M. Pogačnik, Družina: Razorožen

19

Duhovnik Jacques Hamel, žrtev terorističnega napada

Ko sta se v cerkvi svetega Štefana v Saint-Etienne-du-Rouvrayju na severu Francije ob koncu jutranje maše pri oltarju znašla mladeniča v džihadistični opravi, je bilo šestim navzočim takoj jasno, da se to ne bo dobro končalo. Obglavljenje 86-letnega duhovnika v delavskem predmestju Rouena je šokiralo Francoze in širše. Oče Jacques Hamel je bil miroljuben mož in se je vse življenje z veliko zavzetostjo posvečal svojim faranom. »Pokojni duhovnik me je krstil, me učil verouk. Ogorčena, pretresena, žalostna sem,« je v tvitu zapisala župljanka.

Rodil se je leta 1930 v Darnetalu, leta 1958 je bil posvečen v duhovnika in po kaplanskih letih je župnikoval v dveh župnijah škofije Rouen. Leta 2005 ga je škof dodelil v pastoralno pomoč drugemu župniku. Imeli so ga radi. Pričevanja, ki so jih po napadu zbrali različni mediji, govorijo o tem, da je bil sicer krepkega značaja, a dober, preprost človek, ki ni nikoli silil v ospredje, in zelo pozoren. Nekdanji ministrant o njem pripoveduje, da je bil odprt, imel je srce na dlani, vedno je hotel pomagati. »Ko je prihajal na srečanje župnij na jugu Rouena, je vedno zasvetil žarek sonca,« pravi o njem sobrat. »Kljub starosti se je razdajal za župnijo. Pogosto smo ga zbadali: ‘Jacques, pretiravaš, čas bi že bil, da greš v pokoj.’ Na to je v smehu odgovarjal: ‘Si že videl duhovnika v pokoju? Delal bom do zadnjega diha.’«

Jacques je umrl v duhovniški obleki kot mučenec vere, je zapisal škof Hippolyte Simon. Njegovo življenje, ki je bilo podarjeno in že izpolnjeno, se je po škofovih besedah končalo podobno, kot je Kristusovo napovedal prerok Izaija: »Kakor jagnje, ki ga peljejo v zakol.«

Več lahko preberete na druzina.si.

19 KOMENTARJI

 1. Duhovnik Jacques Hamel, žrtev terorističnega napada??? Mislim, da naslov “Duhovnik Jacques Hamel, žrtev napačne politike, ki jo podpira tudi papež” bolje odgovarja politiki.

  Nekdo, neka skupina ljudi, ki obvladuje denarne tokove v svetu, se je pač odločila, da uniči EU in sicer tako, da jo poseli s pripadniki take kulture, ki se ne more asimilirati s kulturo EU. Zato bodo pripadniki te prihajajoče kulture v glavnem socialni podpiranci in kriminalci. Znanstveno dokazano pa tudi pravočasno opozorjeno od svetih ljudi, kot je menih Charles de Foucauld (1858 – 1916; ubili so ga puščavski roparji, za blaženega bil razglašen l. 2005) – glej https://www.casnik.si/index.php/2016/07/31/foucauldova-prerokba-o-islamu-in-franciji/

    • Tudi kriv. Tudi kriv. TUDI kriv.

     Saj ste brali pripevek patra Branka Cestnika, kajne? No, tu je izvleček:

     Pred sto leti, le nekaj mesecev pred svojo smrtjo, je francoski saharski misijonar in menih Charles de Foucauld (1858 – 1916; ubili so ga puščavski roparji, za blaženega bil razglašen l. 2005) napisal za današnji čas nadvse zanimivo pismo, v katerem piše:

     Lahko muslimani postanejo Francozi? Izjemoma da, na splošno pa ne. Mnoge temeljne dogme islama nasprotujejo našim načelom. Pri nekaterih – mislim na liberalne muslimane, ki so izgubili vero – so prilagoditve možne. Toda pri drugih – in tu mislim na tiste, ki pričakujejo Madhija – ni nobene možnosti za dogovor. Razen liberalcev, muslimani verujejo, da bo na Sodni dan prišel Mahdi, ki bo razglasil sveto vojno za vzpostavitev islama po celem svetu, potem ko bo pokončal in si pokoril vse ne-muslimane.

     Muslimani verujejo, da je islam njihov edini dom, nemuslimanskim ljudstvom pa je usojeno, da bodo premagana od njih ali od njihovih potomcev. Zanje je podrejenost njihovega naroda nekemu nemuslimanskemu narodu le začasno stanje. Njihova vera jim zagotavlja, da bodo iz spopada z Evropejci, od katerih so danes vladani, izšli kot zmagovalci. Modrost jim svetuje, naj mirno in potrpežljivo prenašajo to preizkušnjo: „Če je ptiček v kletki nemiren, izgubi peresa in si polomi krila. Če pa ostane miren, bo ob dnevu osvoboditve čil in zdrav.“

     ===============================

     Ker pa niste ravno verni, naj povem, da je tudi znanost napovedala takšne dogodke. ZNANOST! Izvleček:
     Gre za preveliko razliko v kulturi, da bi se prišleki lahko asimilirali v EU družbo. Zato bodo postali socialni podpiranci, in sicer od organiziranih kriminalcev-teroristov do klavcev samotarjev s sekirami in podobnim orožjem.

     Ljudje na položajih, kot je TUDI papež, se ne morejo izgovarjati na nevednost.

     • O, smo spet v formi, gospod Zdravko! Kaj hočemo, tu sta se krščanska vera in znanost SPET ujeli! Vi pa ste SPET padli v kulturi na raven JJ&SDS pogovora: omalovaževanje drugače mislečih, kar ste pa tokrat s preklinjanjem nadgradili.

     • O, a greste stran, gospod Zdravko? Tudi prav. Na počitnice?

      =============================
      Mimogrede, SPET ste pokazali, da ste nepismeni v krščanski veri. Kaj se zgodi, če človek hoče pregnati hudobnega duha sam, preberite:

      Neki Skevá, ki je bil judovski véliki duhovnik, je imel sedem sinov; tudi ti so to delali. Toda hudobni duh jim je odgovoril: »Jezusa poznam in tudi za Pavla vem. Kdo pa ste vi?« In človek, v katerem je bil hudobni duh, je planil nanje, jih vse obvladal in potolkel, tako da so goli in ranjeni zbežali iz njegove hiše. (Apd 19, 14-16)

      Zato smejo v katoliški verziji krščanstva hudobne duhove izganjati samo škofi oziroma od njih pooblaščeni.

     • Gospod Zdravko! Vsakemu pismenemu človeku je jasno, kdo tu uporablja negativne emocije, kot je npr. “prekleti”. Vi to delate, vi preklinjate, gospod Zdravko! Ste že pozabili? Zakaj torej mene pošiljate k eksorcistu?

      Ali pa samo posnemate svojega vodjo, ki je celo patra Branka Cestnika poslal k eksorcistu? Berite:
      Janša duhovnika Branka Cestnika pošilja k eksorcistu. Kaj se dogaja s predsednikom SDS? https://www.domovina.je/jansa-duhovnika-branka-cestnika-posilja-k-eksorcistu-kaj-se-dogaja-s-predsednikom-sds/

     • A tole vi vsako stvar obratno? Vi ste mene užalili!
      Vaši komentarji imajo eno samo noto: omajati vero.
      To je satanovo delo.
      Ti si citiral sveto pismo o hudobnem duhu. Preberi si ga dobro, ker ti je namenjeno.

     • Gospod Zdravko,
      najprej se odločite, ali me boste vikali ali tikali. Tako izpadete smešno.

      Nato pa o majanju vere. Sploh ni težko, ker preklinjate. To je znak milo rečeno zelo velike oddaljenosti od Boga. Kjer pa ni Boga, se pa naseli Satan, razumljivo, kajne? Se boste lagali, da me niste prekleli? Internet naš dokaze hrani! 😉

     • Nima smisla se prepirat s hudobnežem.
      Zato zaključujem.
      Ne vtikajte se v moje komentarje in bo vse ok.
      Satana imate v sebi.

    • Etikete, etikete, etikete namesto argumentov. Kar se tiče komentiranja, to je javni prostor in bom komentiral natanko to kar hočem! Če vam to ni všeč, imate popolno svobodo oditi iz teh spletnih straneh, gospod Zdravko!

  • Papež je Kristusov in Božji služabnik za vse ljudi ne pa služabnik katerekoli človeške in torej tudi ne Evropske politike.Evropa še zdaleč ni -in tudi še nikoli ni bila krščanska-je in ostaja stara neplodna poganka in že s se zgolj s tem se odpirajo boljše možnosti novim priseljencem…v njej pa žal ostaja pravzaprav le malo krdelce resnično zvestih kristjanov-te pa je do zdaj in jih bo tudi prihodnje reševala le njihova trdna vera,nikakor pa ne kakršnakoli politika.

 2. Zelo lepo napisano v čast temu duhovniku, ki je umrl mučeniške smrti. Ampak, na tak način se lahko teroristi samo pokopljejo. Nimajo nobenih možnosti.

  • Se strinjam gospod Tine, da bo zadeva zelo težka. Evropejci nimajo dovolj mladeničev za preživetje, pa še veliko tistih je pohabljeno od LGTBjevcev ali od digitalne odvisnosti.

Comments are closed.