sicer je pomojem ljubezen malo širši pojem, kot samo orgazem 🙂 in pomojem se je z ljubeznijo lažje trudit in lažje čez trpljenje in frustracije…

   • Kot sem že napisal, osnovni problem je, da sedaj homoseksualci utrjujete potrebo po povpraševanju otrok na trgu, kot potrošniki. Biotehnologija pač potrebuje kupce. Pa še veliko obeta, ker se hitro razvija.

    V zdravi družini (družina po izvorni definiciji) otrok nastane po svobodni podaritvi zakoncev drug drugemu v prisotnosti čistega užitka. Ta zavest se med vzgojo in odraščanjem prenaša na otroka.

    Homoseksualci te možnosti pač nimate, potrebujete pa tako ali drugačno tehnologijo. S posvojitvami pa tako ali tako ni problema, ker je na razpolago dosti heteroseksualnih družin.

    • To se sicer ers sliši zlovešče, ampak pomojem ni zares tako hudo. Večina uporabe “biotehnologije” za te primere bi namreč še vedno bila, zelo poceni in zelo preprosta (in celo za domačo uporabo) – injekcija polna na roko izdelanih malih darovalcev.

     Glede posvojitev pa – seveda (na srečo!) gre v Sloveniji v posvojitev 10-15 otrok.. (nisem šel preverjat sicer številk rejniških otrok, ampak pustimo to zaenkrat) ..
     Na svetu pa je cca 18 miljonov(!) otrok, ki so izgubili oba starša in živijo po sirotišnicah ali na ulici. 18 miljonov! (kje so torej vsi tisti heteroseksualci, ki bi jih posvojili in rešili zagotovljenega bednega životarjenja?)

     • Ja pa jade. Me prav zanima, koliko homoseksualcev bo posvojilo otroka iz sirotišnic v tretjem svetu. Vsak bo raje malo več plačal za rent-a-maternico da bo dobil novorojenčka. Če bo povpraševanje bodo tudi rent-a-maternice verjetno kmalu tudi že umetne. Tehnologija ni problem. In pa, če ne veš neprijetnih detajlov, ne boli.

     • Kaj naj rečem? Potem naj pa plača? Tako kot neplodni heteroseksualci? … in kot že diskutirano – z rentamaternicami se ukvarjajo drugi zakoni.

      Drugače pa izkušnje iz amerike vseeno govorijo mičkeno drugače – ravno homoseksualni pari bolj pogosto posvajajo otroke drug ras (črnske in latino), kot heteroseksualci.

      (mimogrede v ameriki čaka posvojitev med 50-100 tisoč otrok .. in zanimivo ne, kako kar ni dovolj heteroseksualnih parov)

 3. Zanimivo. Homoseksualci so ratali homofobi, otroci homoseksualnih stršev ravno tako.

  Homofob je vsak, ki si drzne izreči pomislek čez to, da morajo homoseksualci imeti vse, kar si zaželijo.

 4. Prav je da povejo svoje izkušnje in mnenja. Ker se mi trenutno ne da raziskovati ozadij in življenskih zgodb pa samo na hitro :
  tri pričevanja lahko avtoamtsko “zavržemo”, ker že na prvi pogled niso pričevanja o istospolnih družinah!

  Andy Cannon – bil posvojen pri 8 letih! In so ga potem še spolno zlorabljali! .. to ni zgodba o istospolni družini, ampak o kriminalu – spolni zlorabi!!

  Meg – “je po razhodu staršev …” Torej bolj zgodba o ločitvi, kot o istospolnih družinah.

  Katy Faust – “je po ločitvi živela…” Torej spet bolj zgodba o ločitvi, kot o istospolnih družinah.

  ..
  Če se prav spomnim OscarLopezove zgodbe mu je oče umrl še preden se je rodil, družina je živela v prikolici in “druga mama” jih je semtertja obiskala – ne sliši se ravno idealne razmere za odraščanje tudi za heteroseksualne družine…

  ….

  IN še enkrat – 3 pričevanja proti 100.000 ne-pričevanjem, je še vedno slabo razmerje in “dokaz” za slabosti istospolnih družin! IN še enkrat –> vam najdem miljon pričevanj otrok proti svojim hetero staršem?

  ….
  Obstajajo in bodo obstajali dobri in slabi starši (in tisti vmes) in to nima veze z njihovo usmerjenostjo ali sestavo družine.

  • Katy Faust – “je po ločitvi živela…” Torej spet bolj zgodba o ločitvi, kot o istospolnih družinah.
   =============
   In kako naj brez ločitve sploh otrok živi v istospolni “družini”. Saj se ne razmnožuje. Ti je to treba posebej poudarit? Imaš tako kratko pamet.

   • Tukaj moraš upoštevati, da bodo gejevski aktivisti vedno na silo poskušali najti nek drug razlog in vse pripisati temu razlogu.

    So pa težave dokaj specifične (če odštejemo primer spolne zlorabe), tako, da ne moreš kar tako zamahniti in reči, tukaj gre za ločitev itd…

   • Z umetno oploditvijo morda? Ali celo – naravno? Ali pa s posvojitvijo? …toliko o kratki pameti…

    • Saj, ko se bosta s partnerjem poročila bosta šla k zdravniku zdravit neplodnost. Seveda, toliko o pameti.

  • Naštel si nekaj primerov, ki ti ustrezajo – in poignoriral vse ostale.

   In kje je tvojih 100 000 pričevanj odraslih oseb iz takih družin, ki pravijo tebi v prid?

   Ni jih.

  • Andy Cannon je sicer res primer spolne zlorabe.

   Kljub temu pa je problem v tem, kar je tesno povezano s homoseksualnostjo.

   Nihče ni ukrepal, ker so se bali biti “homofobi”. Pri normalnih starših bi ukrepali takoj.

   • Če je temu res tako .. Je kar veliko primerov spolne zlorabe v “normalnih” družinah, kjer se tudi (zaradi takšnih ali drugačnih razlogov) ne ukrepa dovolj hitro. .. Včasih celo zaradi mam, ki nočejo prijaviti svojega moža.

    Ne glede na vzroke – je to seveda narobe!!
    Ne moremo pa zato tega pričevanja vzeti kot pričevanje proti istospolnim družinam.
    Tako kot ne moremo zlorabe otrok v heteroseksualnih družinah vzeti kor argument proti takim družinam.
    Ali tisoče in tisoče zlorabljenih s strani duhovnikov in župnikov (za večino katerih, hmmm, leta in leta ni nihče reagiral. ko pa so bile prve reakcije, pa se je župnike samo preselilo v novo župnijo…)

    • Slab izgovor, saj pri hetero starših ne bi regairali tako – da si niso upali biti homofobni in so otroka poslali domov.

     • Kot rečeno – ne vem kako in zakaj so reagiralo kakor so. Nima pa to nobene veze z istospolnim starševstvom!

     • Seveda ima, saj je napisano. Ker sta bila starša homoseksualca si nihče ni upal sprožiti postopkov proti njima.

      Ti pa se sprenevedaš do onemoglosti.

 5. Opozoriti je treba na protislovje, ki ga obveznoime namerno ignorira.

  Ko ni v kontekstu istospolnih staršev:

  Psihologi v tem primeru poudarjajo pomen očeta in mame in poudarjajo, da sta si moški in ženska različna in vzgajata različno in se s tem dopolnjujta.

  Ko pride tema na istospolne starše, pozabijo na vse skupaj in trdijo, da je za otroka vseeno.

  Na to nima odgovora in se vedno potuhne.

 6. 😀
  ..samo atata bi moral še malo bolj možatega narest. ..no, sej najbrž se da dokupit še kakšen “tepih” za na prsi..

Comments are closed.