M. Šinigoj, Novi glas: Praznik žena

17

V trgovini imajo ravno ta teden poleg raznovrstnih izdelkov, brez katerih absolutno ne moremo živeti, prav posebno ponudbo – …

… otroške gospodinjske pripomočke s prav toliko dolgim ročajem metle za višino otrok, na posebnem mestu pa nepregleden izbor raznovrstnih rož in cvetličnih aranžmajev s sloganom: “Razveselite jo na Dan žena”. Je to le naključje? Priznam, da so mi rože všeč in me zelo razveseli, ko jih dobim v dar, naj bo to 8. marec ali preostalih 364 dni v letu. Do lani sem jih tudi sama občasno kupovala, ker dnevna soba s svežimi rožami v lepi vazi prav posebno poživi in obarva celo hišo. Odkar sem postala mama, pa se raje kot z urejeno hišo ukvarjam z vsakdanjimi izzivi, ki se mi kar sami ponujajo na dlani. Na živce pa mi gre, kako trgovci izrabijo vsak praznik le za to, da bi mastno zaslužili.

Letos poteka natanko stoletnica Dneva žena, mednarodnega praznika žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca v približno stotih državah, da bi spomnili javnost na ekonomske, politične in socialne dosežke žensk ter na njihovo enakopravnost. V šoli so nas učili, kako dolga je bila pot ženskega osamosvajanja, ker ni samoumevno, da imamo danes volilno pravico (čeprav je mladenke ne čutijo kot posebno pridobitev) in se lahko svobodno odločamo za študij in zaželjeni poklic (namesto da bi skrbele samo in izključno za dom ter bile odvisne od moža). Ob Dnevu žena slišimo od vsepovsod pozive, naj bodo ženske res enakopravne moškim na vseh področjih, da je na vodilnih mestih manj žensk kot moških, kako se vsako leto viša odstotek žensk, žrtev nasilja in še bi lahko naštevali. Škoda, da so vsi ti pozivi kot muha enodnevnica; 9. marca smo ženske že pozabljene. Zelo redki so moški, ki cenijo delo nas, žensk, skozi vse leto in nas spoštujejo. Taki, ki se ne počutijo manjvredne, če postorijo kaj doma; pospravijo in pometejo, obenem pa še previjejo dojenčka, da si lahko mama vzame deset minut zase in se stušira.

Po službi, če mi vreme dovoli, opravim svoj vsakodnevni sprehod z vozičkom in se redno hudujem nad neotesanimi vozniki, ki parkirajo avto točno pred pločnikom pri prehodu za pešce, da se moram mučiti pri dvigovanju vozička na visok rob pločnika. Mimogrede sem čisto naključno zasledila novico o kakih štiridesetih mamah iz Turina, ki so si lani natisnile nalepke z vozičkom in avtomobilom in jih imajo vedno v žepu.

Vsakič, ko parkiran avto ovira dostop do pločnika, nalepijo nanj omenjeno nalepko, da bi ozavestile ljudi s to težavo. Prav lepo bi bilo sprožiti podobno akcijo tudi pri nas, da bi se vozniki naučili spoštovanja pešcev. In že spet so pod drobnogledom mamice, ne pa očetje…

Po porodniškem dopustu je treba spet nastopiti službo. Kaj pa, če otrok zboli? Ponavadi ostane z njim doma mama. Kdo jih pospremi k zdravniku? Spet mama. Čeprav sem pred kratkim bila priča obratnemu primeru: v čakalnici sta bila tudi dva očeta, eden z dojenčkom, drugi z otrokom. Hvala Bogu obstajajo vedno izjeme, ki so res dobrodošle, saj je v naši kulturi še vedno globoko zakoreninjeno mišljenje, da je otrok le mamina skrb. Kje pa je enakopravnost med spoloma? Je že res, da se ženske znamo prilagoditi novim razmeram in smo kot hindujsko božanstvo Šiva, s štirimi rokami delamo istočasno več stvari. A vse to uspemo narediti le, če imamo ob sebi moža, ki nas podpira. Lahko smo še tako pogumne, močne in zagrizene, a prej ali slej bo nastopil trenutek šibkosti in pomoč bo še kako dobrodošla.

Ob koncu še anekdota: dijakom sem razlagala, da smo imeli v slovenski književnosti tudi pisateljice in pesnice, čeprav po učnih smernicah obravnavamo le moške pisatelje. Takrat dvigne roko dijak in me vpraša: “Profesorica, to nam razlagate, ker ste feministka? ” Pa naj mi še kdo govori o enakopravnosti!

Vir: Novi glas

17 KOMENTARJI

 1. Ta z nalepkami mi je simpatična. Ob slovenski osamosvojitvi sem bil študent in veliko štopal. Vsakemu vozniku, ki mi je ustvaril, sem podaril slovenski grb. Vsi so te nalepke bili neprimerno bolj veseli kot denarja. Upam, da bi tudi kontra dovolj učinkovito delovalo.

 2. Vzajemno spoštovanje med ženskami in moškimi je ključ rešitve še za boljše razumevanje med njimi, tako na posamičnem nivoju kot tudi na skupnem.

 3. Kaj naj praznujejo brezposlena dekleta in žene , te vprašam Igor , nisem pozabil na
  ženske , ki se vsakodnevno srečujejo z mobingom na svojih delovnih mestih ?
  Podpisani Andrej Briški ni in ne bo nikolili sodeloval v tej šlamastiki , sem namreč
  pristaš praznovanja materinskega dneva ! Danes marsikateri otrok in mož nima denarja ,
  da bi kupil svoji materi in soprogi šopek ! Biti ženska in mati dandanašnji ni lahko in kaj naj praznujejo te vprašam pa menda ne svoje žalosti in pomanjkanja ! Farizejstvo se mi
  gabi , gabijo se mi ljudje , ki se s polnimi ritmi sprenevedajo !

  Andrej Briški

  • Brezposelna dekleta in žene? Sem imel občutek, da takih na tem portalu ni. Glede na to, da je žensko poslanstvo rojevanje otrok in skrb za dom in moža.

   (Če je zdrava in dobro plodna lahko brez težav rodi kakšnih 10 otrok – to znese za skoraj 15 let plačanih porodniških in kar dobre znesek otroških dodatkov in bonitet, kar tud ikar v redu doprinese k moževi plači)

   Res pa je, da je ta portal precej proti državni pomoči, tako, da če se odrečejo porodniški, bolniški, dodatkom, bonitetam, zastonj šolstvu – zna biti pa še večji problem.


   Če si mož želi podariti rože ženi in mami in nima denarja, pa rastejo ravno te dni zvonči povsod – jih bosta veseli…

   Morda pa je problem v tem, da se vam veliko stvari gabi?

   • Obveznoime, očitno si za 100 let ali več zgrešil družinsko ureditev. Takšne primere boš danes našel le še kot izjeme ali starejše pare, ki so živeli v drugem svetu.
    Je pa res, da je osnovno poslanstvo ženske rojstvo otrok, skrb za družino in moža. A na drugi strani je poslanstvo moža v vzgoji otrok, soskrbi za družino in izkazovanju ljubezni do žene. To je pa že preveč za današnji napredni svet, kajne? Bistvena razlika med današnjo moderno ego ideologijo in krščansko kulturo je ravno v tem: ego ideologija se bori samo za lastne pravice in prezira druge. Krščanstvo pa temelji na delu za druge.
    Pa ugani, po katerem načinu življenja je človek srečnejši?

 4. V resnici se ne obremenjujem z dnevom žena , hkrati se mi poraja vprašanje na katerega
  so snovalci zakona o istospolnem partnerstvu “pozabili ” ! Kako praznujejo Dan žena
  istospolni partnerji , velik problem nastane ob praznovanju Materinskega dne , mar ne ?

  Andrej Briški

  • Haha – več kot očitno se kar precej obremenjujete s tem dnevom!

   Ne vem pa kaj ima praznovanje dneva žena z zakonom o istospolnem partnerstvu?
   Saj lepo, da vas skrbi za druge, da ne bodo v čim prikrajšani, ampak raje po-skrbite zase.

   • Zelo veliko ,prikrajšani so za praznovanje dneva žena , gre za poročena
    partnerja , ne za njuni materi ! Enake probleme imajo dve ženski , ki živita
    v enospolni skupnosti , tudi tu so njune matere izvzete , jasno ? ! Nedvomno
    je še veliko drugih problemov , komu bi posvojen otrok dveh istospolnih
    partnerjev podaril šopek , povdarek je na ” materi ” v tej zvezi ! Načeloma nimam nič proti zvezam istospolnih partnerjev , pod pogojem , da se ne lotevata posvojitev otrok in se igrata anta in mamo ! Obveznoime predlagam
    ti , da se obvezno lotiš proučevanja pojma družina , seveda klasična , če sem
    te slučajno prizadel , mi prosim oprosti !

    Obvezno ime in piimek : Andrej Briški

 5. To s pisateljicami vam je dijak čisto prav povedal. Vi bi kvote uvedli še v umetnost!?

  • Tako je! Kako si je drznila omeniti, da obstajajo tudi slovenske pisateljice!
   (res pa je, da ponavadi niso bile kuharice in sužnje svojemu možu…)

 6. Kakorkoli obračamo, feministke so sitne in utrujajoče. Kdo normalen bi pa prenašal neko stalno voljo po spopadanju, po dokazovanju, kdo bo koga. Celo o tem, koliko pisateljic je v učbenikih. Normalnega zanima kvaliteta predstavljene literature, ne kako zgleda mednožje pisca. In normalna je želja po miru in harmoniji, ne po stalnem spopadu okoli oslovih senc.

  • Feminizem je bil koristen, dokler se je trudil za enakopravnejšo vlogo žensk. potem pa se je izrodil, ker se je spustil na nivo, kjer od ženske zahteva, da ni več ženska.

  • vsi -izmi so orodje. Ko jih ne potrebujemo več,jih odložimo.Problemi nastanejo,če jih poskušamo zlorabiti kot orožje.

Comments are closed.