M. Novak, Ius-info: Poljsko sodstvo v nevihti

3

Posledice politične krize oziroma krize pravne države na Poljskem se nanašajo v precejšni meri predvsem na sodstvo. Pri tem ekscesi majoritarne demokracije rušijo koncept ustavne demokracije. Pod velikim pritiskom je ustavni tribunal, katerega sodbe izvršilna oblast (tj. predsednik republike in vlada) že več mesecev noče objaviti in jih kot takšne ne priznava. Predsednik republike je tudi zavrnil zaprisego treh novih ustavnih sodnikov, ki jih je izvolil parlament.

Toda poleg posegov v delo ustavnega sodišča je na udaru tudi redno sodstvo. Obetajo se spremembe v sodnem sistemu, kjer bi določena sodišča ukinili, določeno število sodnikov pa bi celo ponovno imenovali. Vse te spremembe se obetajo, ne da bi sodstvo in sodni svet sploh imeli možnost podati kakšno mnenje.

Nadalje se na Poljskem tudi pripravlja sprememba zakona o sodnem svetu, kjer bi predsednik republike dobil pristojnost, da izbira, tj. opravi selekcijo med kandidati za nove sodnike, ki mu jih predlaga sodni svet. Sodnemu svetu oziroma članom tega sveta iz vrst sodnikov kanijo predčasno skrajšati mandat. Vrh tega je predsednik republike brez vsakršnega razloga zavrnil zaprisego potrditev najprej štirih, nato pa še desetih novih sodnikov rednih sodišč. Brez utemeljitve.

Vsled vsem tem dogajanjem na Poljskem je ENCJ na svoji generalni skupščini v Varšavi v svoji splošni deklaraciji opozoril Poljsko, da naj izvršna oblast spoštuje neodvisnost sodstva in da so vsakršne reforme sodstva možne le ob upoštevanju mnenja sodnikov in sodnega sveta. Naj ob tem še dodam, da je bivši predsednik ENCJ, sodnik Lord Geoffery Vos, na sprejemu pri predsedniku republike Dudeku v predsedniški palači tega opomnil, da bi to lahko razumel, saj ima doktorat iz upravnega prava.

Varšavska deklaracija je opozorilo Poljski objavila skupaj z opozorilom Turčiji, kjer se sodstvu dogajajo še hujše stvari: veliko množico sodnikov so zaradi domnevnih nepravilnosti poslali na sirsko mejo, veliko tudi zaprli pod domnevnimi obtožbami, da so teroristi, nekega sodnika je celo osebno odpustil predsednik enega od najpomembnejših senatov turškega sodnega sveta, kar prek tweeta!?! V ozadju pa je seveda nasprotovanje avtoritarnim ukrepov predsednik Erdogana. Turčiji tako resno grozi zamrznitev statusa opazovalke pri ENCJ.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Pomanjkljiv prispevek, ker ne opisuje razlogov in meril za pravosodno prevetritev na Poljskem.

  Tudi v Sloveniji bi bila nujna prevetritev pravosodja, zato bi bil umesten članek, ki bi nas podučil, na kakšen način poskušajo na Poljskem izboljšati zaupanje v pravosodje.

  • Če bi avtor razloge objavil, potem verjetno članek tukaj ne bi bil objavljen.

   Poljsko je 25 let uspešno vodila desnosredinska klasično liberalna stranka pod vodstvom Tuska (večino časa). V koaliciji so imeli konzervativno desno stranko v kateri so prevladovale množice socialistov, ki so imele nekatere družinske in cerkvene vrednote. Ta stranka je bila prepredena z nazadnjaškimi in do oblasti pohlepnimi klerikalci.

   Lani je ta stranka zmagala in s svojo destruktivnostjo sproža na desnici same sovražnike. Če Poljaki 25 let niso imeli več kot 20% levičarjev in so komunisti tam izumrli, saj ni več državnih korit denarja, pa ta stranka s svojim obnašanjem na Poljskem demonizira desnico med prebivalstvom. Vsesplošni propad Poljske dosega ta socialistična in klerikalna “desnica”.

 2. Predlagam, da avtor prispevek dopolni v smeri zgornjih pripomb, da bo imel konkretno ustvarjalno noto.

Comments are closed.