M. Miklavčič, Zarečeno: Volitve, kakršnih še ni bilo

3

Minuli vikend je bil res zelo pester in zanimiv. Nekateri komentatorji pa se – zaradi nizke udeležbe na lokalnih volitvah – že sprašujejo, če ni le-te zasenčila in postavila v drugi plan novica iz Rima, da je papež Frančišek za novega ljubljanskega nadškofa imenoval provinciala slovenskih frančiškanov Staneta Zoreta.

Včeraj, na povsem običajen volilni dan, je na Prešernovem trgu v Ljubljani vladalo prav posebno vzdušje, vredno, da se ga omeni. Plapolale so jugoslovanske zastave, s Filipovega dvorca je na volivce zrl tovariš Tito, na transparentih so bili napisi Za domovino, s Titom naprej! Ne, ne, to ni prvoaprilska šala, prav tako menda ni bila provokacija, ampak je ekipa srbskih ustvarjalcev snemala dramo in tv-serijo z naslovom Postali bomo svetovni prvaki o košarkarski pravljici iz leta 1970, ko je bila v Hali Tivoli odločilna tekma za naslov svetovnih prvakov med jugoslovansko in ameriško reprezentanco.

Mnoge volivce- ne glede na svetovnonazorsko prepričanje – je nenavadna okrasitev volilne prestolnice s parolami in simboli prejšnjega, zloglasnega sistema, če ne drugega – zmedla.

Ali pa je, kdo ve, vplivala na razpoloženje tistih redkih, ki so odšli na volišče in omogočili, da je bivši župan ponovno slavil kot zmagovalec in absolutni vladar Ljubljane?

Med tistimi, ki se jim je včeraj zvečer na široko smejalo je bil tudi koprski župan Popovič, v Mariboru pa smo se – presenetljivo- čudili Kanglerju, ki se je ponovno vrnil v politične loge in to kljub bolečim brcam, ki so mu jih zadali komaj leto dni nazaj mariborski vstajniki.

Zelo vroče bo še v Ankaranu, kjer je Gregor Strmčnik postal župan najmlajše slovenske občine in prepričljivo premagal razvpitega Popovičevega kandidata Gašparja Gašparja Mišiča. Moral bo imeti debelo kožo pa tudi kakšnega zanesljivega varnostnika, saj bo Ankaran Kopru zaradi Luke odščipnil pomemben delež prihodkov. Zelo poredno se je obnašal koprski županski kandidat Marko Brecelj,s sloganom Kateri kurac bo volil zame?

V senci lokalnih volitev se je zgodil tudi izstop 41 članov iz mariborskega SMC, a so nam, volivcem, dejali, da je to normalen pojav za razvoj neke stranke. Luštno, kajne?

Kot veliki nagajivčki so se na twitterju izkazali nekateri LDS-ovci, ki so čivkali nespodobnosti, češ, kdaj bodo esemcejevci priznali, da bi brez njih težko imeli kakšnega kandidata na lokalnih volitvah.

Tisti, ki bodo še nekaj časa prežvekovali volilne rezultate, bodo verjetno omenjali tudi mariborskega kandidata največje vladne stranke SMC, ki se je zlagal, da ni bil pravnomočno obsojen in s tem neslavno odpadel iz borbe za župansko mesto.

Splošno gledano, je postalo zanimivo, da so politične stranke v primerjavi s prejšnjimi volitvami znova izgubile kar nekaj volilne podpore na račun t. i. neodvisnih kandidatov. Podatki namreč kažejo, da skupine volivcev in neodvisni kandidati na vsakih naslednjih lokalnih volitvah dobijo več glasov. Skupine volivcev in samostojni kandidati so tokrat dobile najmanj 59 županskih mest. Tisti, ki so volitve bolj ali manj redno spremljali, so tudi spoznali, da kandidati, ki so izpostavljali zgolj poštenost, niso bili ravno uspešni. Volivce je bolj zanimalo, kaj je bilo doseženo, kaj se bo še ustvarjalo v skupno dobro, kako bodo živeli, in kdo bo plačeval posojila naslednjih 20 let. Sploh pa sta morala in etika v zadnjih nekaj mesecih krepko izgubili na kredibilnosti in to se je- kot kaže- poznalo tudi na tokratnih lokalnih volitvah, ko volivci tistim, ki so ju preveč izpostavljali, preprosto niso zaupali.

Je že tako, da si Slovenija umazanije, ki se je nabrala na politiki, nikakor ne more očistiti. Da je temu tako, so bolj kot tisti, ki nas vodijo za nos, krivi t. i. ”moralisti”, ki vedo marsikaj, a so zaradi lastnih koristi – tiho.

A je upati, da bo v letu, ki je pred nami, državljane prizemljilo in streznilo še marsikaj. Na nedavni tiskovni konferenci pred Poslovno konferenco Portorož je, na primer, ekonomist Veljko Bole dal vedeti, da bo moral finančni minister Mramor ostreje zarezati v posamezne projekte, kar z drugimi besedami pomeni, da se bo varčevalo tudi na račun občinskih projektov in izdatkov.

Premier Miro Cerar pa je v pogovoru za Radio Slovenija konec septembra dejal, da je stanje v proračunu »zelo resno«.

Če pa ni denarja, ni muzike. Niti za hobotnice, ki so spretno spletle lovke okoli korit z davkoplačevalskim denarjem, kaj šele za nebodijihtreba – državljane.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

Comments are closed.