M. Miklavčič, Zarečeno: Pri koritu je vse po starem

2

Bogve, je še kdo od tistih, s katerimi smo pred dnevi osupli in z odprtimi usti strmeli v TV – ekran, ko so novinarji poročali o svinjarijah, v nekaterih gostinskih lokalih, med videnim in kloako v slovenski politiki postavil en velik, simbolični enačaj?

Verjetno ne, ker gorečneži na levi- v današnjem, aktualnem trenutku – molčijo in se z vsem, kar dotična vlada počne – strinjajo, enako kot bi verjetno molčali desni, če bi počela neumnosti t. i. desna vlada. Včasih me takšna slepota zelo jezi, zlasti še, če jo opazim tudi pri t. i. intelektualcih in tistih, ki bi morali že zaradi svojega poklica imeti za ščepec več pameti kot je sivo povprečje – pa je nimajo.

Kakšne pobožne želje so, da bi batino, ki jih garba po hrbtu, poimenovali s pravim imenom in ne, da se obnašajo, kot da jih božajo s kurjim peresom!

Skratka, če še ne veste: inšpektorji so letos opravili 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih obratov. Dobro poslušajte: v 59,3 odstotkih so ugotovili nepravilnosti pri izvajanju živilske zakonodaje, v 24 primerih pa so izdali začasno prepoved obratovanja obrata. Celih sedem prepovedi so izdali v lokalih samo po Gorenjskem!

Številka, ki je z vso težo padla v mojo podzavest, zlasti po tem, ko sem videla plesen na kuhinjskem pultu, kjer pripravljajo zrezke, rjo v hladilniku, umazane posode za živila, jabolčni zavitek na straniščni školjki ter ostanke mletega mesa na stikalih. Kot je pojasnila Čadonič Špeličeva, so v enem od obratov sveže pečeni jabolčni zavitek hladili kar na straniščni školjki, iz ostankov hrane na krožnikih pa so ponekod pripravljali ‘nove’ jedi. Olje, ki se na kuhinjski napi nabere kot kondenz, pa so uporabljali kar za cvrtje.

Normalnemu človeku se je ob videnem obračal želodec.

Pa pokukajmo še v politično mlakužo.

V Sloveniji divja vojna med interesnimi skupinami, vsak hoče za svoje iztržiti čim več. Upokojenci, študenti, gospodarstvo, sindikati, javni sektor. Premier Miro Cerar je bombastično napovedal, da so sindikati in študenti pokazali razumevanje za razmere, s prstom pa je pokazal na gospodarstvo, rekoč, naj tudi ono zategne pas in se izkaže za solidarnega. Ob teh besedah je v Sloveniji močno završalo, kajti celo tisti, ki niso ravno najbolj brihtni, vedo, da se gospodarstva pač ne da več stiskati za vrat, ker že itak komaj diha. Še več: zadnje mesece se dogaja, da uspešna podjetja malodane množično bežijo čez mejo, v Avstrijo, nekatera celo v Švico. Molzna krava za državo, tisti, ki se še držijo nad vodo, nočejo biti.

Ob vsem, kar se dogaja, ne smemo prezreti, da je Slovenija tipičen primer, za katerega velja, da sita vrana lačni ni še nikoli verjela.

Na veliko srečo – drugega ne morem reči- smo dobili novega, malo bolj spodobnega ministra za gospodarstvo kot smo bili vajeni, Zdravka Počivalška. Je specialist za turizem, v prostem času tudi ljubiteljski kmet in je – srčno upam, da je temu tako – v vladni ekipi eden redkih, ki se zaveda, da nam teče voda v grlo. Zaveda se tudi, da država za delovanje potrebuje davke, a ljubše od visokih davčnih stopenj, so mu nižje. To logiko želi prenesti v delovanje celotne države. Če kaj, si državljani želimo, da mu ostali iz vladne ekipe ne bodo zmetali pod noge preveč polen.

V deželi pod Alpami smo prišli tako daleč, da sodi med največje probleme, ki jih imamo – korito.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Čeprav je baje gospodarski Počivavšek ljubiteljski kmet, ne kaže, da bi se odlikoval s harmoničnimi potezami: V zadnjih letih je zdravilišče Olimia obdal z brezdušnim železjem. Še rondo pri vhodu v kompleks Olimia je z velikimi hladnimi železnimi kvadri.

    Ko vstopiš v visoko kategorne bazene Sotelia, te sprejme uslužbenka, ki zna hrvaško, slovensko pa ne.
    Ko greš na kosilo v Lipo, ki je sestavni del OLIMIe, te prav tako nagovorijo v polomljeni hrvaški slovenščini.

    Vprašaš se, kako je možno, da se toliko zaposluje tujcev, ko pa je pri nas 114.000 brezposelnih.

    Ni čudno, da poslovni rezultati OLImie padajo.

  2. Tudi Ljubljanska oblast že od vekomaj zaposluje tujce: voznike avtobusov, smetarje, verjetno še koga. Slovenci pa brez služb. Zaposlitve tujcev pa odobri država, ne mesto.

Comments are closed.