M. Pavlišič, blog: 20 let peska v očeh

7

20 let, kakšno leto gor ali dol, nam politiki govorijo, kako se mora politika umakniti iz gospodarstva. Da je namesto tega potrebno uvesti korporativno upravljanje. Jasno definirati cilje in jim slediti. Da bodo državna podjetja delovala pozitivno, se razvijala, odpirala nova delovna mesta in da jih bomo nenazadnje, prodali po visoki ceni, nato pa z iztržkom bodisi poplačali dolgove, vložili v boljšo infrastrukturo ali kaj podobnega.

In v ta namen so se po kopici obljub začele dogajati spremembe. AUKN, ki svoje vloge ni izpolnil. Sprejet je bil prvi zakon o SDHju, vendar se je ustavilo pri klasifikaciji naložb. Sprejet je bil drugi zakon o SDH, pa se je ustavilo pri strategiji.

In za veliki finale, se je zgodil Mercator.In ko bi človek pričakoval, da se bo politika enotno pohvalila, morda z nekoliko grenkim priokusom, da je to sedaj dokaz, da je politika umaknila in prepustila upravljanje premoženja korporativnemu upravljanju, se je zgodilo popolnoma nasprotno. Bratušek, Židan, Dragonja, Erjavec, Cerar so v en glas prodajo ocenili kot napako in eden čez drugega zagotavljali, kaj vse bodo naredili, da se posel prekliče.

Umik politike iz gospodarstva? Korporativno upravljanje? Tega se več noben ne spomni. 20 let metanja peska v oči. 20 let farbanja in laganja.

Še “opozicija”, ki to ni, ker pač niti vladne koalicije več ni, pa nič boljša. Jamranje in stokanje, kot da bi bili razočarani predvsem nad tem, da posla niso mogli speljati oni, svojim verjento. Da bi namesto privatizacije izvedli prihvatizacijo. Že videno.

Omenil sem grenak priokus. Ja. Nad konkretnim poslom je težko biti navdušen. Niti kupec niti cena ni nekaj, kar bi si iskreno želeli. Je pa najboljši. Najboljši, kar smo po 5 letih in 9 poiskusih dobili. In razlog ni v kupcu. Razlog je v politiki, ki eno govori dela pa drugo.

Ko sem na to temo dal izjavo za TV, sem na vprašanje glede ravnanja ministra Židana dejal, da je bil 5 let tiho, sedaj pa 1 teden skače naokoli. In me je njegov PR nadzornik Denis Sarkić pokaral, da to ni res, da Židan že 5 let isto govori. Se pardoniram. Moral bi reči. Židan že 5 let gobca, od Dejan-j pa nič.

In ja, sam sem z poslom zadovoljen. Ne vesel. Ne ponosen. Ponosen ne morem biti, ker nisem imel čisto nič zraven. Vesel nisem, ker bi raje videl, da bi Mercator prevzel Agrokor. Sem pa zadovoljen. Ker morda je pa to res znak, da smo prekinili z nacionalnointeresnim pravličarstvom in bomo res upravljanje prepustili profesionalcem, ne politikom.

Več lahko preberete na blogu Marka Pavlišiča.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Otroška nezrelost in neodgovornost.

  Neznanje dobrega gospodarjenja v Mercatorju in neznanje prodajanja v času, ko so dobri prodajni pogoji in neznanje ustrezne zaklavziranosti prodajne pogodbe, ki zagotavlja prodajo slovenskih proizvodov in zaposlovanje.

 2. Umik politike iz gospodarstva je le všečna fraza. Umik države iz gospodarstva je bistvo. Država s proračunom je nelojalni konkurent v gospodartvu, zato se ne more razviti.
  Mi se pa z “umikom politike” samo naslajamo nad pljuvanjem po politiki. Zato nas pa lahko vlečejo za nos vsa ta leta.

 3. Nekje sem bral, da je pesimist tisti, ki jamra nad vetrovnim vremenom. Optimist tisti, ki pričakuje, da bo veter nehal pihati in realist tisti, ki svoja jadra naravna na veter in ga uporabi.

  Mercator so vodili in zavozili birokrati, politiki in mafija, ki imajo skupni interes, da ostane v državni ( BERI MAFIJSKI) lasti. Spomnim se kako je pred 10 leti poslanec NSI Franci Slak pomagal Mercatorju, da je imel v LJ monopol nad Šparom tako, da je glasoval proti Sparovi lokaciji megacentra.

  Agrokor je najslabši kupec, a je ostal edini kupec. Ker so politiki toliko časa neresno in neodgovorno mečkali in zavlačevali in prekinjali delo strokovnjakov, ki so menda že 10. prodajali Mercator.

  V slovenskih medijih ni podatka ( ne vem zakaj ne?), da je Mercator zadolžen na 6 kratnik svoje vrednosti. Torej, če je bil Mercator pred 10 leti vreden milijardo, ga je tudi Janković pomagal zadolžiti za 6 milijard. Sedaj je vreden 8x manj. Prosim, za konkretne informacije, če jih ima kdo in predvsem koliko je Janković zadolžil Mercator s svojimi komunističnimi in balkanskimi megalomanskimi posli temelječimi na monopolu.

  Še en podatek je pomemben: da je Janković že prodajal Mercator leta 2005 in 2006 ( srbskemu tajkunu Mišiću) v zakulisju in da mu je to preprečil JJ s tistim slavnim sestankom, kjer so s Šrotom naredili kupčijo.

  Da Mercatorja ne moremo nobenemu resnemu kupcu prodati, to samo pomeni kako tujci gledajo na naša SLABA podjetja in našo SLABO ( socialistično -parazitsko in protipodjetniško) okolje.

  Treba je gledati širši in globlji apsekt. Kajti parole, ki jih gobezdajo politiki, so za ovce – ki so neumne in v Sloveniji je še eno dejstvo, da imamo kot rezultat bednega šolskega sistema in komunistične diktature in totalitarizma kar 82% državljanov, ki so funkcionalno nepismeni. To se pokriva z rezultati referenduma in ne voljenja ali voljenja nagačenih in napihljivih lutk tik pred volitvami.

  • “Še en podatek je pomemben: da je Janković že prodajal Mercator leta 2005 in 2006 ( srbskemu tajkunu Mišiću) v zakulisju in da mu je to preprečil JJ s tistim slavnim sestankom, kjer so s Šrotom naredili kupčijo.”

   Se zeloooo strinjam.Ta podatek jeee pomemben za razumevanje cele sage o Mercatorju in zatooo ga mediji “praktično” ne obelodanijo.

 4. Ja, ja, to pa je izkaz zvestobe pravim liberalnim idejam:

  ko z leporečjem in brcami v mrtvega konja – odstopljeno vlado, s katero si še do nedavna vestno sodeloval, zdaj pa skupaj z njo toneš – poskušaš oprati vsaj svoje ime, ker veš, da strankinega ne boš mogel, saj so njeni delegati, z zdaj že nekdanjim politkomisarjem za moralo na čelu, v skupščini zamočili praktično vse, kar se je zamočiti dalo.

  Ne politika, politikanti se morajo umakniti iz gospodarstva, tako da bo politika končno lahko prodala ta znameniti “nacionalni interes” sesanja ter z državnih seskov snela vse “nacionalne” interesente.

  Potem se politiki ne bo več potrebno ukvarjati z gospodarstvom.

  “Depresija in masovna brezposelnost nista posledica prostega trga, ampak vmešavanja države v ekonomijo.”
  Ludwig von Mises

  “Predstavniška demokracija ne more obstati, če je večji del volivcev na plačni listi države. Če se izvoljeni v parlament nimajo več za poslance davkoplačevalcev, temveč za sluge prejemnikom državnih plač, subvencij, pomoči in drugih ugodnosti iz proračuna, je demokracija pogubljena.”
  Ludwig von Mises

Comments are closed.