M. Mozetič za Demokracijo: Slovenija je v težki moralni krizi

6

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je v pogovoru za Demokracijo izpostavil, da je z delom sodišča lahko zadovoljen. Njegova prihodnost pa je svetla, čeprav so pred njim težki izzivi, tudi zaradi ekonomske in migrantske krize, ki odpira nova varnostna vprašanja.

Poleg omenjenih izzivov bo po njegovih besedah “na preizkušnji naša strpnost, spoštovanje različnosti, sposobnost iskanja skupnih rešitev pa tudi ohranjanje vseh v stoletjih pridobljenih civilizacijskih vrednot, na katerih naj bi temeljila tudi Evropska unija. Menim, da bi moralo ustavno sodišče v teh primerih ohraniti zelo trezno glavo in ne pristati na nevarna stališča, na katera običajno hitro pristane politika, češ da je mogoče zagotavljati spoštovanje človekovih pravic samo v času blaginje in varnosti. Vedno jih je treba spoštovati,” je dejal.

Slovenija je po njegovih besedah sicer v težki moralni krizi, ko smo preprosto pozabili na vrsto vrednot. Določeni dogodki v domovini kot tudi migrantski val in vse, kar je povezano z njim, ne pomagajo k izboljšanju tega stanja, je ocenil.

Pri pogledu v zgodovino je ocenil, da smo pravno državo kot institucijo nekako formalno zgradili. “Bojim pa se, da nam je ni uspelo uresničiti, da nam ni uspelo spraviti v življenje vseh načel in vrednot, ki pomenijo vsebino oziroma bistvo pravne države,” je dodal.

Pravo je po njegovem mnenju potrebno ravno zato, da se urejajo družbeni odnosi in da ne prevlada vojna vsakega zoper vsakega ter da ne prevlada tisti, ki je močnejši. In če tisti, ki bi morali spoštovati načela pravne države, ta načela kršijo ali jih celo zlorabljajo, je to znak, da je nekaj hudo narobe.

Na vprašanje, ali bi bilo treba spremeniti trajni mandat sodnikov, je odgovoril odklonilno. “To je načelo (vrednota), ki zagotavlja neodvisnost sodnika. Trajni mandat pa ne pomeni, da sodnika ne moremo razrešiti. To je ena stvar, ki pri nas očitno ne deluje najbolje,” je ocenil.

Dotaknil se je (ne)izvrševanja odločb ustavnega sodišča, tudi tiste o financiranju zasebnih osnovnih šol. Dejal je, da ustavnemu sodišču zaradi te odločitve očitajo ideološkost, a je v resnici odločitev zelo jasna in enostavna: “Ustava določa obvezno osnovno šolo in ta del se financira iz javnih sredstev. Gre za enako obravnavanje otrok”.

Celoten intervju lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije.

6 KOMENTARJI

 1. Kdaj bodo slovenski “desničarji” končno priznali, da so zaradi svojega socialističnega vrednostnega sistema popolnoma uničili desnico (in to vsi: najdalje pa jo uničuje JJ in tudi najbolj agresivno) in s tem posredno tudi demokracijo in Slovenijo.

  Pokvarjeni, mafijski “levičarji” kot valjar z 2/3 večino in agresijo rušijo vse institucije po ukazu fašista Rdeče mafije: “Naredite mi to deželo spet popolnoma rdečo!” kot berem Požarja bodo na RTV odstavili mojega pametnega sošolca iz faksa. Tudi ustavno sodišče bodo zabetonirali z rdečim betonom.

  Ljudje, ki postavljajo na “desnici” strategije so totalno neuspešni za narod, desnico in Domovino.

  • Ljudje, ki postavljajo na “desnici” strategije so totalno neuspešni za narod, desnico in Domovino.

   Res je. Ampak to še ne pomeni, da so po krivdi v prvi vrsti.

  • pavel: “… popolnoma uničili desnico (in to vsi: najdalje pa jo uničuje JJ”
   ========================

   Kako se lahko nadaljnje uničuje nekaj kar je že popolnoma uničeno?
   JJ je pa res genij, a ne?

 2. Odločitve slovenskega ustavnega sodišča so zgled, kako je mogoče utvarjati vrednotni preporod v Slovenski skupnosti.

  Vendar vsega ne zmore ustavno sodišče. Nujno rabi pomoč celotnega pravosodja in politike, ki pa vrsto ustavnih odločitev bojkotira, ker jih noče uresničiti. Žalostno!

 3. Vrednotni preporod pa se ne ustvarja le z vrha, ampak predvsem od spodaj, torej sredi civilne družbe.

  Civilna družba:

  – napaja svoje ljudi v politiko, gospodarstvo, medije, pravosodje….

  – se oglasi, če opazi vrednotne mimohode in zahteva vrednotno ravnovesje.

  Prebudimo se iz spanja!!!

  Uživajmo v vrednotni ustvarjalnosti!!!

 4. Kaj se dogaja s pripravo nove sestave ustavnih sodnikov, naenkrat o tem ni slišat nobenih razprav ali sem pa spregledala, ne vem.

Comments are closed.