M. Miklavčič, Zarečeno: Samomor med spanjem

15
Foto: Igor Zaplatil

Dobro jutro, Slovenija, kdaj se boš zbudila?

Premier se sonči v Črni gori, kmetijski minister v Posočju, zunanji minister pripravlja škampe za svojo seksi hčerko, iz podtalnice v Zalogu pa namesto pitne vode priteka črna brozga. Preden so cenjeni politiki odšli vsak na svoj konec, so vse težave pokrili s celofanom, državljanom pa prepovedali, da bi vohali, če bi izpod njega kaj zasmrdelo.

 

Rado Pezdir v zadnjem intervjuju razkriva, kako je Udba sodelovala z italijansko mafijo, kaj je zamolčal Niko Kavčič, ter katere udbovske dokumente je dobival »v vednost« nekdanji predsednik države.

Pove tudi, da je nekdanja zamejska udbovska pralnica denarja Safti še kako živa, le imenuje se drugače, v Sloveniji pa med drugim bajno služi s preplačanimi medicinskimi pripomočki. Prepričan je, da država ne bo nikoli prodala NLB, saj preko nje mreže dobivajo nepovratne kredite. Ugotovi, da nima smisla zaupati pravni državi, saj boste proti skorumpiranemu aparatu vedno izgubili. Ob tem pa tudi razloži, zakaj vodja Specializiranega državnega tožilstva ne preiskuje ničesar in kaj imajo s tem opraviti družinski posli.

”Če resnico pove človek, ki je dovolj star in ima dovolj kilometrine, si to lahko privošči. Takega človeka pa je pri nas treba narediti za politično nesprejemljivega. In jasno, preprečiti hočejo, da bi kandidiral na prvih ali na drugih volitvah,” pa zapiše Boštjan M. Zupančič. Levica mu očita, da se ji je izneveril, ker je kot bivši sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice neprimerno kritično nastopil proti Simone Veil, ki je leta 1975 v francoski narodni skupščini kot takratna ministrica za zdravje dosegla, da so legalizirali abortus.

Desnica pa je, nasprotno, previdna­; nekaj podobnega se je namreč dogajalo že v času predsedniških volitev 2007, ko so ob levem kandidatu dr. Mitji Gaspariju lansirali še lažnega desnega- Danila Türka. V boj za predsednika so ga pospremili z odmevno izjavo s poletne partizanske proslave, kjer je Türk dejal, da je “komunistična partija zlorabila partizanstvo za lastno osvojitev oblasti in s partizanstvom legitimirala nedemokratični politični sistem.”

Predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik mu je nemudoma ”odrekel” javno podporo borcev, kako se je vse skupaj končalo, je znano, borci pa so bili potem v času Türkovega predsedovanja njegovi največji podporniki in zavezniki.

Kljub vsemu so mi bele vrane všeč. Redki posamezniki, ki si drznejo imeti lastno mnenje pa še bolj. Rahlo sem sita tega, da te izločijo, če ne plešeš, kot se gode.

V zgodovinskem spominu je kar nekaj imen, ki so- pa če začnemo šele pri Ivanu Krambergerju, umrli skrivnostne smrti. Kaj točno se je dogajalo s Sašem Baričevičem, Gašperjem Tičem, Danilom Slivnikom, Jankom Jamnikom, če zanemarim vse tiste, ki jih je –karikirano rečeno – v petem nadstropju stolpnice povozil drveči tovornjak ali pa so se večkrat zabodli z mesarskim nožem v hrbet – ter umrli.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

15 KOMENTARJI

 1. Avtorica v bistvu opozarja na udbovske metode, ki so še danes očitno prisotne in so se rodile med in po II svetovni vojni.

  Za eno izvemo tudi iz knjige Palčkova banda. Njen vodja, ki ga je poslal Udba, da bi zapeljeval in ovajal verne ljudi, je ponoči med spanjem ustrelil tistega pajdaša, ki je hotel imeti iskren odnos do ljudi.

  Potem pa se je ta Palček izgovarjal, da se je tisti med spanjem sam ustrelil. Ta je namreč spal tik poleg Palčka, ostali pa v nadaljevanju poleg Palčka. Splošno znano je tudi, da je bil Palček likvidator že v partizanih.

 2. Na terenu, kjer je Palček zapeljeval in ovajal ljudi je bilo zaradi tega obsojenih cca 300 ljudi. Zaradi teh krivičnih obsodb je trpelo cca 1500 družinskih članov. Med njimi mnogo majhnih otrok. Njihove krivične obsodbe je slovensko sodišče razveljavilo po letu 2000.

  Posledice teh krivic so povzročile, da je bilo potem na tem terenu v obdobju 20 let 9 novomašnikov, prej pa dolgo nič.

 3. Prav gotovo je številka trpečih družinskih članov mnogo večja kot 1500, saj so bile takrat zelo številne družine, ki vključujejo poleg otrok in staršev tudi dedke in babice, včasih pa tudi tete in strice.

 4. Vse ljudi, ki so bili obsojeni je ovadil Palček sam.

  Obsojeni so bili večinoma zato, ker je oborožen z brzostrelko in bombami zahteval kosilo ipd., kar je potem tudi dobil, saj so se ga ljudje bali, ker so vedeli, da je bil partizanski likvidator. V obdobju ovajanja je tudi ustrelil kmeta, ki mu je ugovarjal.

 5. Palček je storil hudo gorje ljudem.

  Pri Ribičevih so zaprli očeta, ki je imel 2 letnega in 4 letnega otroka. Žena oziroma mati otrok ga je z otroki redno obiskovala v mariborskem zaporu. vsakič je zaprti oče dvignil v naročje oba otroci in se jokal skupaj z otroci in ženo. In potem se je zgodilo: ko pride žena ponovno na obisk z otroki, dobi odgovor v zaporu, da očeta ni, da ne morejo k njemu na obisk.
  Čez nekaj dni pa pride sporočilo iz zapora, da je oče umrl v zaporu. Žena je želela, da bi bil pokopan v domačem kraju, pa tega zapor oziroma oblast ni dovolila. Prav tako niso dovolili, da bi se lahko udeležila pogreba svojega moža v Mariboru.

  Živeča otroka še danes ne vesta, kje je grob njihovega očeta, ki je bil po krivici obsojen.

 6. svitase, kar piši. Tukaj nas nekaj sigurno prebere.
  Čeprav je bilo teh palčkov kar nekaj, za tega ki ga tu opisuješ sedaj prvič slišim.
  Res je da jih je trpelo še več. Saj so ti otroci imeli tudi otroke oz družine. Njihovo travmatsko življenje se ne da prikriti in se prenaša naprej na naslednjo generacijo. To vem po sebi, saj se že celo življenje ubadam s tem. Je težko.

 7. Drugi Palčkov primer:

  Vrečko Franc je bil tako lep mladenič, da so dekleta vzdihovala, ko so bila v njegovi bližini. Tako so izpovedale njegove sovrstnice. Bil je celo predsednik mladine. In ko je bila hajka za palčkovimi ovadenimi ljudmi, je tudi on prišel med nje.

  V Celju v narodnem domu je bilo javno sojenje, na katerega je Udba vabila vse ljudi. Še po zvočniku je v mestu o s tem govorilo. Palček je bil na sojenju oblečen brezhibno kot oficir in se je obnašal kot da on sodi drugim.

  Sodnik je ob koncu obravnave vprašal: Ima kdo še kaj za dodati?

  Vrečko si je tako srčno želel domov k svoji noseči ženi, saj se je malo pred zaprtjem poročil, da je vstal in rekel: “Jaz pa nisem bil takrat tam, kot očitate nekaterim drugim.”

  Takrat pa je vstal tožilec in rekel:

  ” Razširjam obtožbo, da je bil tam!”

  In zaradi tega je bil potem Vrečko Franci ustreljen.

  Premočna je bila njegova želja, da bi bil doma pri ženi in še nerojenem otroku. Premočna pa je bila tudi želja njegovih rabljev, da ga ustrelijo.

  Potem je njegova žena rodila sina. In neverjetno, njegov sin je hotel na vsak način delati kot varnostnik v Celjskih zaporih, da bi videl in občutil, kje je njegov oče živel poslednje dni življenja.

  Žal pa je pozneje zaradi tega sin psihično zbolel.

 8. Ali pa primer K. F. :

  S Palčkom se je srečal, ko je pomagal zidarjem zidati hlev. Palček je prišel proti večeru mimo in zahteval, da gre zraven, da bo nekaj nosil.

  Moral je hoditi več km zraven in počakati v noči na določenem mestu, ko so Palček in njegovi pajdaši privlekli vreče blaga iz bližnje trgovine. Te vreče je potem moral nositi na določeno mesto.

  Ko pa je K. F. slišal, da na veliko zapirajo vse, ki so se srečali s Palčkom, si je razširil nekoliko dimnik nad pečjo in v tem malem prostoru bival noč in dan. Sestra, s katero je živel, pa mu je s pomočjo pečnih vil dajala skozi peč v dimnik hrano in pijačo. Tako je preživel v tem prostoru brez svetlobe 4 leta.

  Neko jutro pa je nastal zunaj velik trušč in klici naj pride ven, ker vedo da je notri. Bili so oboroženi vojaki in milica.

  Sestra je prišla k peči in mu glasno rekla, da ni rešitve in da bolje, da gre ven. Z roko ga je vodila ven, saj ni mogel z očmi ničesar videti, ker niso bile vajene svetlobe. Potem je bil obsojen na 20 let zapora, odslužil pa je 8 let in pol.

  Danes lahko vidite njegova števila priznanja, ker je bil najboljši inovator v velikem podjetju.

  Prav gotovo ga je izdala sestra, ker se je bala, da bo celo življenje notri v dimniku. Zaradi tega se potem nista dobro razumela.

 9. Te zgodbe prvič slišim, pa saj najbrž je bilo tega še precej več.
  Vem pa da imajo psihiatrični oddelki še do danes polno zasedeno.
  Da so tam pristali mnogi, ki niso zmogli iz tega ven.

 10. O, super. Torej je vendarle upanje, da bom tudi jaz po Türkovi poti postal predsednik republike, čeprav gostujem tu na Časniku in se jezim na slovensko pravosodje? 😉

  No, kakorkoli. Simpatičen članek, čeprav mi avtorica jasno pove, da nikoli ne bom grdi raček – kvečjemu bela vrana.

  Igor Đukanović

Comments are closed.