M. Miklavčič, Zarečeno: Vračanja v srednji vek

19

Že pri takšni ”malenkosti” kot je knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače, že dlje časa boleče spoznavam, kako nenavadni, včasih celo kruti odnosi vladajo zlasti med – ženskami. Hvala Bogu- ne povsod, a vendarle. Preveč je tistih, ki me – tudi na neprimeren način- še v 21. stoletju silijo, da zgodbe, ki so se nekoč ženskam dogajale, pometem pod preprogo, ker da je nespodobno in izprijeno, da o njih govorim na glas.

Potem pa se je pred dnevi ”zgodil” Koln, ko so se priseljenci, emigranti, begunci, saj ne vem, kako jim reči, v času novoletnih praznovanj, spravili nad ženske, ki so bile s spremstvom ali brez in so se morale dobesedno prebiti skozi množico zaničljivih in sovražno nastrojenih ter močno pijanih moških. Kaj točno se je dogajalo, še raziskujejo, policija pa ima zabeleženih že več deset prijav posilstev. Normalen človek ne more doumeti, da so se tudi nemški mediji obotavljali povedati resnico, še Kolnska policija se je boječe izmikala nastavljenim mikrofonom.

Vsi so se čudili, da so žrtvam obrnile hrbet tudi zmeraj zelo glasne ženske- jaz sem nisem.

Je bilo kaj čudnega, če so na odbojkarski tekmi v Berlinu poljski navijači navijali s transparentom, na katerem je pisalo: “Protect your women, not our democracy!” (Zaščitite svoje ženske, ne naše demokracije!). Nemcem so sporočili, naj se raje posvetijo bistvenemu – naj raje zaščitijo svoje ženske, preden se vmešavajo v politične zadeve njihove države.

Pričakovala sem, da se bodo Slovenke, ki so že ves čas, kar ob meji s Hrvaško postavljajo žičnato ograjo, solidarne s sleherno živaljo, ki se po nesreči zaplete vanjo, solidarne tudi s posiljenimi ženskami v Nemčiji. Pričakovala sem, da se bo oglasila vsaj ena napredna, feministično ustrojena borka za pravice teh in onih, a sem do danes čakala zaman. Bile so tiho tudi tiste, ki imajo ”moč javno izrečene besede”.

So se pa zato oglasili nekateri njihovi moški kolegi, Darko Štrajn je, denimo, tvitnil:”Medijsko napihovanje kölnskega incidenta je po tipologiji in posledicah podobno srbskim opisom kosovskih posilstev v nekdanji Jugoslaviji.” Igor Pribac, nekdanji svetovalec nekdanjega predsednika, je v svojem stališču deloval še dosti bolj zviška, cinično in zaničljivo, citiram:”Si mlad moški in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme in gruče?”

Res ne razumem te sprevržene, slepe logike, ki spominja na srednji vek.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


19 KOMENTARJI

 1. Nekateri se trudijo, da se tolerira vse tisto, kar ruši evropsko civilizacijo.

  Pozitivnega ozadja za to, prav gotovo ni.

 2. Zavoljo resnicoljubnosti bi veljalo par reči tu le dodati: sumov posilstev vendarle ni deset, kot tu piše, ampak zaenkrat 2. Tudi dve je grozno, ampak … nadlegovanj je bilo pa res ogromno, prijavljenih že nad 500.

  Predvideva se, da so večino nasilnežev predstavljali migranti. MM piše kot da bi bili vsi. Med njimi so vendarle registrirali tudi državljane Nemčije, ZDA, celo Srbije. Iz nekaterih posnetkih smo videli nasilneže migrantskega porekla, ki se med seboj pogovarjajo v precej dobri nemščini. To vsekakor niso sveži migranti. Bil je pa znaten del registriranih osumljencev vendarle prepoznan za prosilce za azil.

  Danes beremo tudi poročila o napadih na priseljence v Nemčiji. Na požige, pretepanja, ranjene. Prav je, da ohranimo iste vatle v obsojanju nasilja. Za ene, druge, tretje, kogarkoli. Upam, da bom bral tiste, ki obsojajo priseljenjsko nasilje tudi obsojati nasilje nad priseljenci.

  Prav prepričan pa nisem, da bom to doživel. Ker vidim iz obravnavanja naših notranjih bojev, recimo državljanjske vojne v Sloveniji, kako večina ljudi vije roke le nad nasiljem nad svojimi. In obenem redko ali nikoli nad nasiljem svojih.

  Škoda. Res škoda. Tako se ne obrača sveta na bolje.

  p.s. Še glede I.Pribca. Ne da bi mi bil mož simpatičen. Ampak zaradi resnice velja napisati, da je razlika med razumeti dejanje in zagovarjati dejanje. Če Pribac argumentira, da na nek način lahko razumemo te horde mladih alkoholiziranih, torej dezinhibiranih priseljencev, da na neko drugo kulturo, mlada pomanjkljivo oblečena dekleta, ki sredi noči tavajo naokoli na način kot so na silvestrovo sredi Kolna, reagirajo grozljivo kot so; to še ne pomeni da zagovarja tako dejanje. Pribca se tu očitno manipulira zlonamerno. Seveda ga obsoja kot vsak vsaj približno normalen človek.

  Nekateri na desni so Pribca prav grdo zmanipulirali za namen diskreditacije, pa ne mislim tu avtorice MM.

  • IF: “Zavoljo resnicoljubnosti bi veljalo par reči tu le dodati: sumov posilstev vendarle ni deset, kot tu piše, ampak zaenkrat 2”
   =======================

   Ni čudno, da zagovarjaš Pribca, ker se ne moreš vzdržati relativizirnja. Ja pri prvem prizanju nemških oblasti se je navajalo številko 2. Do včeraj, za danes še ne vem, je bilo čez 500 prijav zaradi Kelmorajna. A meniš, da se je vseh 500 prijav našalo na npr. pripombe ala: “Dajmo miška, to mi deli”.
   Kakšna je bila številka pač še ni znano.
   Je pa že to, da se po napadu 1000 moških na ženske najde nekaj takih relativizatorjev kot sta Pribac in ti sramotno.

   Kaj pa če bi šlo za napad 5000 moških, a bi ti mogoče spet “popravljal” številke iz npr. nekaj sto na nekaj 10?
   kot, da je pri tako množičnem napadu točna številka sploh pomembna. Fuj!

  • Tu zgoraj sem komentiral samo prvi stavek, ki sem ga prebral in zadnji, ki se je nanašal na Pribca, sedaj sem prebral še ostalo in vidim, da je stvar pri tebi še hujša:

   IF: “Še glede I.Pribca. Ne da bi mi bil mož simpatičen. Ampak zaradi resnice velja napisati, da je razlika med razumeti dejanje in zagovarjati dejanje.”
   ====================

   Tako dejanje lahko razume samo Pribac in ti, ker se očitno znata skozi svoja nagnjenja poistovetiti z dejanji migrantov v zavetju teme in gruče.
   Meni osebno ni nikdar prišlo na misel, da bi izkoristil zavetje teme in gruče, zato nimam nobenega razumevanja za takšno relativiziranje. Pribac je pač projeciral sebe na migrante oz. obratno. Kot se reče: Svinja razmišlja po svinjsko.

  • IF: “… Predvideva se, da so večino nasilnežev predstavljali migranti. MM piše kot da bi bili vsi. Med njimi so vendarle registrirali tudi državljane Nemčije, ZDA, celo Srbije.”
   ========================

   Naslednja relativizacija. Pa kaj če bi bil med njimi en Janez, a bi to potem kaj spremenilo odnos do ostalih 999 migrantov, namesto do vseh 1000.
   Pa kaj, če se ti iz Srbije, Amerike ali Nemčije imenujejo Mahamed, Hasan, Ibro? Tega še ne vemo, ker tudi ne bodo povedali v imenu politične korektnosti. Pa tudi če se ne, danes se priznava, da je velika večina muslimanskih prišlekov. In prijav je čez 500, vseh sploh še niso dobili in vprašanje, če jih bodo.
   Pa kaj, če je bilo med 1000 nekaj muslimanov, ki so že dalj časa v Nemčiji. A to kaj spremeni glede odnosa do migrantov, ki so sedaj prišli? Mogoče samo pove, da se ti ljudje niso sposobni prilagoditi v novo okolje. itd

  • IF,
   po mojem mnenju si omenjeni filozof ne zasluži zagovarjanja.

   Če boste v iskalnik vpisali “pribac twitter” in si ogledali njegov profil, boste videli genezo spornega tvita. Spisal ga je v odgovor komentatorju, ki je kulturno neprilagojenost prišlekov označil kot problem v prihodnje. Pribac pa je v resnici racionaliziral dejanja “mladih moških” kot samoumevna.

   V evropskem okolju napadi “mladih moških” na ženske niso samoumevni, kar dobro ve tudi Pribac – veliki mislec, ki se je v nadaljevanju prav bedasto nespretno izmotaval iz lastne zanke. Celo z nizkotnimi namigi o domoljubih.

 3. IF: “Danes beremo tudi poročila o napadih na priseljence v Nemčiji. Na požige, pretepanja, ranjene. Prav je, da ohranimo iste vatle v obsojanju nasilja.”
  ====================

  Naslednja relativizacija:

  Za prvi shod Pegide je jasno, da so incident, po katerem so policisti razgnali do tedaj miren shod povzočili kar v novinarskih vrstah od koder so vrgli petardo policistem za rit.
  Kakšen nemški levičarski ekstremistični novinar kakršnih v Sloveniji kar mrgoli?
  In, kot sem že napisal. Zakaj se dovoljuje protishod? Policija je dolžna protiprotestnike odstraniti!!!
  Tudi ni jasno za ta shod danes kdo je povzročil incident. Pač tisti, ki jim so jim protesti proti migrantom trn v peti.

  In glavno. Vedno je važno kdo je začel, to se pozablja tudi v slovenski zgodovini, ko se domobrance enači s komunisti, čeprav so prvi nastali šele jeseni 1943, komunistično nasilje z umori pa že leta 1941.

 4. A si ti malo prismuknjen, ali kaj? Kaj mi boš še podtaknil?

  Ni te bilo tukaj komentirat lep čas, torej pojma nimaš, kako smo se opredelili do dokodkov v Koelnu. Mislim, da sem tule prvi napisal zgrožen komentar nad dogajanjem in nad slabo odzivnostjo Nemčije, oblasti, policije, medijev, leve politične pravovernosti.

  Daj pejd komu drugemu tečnarit in ne zlorabljaj po krivem mojega uporabniškega imena.

  • IF: “Ni te bilo tukaj komentirat lep čas, torej pojma nimaš, kako smo se opredelili do dokodkov v Koelnu.”
   =========================

   Mi zadostuje, da sem videl kako si se opredelil tukaj, in to sem tudi komentiral. Ne krivit mene za svoje besede relativiziranja.

Comments are closed.