M. Petek, Nova24tv: Dominantni mediji – do vlade servilni, nad opozicijo s kulturo laži in škandala

17

Želja po oblasti in vladanju Cerarjeve vlade in aktualne vladajoče koalicije je v obratnem sorazmerju z njihovo sposobnostjo. Se pravi, velika želja, že skorajda patološki pohlep po oblasti na eni in skromen domet ter zelo skromna sposobnost upravljanja z državo na drugi strani.

Zaradi razmeroma ugodnih gospodarskih razmer v Evropski uniji in drugih državah, s katerimi sodeluje slovensko gospodarstvo, se po neki inerciji in brez zaslug vladajoče politike naša ekonomija vendarle vrti. Z nobeno reformo in nobenim zakonskim ukrepom pa ta oblast doslej ni zmogla ustvariti pogojev in sistemskih ukrepov, ki bi državi zagotovili vsaj srednjeročno stabilnost. Gasilsko, velikokrat tudi panično reševanje problemov kaže na nesposobnost vladanja.

Sam sicer verjamem, da predsednik vlade Miro Cerar ni tako pokvarjen, kot je pokvarjeno okolje, v katerem deluje, čeprav njegovi bližnji spremljevalci pravijo, da se zelo hitro uči. Njegova naivnost pa ga ne obvezuje odgovornosti, da se je obdal z ljudmi, ki so mojstri roparske in kleptomanske obrti, na drugi strani pa s povsem nekompetentnimi kadri, vse od ministrov navzdol. Ceneni humoristični vložki Karla Erjavca, ki brije norce iz Cerarja in vseh nas, sploh niso več smešni, so pa lepa ilustracija funkcioniranja vladajoče politike. Seveda pa državo in igro vodijo drugi, ne predsednik Miro Cerar in njegova vlada.

Luka Koper je zadnji, še zdaleč pa ne edini primer, ko vlada ne ve, kako bi se lotila problema. To nas po teh dveh letih, ko jih spremljamo, kako se mučijo na oblasti, sicer ne bi smelo več čuditi, vendar smo kljub temu vedno znova presenečeni, ker smo v dobri veri prepričani, da nižje pač ne gre.

Integracija medijev v upravičevanje nesposobnosti vlade

Vložki pri Luki Koper so tako veliki, da so predsednici nadzornega sveta Alenki Žnidaršič Kranjc celo grozili s smrtjo. Prava zgodba te njene izpovedi pa bi bila, kdo ji je grozil, kdo ji je rekel, da na avtomobilih pokajo gume in kdo ji je predlagal, da se sama pobere z mesta prve nadzornice Luke Koper. O tem jo je na seji parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ spraševal predsednik SDS Janez Janša, vendar se je Kranjčeva izmotavala. Sama imen ni navajala, novinarje pa ime in priimek tistega, ki je grozil, tudi ni pretirano zanimal.

Pri Alenki Žnidaršič Kranjc bi mediji morali po poti razkrivanja imen in povezav ali pa ugotoviti, ali je s to izjavo prva nadzornica Luke Koper hotela narediti le spektakel, da bi postala žrtev in se ohranila na položaju. Hkrati pa raziskati njene povezave ter interese v Luki Koper. Omrežje, ki mu pripada ali mu je naklonjena, ni težko identificirati.

Več lahko preberete na nova24tv.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


17 KOMENTARJI

 1. Dober članek. Tudi sam že ves čas poudarjam, da so slovenski sprevrženi mediji glavni krivci za slovensko moralno katastrofo. Sam sem absolutno za demokracijo, toda mnogih novinarskim lažnivcem bi morali prepovedati opravljanje poklica.

  • Lucijan: “… slovenski sprevrženi mediji glavni krivci za slovensko moralno katastrofo.”

   Hm … ampak oni imajo gospodarje, totalitaristične gospodarje!? Ali ti gospodarji niso nič krivi? Zakaj so glavni krivci njihove sluge?

   • Ni nobenega ampak, a niso odrasle osebe, torej so odgovorne !
    Ampak komu ?
    Problem je ker nimamo vzvodov s katerimi bi lahko sproti reklamirali in slabo robo sproti zavračali kot “škart”.

    • Ne, gospa Amelie. Pluti proti toku ne smete zahtevati od ljudi, to zmorejo le izjeme. Npr. Tino Mamić, ki je zaradi tega ostal brez službe.

     Čisto mimogrede, iz teorije o organizaciji dela: kdor ima oblast, mora imeti tudi odgovornost. Oblast pa ima tisti, ti nekoga prisili v nekaj, kar ta brez prisile ne bi nikoli naredil.

     In pa še nekaj … če bi bil gospod Lucijan tako moralno pokončen, kot zahteva to od novinarjev, bi sedaj midva romala na njegov grob.

     • Če nas ta tok pelje v pogubo, potem bi to pravzaprav morali zahtevat, ne glede na to katera je trenutna oblast.
      Sicer pa so mediji kot pravijo četrta veja oblasti, in bi naj bili neodvisni od oblasti. Ali menite da bi morali pisat tako kot oblast od njih zahteva ?
      Še to, pripomba glede g. Lucijana se mi zdi popolnoma neprimerna !

     • Alfe, bolj kot na človeško osebo me spominjaš na zlonameren računalniški virus. Edini namen tvojega komentiranja je povzročati razkrajanje in razpadanje.

     • Resnica boli, kajne? 😉

      Če pa sta se vidva, gospa Amelie in gospod Lucijan uprla oblasti oziroma vsaj šefu in izgubila zato službo, potem pa imata vso moralno držo zahtevati moralno neoporečnost urednikov medijskih hiš. In se vama iskreno opravičujem! 😮

  • Jap! Zadeva ne deluje tako, kot si predstavljajo nekateri. Ne deluje!

   Med visoko moralno držo novinarja, ki pomeni odpoved in prispevkom, ki je všeč oblastniku, novinarji izberejo ono drugo. Če je pa kdo izbral ono prvo pa tega pravzaprav ne vemo, ker je naročeni članek izšel kak dan bolj pozno … 😉

Comments are closed.