M. Miklavčič, Zarečeno: Ne cesar – državljani smo goli

4

Krompirjeve počitnice so minile, hotelirji na obali in v slovenskih toplicah pa si zaradi rekordnega obiska manejo roke. Kar je- roko na srce- paradoksalno, če se, seveda, istočasno spomnimo na stotisoče, ki živijo v naši državi pod pragom revščine. Kdo ima potemtakem še denar, da si lahko privošči razkošje dopustovanja? Če seštejemo ena in ena, so, morda sindikalisti edini, ki se jim morajo hotelirji zahvaliti, da ne propadejo? Tovariši, ki državo držijo v šahu, so kot Martini Krpani, tako levosrčno in brez trohice posluha za realnost, se bojujejo za pravice in bonitete javnega sektorja! Majke jim!

A da ne bo pomote- ko rečemo ”javni sektor”, nimamo v mislih medicinske sestre, ki že nekaj časa dela za dve, si nabira nadure in lahko le sanja o plačilu le-teh. Niti nimamo v mislih gasilcev in vseh ostalih, ki so praktično vsak trenutek delovnega dneva, ne glede na to, letijo gnojne vile izpod neba ali nam voda zaliva kleti, v ” službi ljudstva”.

Težava preobilnega javnega sektorja so uradniki, o katerih zelo nazorno piše tudi Karel Lipnik. Uradnica, recimo ji Sonja, ima v spisku del in nalog točno določeno, katere papirje sme premakniti in katere ne. Četudi več kot polovico dneva gleda v zrak ali brska po internetu, ne sme odžirati delo svoji pomočnici št. Ena, Dve ali celo Tri. Ali svojemu svetovalcu številka Ena, Dve Tri, Štiri ali celo Pet. Sistem, ki so si ga postavili v državni upravi, je tako zapleten, da ga javni aparat komaj obvladuje. Zato ni čudno, da potrebujejo za skoraj vsak javni projekt, ki se ga lotijo, še kopico zunanjih svetovalcev. Če bi projekt izvedli zgolj zaposleni javni uslužbenci, grozi velika nevarnost, da bi kdo presegel pooblastila svojega delovnega mesta. Če bi- rečeno hipotetično- koga od zdajšnjega zunanjega svetovalca morebiti zaposlili, bi morali zanj ustvariti vsaj še tri delovna mesta, na katerih bi dodatni uslužbenci poskrbeli za birokracijo zaposlenega zunanjega svetovalca. Predlog ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja o skrajšanju delovnega časa za dve uri med vrsticami tako pomeni, da je zgolj v ožji državni administraciji približno 1.800 preveč zaposlenih, ki državo na leto stanejo okoli 45 milijonov evrov.

Slovenski birokrati se v času računalnikov obnašajo tako, kot da bi še zmeraj uporabljali leseno računalo in glinaste tablice.

Prejšnji teden nas je krepko prizemljila zgodba mamice, ki je leta 2012 vložila vlogo za otroške dodatke. Na zavrnjeno vlogo se je pritožila, a je nova odločba, po kateri je do dodatka upravičena, prišla- verjeli ali ne- šele pred kratkim! To, da so jo marljivi uradniki vmes poslali še na napačen Center za socialno delo, je, glede na razmere, v katerih živimo, celo razumljivo in pričakovano.

Da do takšnih anomalij, ne bi več prihajalo, so na Ministrstvu za družino sporočili javnosti, da bodo zaposlili deset novih uslužbencev! Pameten gospodar, ki pazi na to, da denarja ne meče skozi okno, bi šel najprej po pisarnah in zaposlil tiste, ki so tam ”fikusi” in sami sebi namen.

V hierarhiji, ki se je v zapletenem sistemu birokracije, katerega navadni državljani že zdavnaj ne razumemo več, vzpostavila, je pač tako, da je razporeditev delovnih nalog tistim, ki jih nimajo dovolj, praktično nemogoča in v očeh birokratov celo zlovešča in nezaželena poteza.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. S tem, ko so zaposlili 10 na ministrstvu 10 novih uslužbencev, so le pomnožili verjetnost napak.

  Poslovnež Šeško je sinoči na TV dejal, da nima tajnice zato, ker se s tem izogne napakam, ki bi jih tajnica storila. Še kavo si sam skuha.

 2. Miro Cerar: »Pogosto se zgodi, da se izvaja medijski linč nad ljudmi, ki so storili manjši prekršek. Ne moremo pa za vsak manjši prekršek terjati odstopa funkcionarja ali odhoda iz države.«

  Mati Cerar: »Vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje«.

  Pravi sin prave matere
  Kri ni voda
  Jabolko ne pade daleč od drevesa

Comments are closed.