M. Pavlišič, blog: Če Janše ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti

16

Če Janše ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti.

Zgornji stavek najbolje opiše pomen Janše na levici, morda še bolj kot na desnici. predvolilnih programov ne bere nihče. Sploh v zadnjem času, ko se ves čas nekaj dogaja, in se novice zreducirajo na naslove in morda še pomembneje tvite. Potreben je program v enem stavku, še bolje, besedi. In tukaj je levici uspel veliki met. Celoten njen program je stlačen v eno samo besedo, no dve, Janez Janša. S pomenom, če ne boste volili nas, bo (za)vladal Janez Janša.

Pokojninska reforma čez leta, zdravstvena nekoč. Proračun uravnotežen 2020. Glavno, da na oblasti ni On. Z par spretnimi potezami, so Janšo uokvirili na skrajno desno. Zadošča. Dodatno to fascinacijo z omenjenim potrjuje kulturni projekt treh Janezov Janš.

Seveda to ne bi bilo mogoče, če jim Janez ne bi pri tem izdatno pomagal. Tudi njegov zadnje čase popularen tvit o prestitutkah, pomaga levim, pa tudi desnim, krepiti njihovo prepričanje in poglablja brezno med enimi in drugimi. Čeprav bi njegove tvite mirno lahko razumeli kot nadvse ciničen odziv na kvaliteto pa tudi verodostojnostjo medijev, ki v Sloveniji res ni na visokem nivoju. Tako levih, kot desnih.

Seveda je Janša tudi na desni ne pogrešljiv. Je daleč najmočnejša figura in brez njega desnica ne bi bila to, kar je danes. Seveda to tudi vsem na desnici ni všeč, ampak bolj kot on jih moti dejstvo, da sami nimajo podobno močne figure.

V tej poziciji, ki v bistvu ustreza tako Njemu kot njegovim nasprotnikom pa največ izgubljamo vsi skupaj, vključujoč njegov fan in anti-fan kljub. Dokler je debata usmerjena v točko ali si za ali proti Njemu, ki jo je počasi nemogoče ločiti od debate ali si za partizane ali domobrance, so na stranski tir potisnjena pomembnejša politična in družbena vprašanja. Da so vprašanja pokojninskega in zdravstvenega sistema, vprašanje poslovnega okolja, ekološka in okoljska vprašanja pomembnejša od omenjenega, je seveda moje osebno prepričanje. Seveda dopuščam možnost da je za koga, morda celo za večino, pomen v skladu z tem kar se pač dogaja v medijih.

No, ampak ravno v tem, da ta, recimo ji razumna sredina, v Janši sicer ne vidi niti angela niti hudiča, ampak tistega, ki je glavni objekt političnih debat, se je s tem pridružila obema skupinama in se zavrtela okoli Njega.

Človeku, ki v tem hitrem času, ki ga živimo, hrepeni po instant rešitvah je odgovor na dlani. Janez Janša naj izgine iz političnega prostora.

Ampak naj mi bo na tem mestu dovoljeno, kot državljanu, ki nikoli še ni volil Zanj niti Njegovo stranko, izraziti misel, da je prav, da ga imamo med nami, in da smo mu lahko hvaležni za ogledalo, ki nam ga postavlja.

Če pripadniki tki. razumne sredine, nismo sposobni vsebinsko preseči debate o Njem, potem moramo samo kritično ugotoviti, da pač naša vsebina bodisi ni dovolj zanimiva, bodisi nismo dovolj spretni.

Je pa še en drug razlog. V vsaki družbi obstajajo ljudje, ki si želijo biti vodeni. In želijo ubogati. Hvala bogu, da je tako. Nenazadnje potrebujemo tudi vojsko in policijo, kjer nisi zato da razmišljaš, ampak da ubogaš. Med podjetji je veliko takšnih, kjer je močna hierarhična struktura in veliko kjer ni. In sčasoma se v podjetjih z neko kulturo ustalijo ljudje s podobno kulturo, v tistih z nasprotno pa drugi. Tako je za vse poskrbljeno. In prav je, da je tako tudi pri političnih strankah.

Ko sem po volitvah, ki so Janeza Janšo prvič ponesla na mesto predsednika vlade, se s prijateljem pogovarjal o tem, kaj to pomeni, je dejal, da nas ne rabi biti nič strah, ker je Janša gospod. Priznam, takrat tega še nisem najbolje razumel, danes pa to razumem precej boljše. Skratka, za državo je precej bolje, da ima na desni strani političnega spektra Janšo, ki se rad druži z Merklovo in Junckerjem ter ostalimi evropskimi politiki, kot pa če bi imeli nekoga, ki bi povrh vsega še utrihal po Evropi. Imate raje Janšo ali Jelinčiča? Raje SDS ali Zlato zoro. Imate raje Grimsa, Irglovo in Pojbiča v parlamentu ali rjavosrajčnike, ki uniformirano korakajo po Slovaški (Slovaški, ne Sloveniji).

Skratka, če je Janša tista skrajna desna skrajnost v Sloveniji, potem si lahko le še želimo, da ostane čim dlje. Ker ko ga ne bo več, bo ta politični prostor zaseden nekdo drug, ki pa morda ne bo gospod, ki uživa v družbi ostalih evropskih politikov in s tem hočeš nočeš svojo politiko omejuje z evropskimi normami.

Več lahko preberete na blogu Marka Pavlišiča.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


16 KOMENTARJI

 1. Evropa, ki nas z distance opazuje in proučuje že ve, s kom se družiti. Kdo si to zaupanje zasluži.

 2. Članek je tipičen primer SZDL mentalitete, ki nima jasnega stališča in se skriva za vsegliharstvom.
  Janša je politik, ki je hotel doseči diskontinuiteto z partijskim režimom ali diskontinuiteto z nemormalnim in normalnim. Ker je edini politik, ki odločno zagovarja ta prelom je osovražen tako s partijske kontinuitete kot z SZDL mentalitete.
  Tu je velika razlika od Bučarja, ki je pogrešal prelom, čeprav ga je sam onemogočil. Tudi tu je SZDL mentaliteta, ki ustreza omahljivcem in bojazljivcem, da se ne odločijo za resnico.
  Demokracija je priložnost, da se poštenjaki družijo, grešniki pa služijo (oblastnežem) za svojo korist.
  To bo tako dolgo, dokler volivci ne bodo volili poštenjake, po kriteriju” po njih delih jih boste sponali”!

 3. Sploh pa Janša ni nobena skrajnost. Takšnega ga hoče s pomočjo svojih medijev narediti skrajna levica, ki jo ima, kot kaže, tudi avtor za nekaj normalnega. Za slovensko skrajno levico je normalna evropska levica že desna stranka.

  Malo moti negativistični pristop, čeprav je tudi mogoč. Kot npr. demokracija je najmanj slab izmed političnih sistemov, Janša je najmanj slab izmed strank na desnem polu itd. Tak pristop pomeni, da je vse slabo, nekatere stvari in nekateri ljudje so pa nekoliko manj slabi. Kako na ta način obravnavati levi pol? Kdo je tam najmanj slab?

  Mislim, da je boljši in perspektivnejši pozitivistični pristop.

  • > Sploh pa Janša ni nobena skrajnost. Takšnega ga hoče s pomočjo svojih medijev narediti skrajna levica, ki jo ima, kot kaže, tudi avtor za nekaj normalnega.

   Nop. Avtor to nima za normalno. Le ugotavlja, kaj imamo trenutno v Sloveniji.

 4. HOočeš nočeš,Janez Janša je skupaj s sds danes najtrdnejša opozicija našemu neokomunističnemu mafijskemu režimu.Če bo nastala kakšna druga resnično prava in dosledna demokratična opozicija Slovenskim zločinskim kom-mafijskim sistemom…šele takrat bomo lahko morda izbrali in volili njo. Ta čas je ni!

  • Kar je problem, je to, da nimamo prave in demokratične pozicije. Opozicijo imamo, pozicije nimamo. 🙂
   Kar je problem, je to, da nimamo državotvornosti. Kaj nam pomaga prijateljstvo z Merklovo, če jo ta ista opozicija spljuva kot kakšno komunistko, zaradi migrantov. To ni nobeno prijateljstvo.
   In tako smo vedno sami, vedno v sporu z vsemi, znotraj in zunaj Slovenije.

   • Zdravko,torej je potemtakem opozicija večinsko izvolila Cerarja?Čudna “opozicija”…

    • 🙂 Opozicija je manjšinsko izgubila. 🙂
     Pogrešam, da bi se iz porazov kaj naučili. Temu služijo porazi.

   • Kot razumem želi Zdravko povedat, da sicer imamo pozicijo, ki pa žal ni demokratična.
    Dokler je tako, opozicija ne more zmagat. Kaj naj bi se ta iz porazov lahko naučila ?

    • Causa justa. Zgleda da smo vsi sprejeli, da je causa justa, causa persa. Propali slučaj.
     Demokracija je samo še stvar štetja. In šteti zna tudi levica.
     Vedno se desnica zaplete v špekulacije in izgubi. Ne rečem, morda res tudi ne more zmagat. Upam pa, da ni tako.

     • Več kot verjamem, da bi desnica in tudi Janša še lahko zmagala. V tem času. Zmaga bi se Janši lahko kot po hribu navzdol prikotalila k nogam. Če bi se obnašal politično modro, bolj zadržano, na ravni svojega močnega političnega intelekta in analitične sposobnosti.

      Skoraj bi lahko samo počakal na njo. Če bi odpiral prave teme, če bi se obvladal, če bi združeval okoli sebe bolj zmerne in modre svetovalce, če bi se trudil biti bolj prijazen z nasprotniki, novinarji in tudi tistimi, ki so mu delali krivice.

      Žal si kot kaže ne more kaj, da ne bi počel prav tistega, kar njega in njegovo opcijo slabi tudi takrat, ko mu že dobro kaže. Grob spor s sicer problematičnima novinarkama in vnovično razplamtevanje vojne z upokojenim Kučanom sta tipična kazusa razlogov, zakaj Janša izgublja. Po nepotrebnem. Škoda za njega in za celo “desnico”.

 5. Čeprav se z avtorjem v osnovi strinjam s političnimi ocenami, močno dvomim, da v situaciji, kakršna je, Janša v resnici uživa.

  Kdo bi užival, če proti njemu kot po tekočem traku vlagaju ovadbe in obtožbe, kot da bi bil najhujši kriminalec? Kdo bi užival, če se proti njemu in njegovi vladi vrsti serija uličnih demonstracij s tisočimi, tudi podivjanimi protestniki, ki imajo vso podporo in dodatno podžiganje v večini medijev? Kdo bi užival, če mu neka institucija KPK s konstrukti uspe razbijati lastno vlado? Kdo bi užival v neskončnih sodnih procesih brez najmanjših obremenilnih dokazov, kjer grejo prav vsa razvlečena odločanja od vsebinskih do postopkovnih na isto temo 7 let kontra tebi ( do ustavnega sodišča)? Kdo bi užival, če ti protiustavno ukradejo demokratični poslanski mandat? In predvsem kdo bi užival, če te po krivem spravijo ob svobodo med kriminalce in te ločijo od družine?

  Če bi avtor v tistem času videl in slišal ženo Urško in pomislil na male otroke brez očeta, se ne bi take neslanosti znebil.

 6. M. Pavlišič: “… predvolilnih programov ne bere nihče.”
  =========================

  Edini povolilni program M. Pavlišiča, ko je bil poslanec v parlamentu, je bilo glasovanje za vsa zviševanja davkov in prispevkov. Danes se igra liberalca.

 7. S svojim pisanjem in blogiranjem se avtor prikaže kot popolnoma neverodostojen kot politična in razumna oseba. Prikazuje se kot skrajno sebična in pragmatična oseba za svoj interes, ki ne sme biti politična orientacija. Taki ljudje naj nebi imeli mesta v politiki, ki mora uveljavljati resnico in skupno dobro vseh ljudi. Za to je potrebna diskontinuiteta z privilegijskim režimom realnega socializma in zlaganostjo samoupravnega sistema.(primer je Bučar, ki je želel prelom, a ga je onemogočil, Janša ga poskuša in je zato osovražen) Zato je normalno, da ga pavlišiči ne volijo.
  Janša je res nosilec ogledala normalnosti in politične kulture resnice in vrednot, ki so manjkale pred pomladnim režimom in manjkajo novopečenim liberalcem, ki gradijo na osebnih koristih in ne na splošnem dobru. Zato naj vztraja in v dobro države in naroda naj mu Bog stoji ob strani, to je apel za dobre ljudi!!!

Comments are closed.