M. Miklavčič, Domovina: Varuhinja Vlasta Nussdorfer, ne poteptajte ljubezni, ki jo vnuki čutijo do starih staršev

4

Kar nekaj let se mi je že nabralo, a toliko norih posameznikov, kot jih danes ”prenašam” okoli sebe, svet še ni videl. Ne vem sicer, kakšne grotesknosti in izprijenosti se pletejo po glavah uradnikov, ministrice, varuhinje t. i. ”človekovih (otrokovih) pravic, vendar…!

Ljudje smo, čuteča bitja – ne številke!

Kot povprečna državljanka, ki so ji mar medčloveški odnosi, ki postavlja družino na prvo mesto, družbe, v kateri živim, preprosto ne razumem več.

Nekoč sem o tej temi že pisala, pa se mi zdi, da moram še enkrat. Te dni je prišlo v javnost, da je po mnenju varuha človekovih pravic možnost posvajanja vnukov, če ti ostanejo brez staršev, neprimerna. Boljša rešitev bi menda bila zakonodaja, po kateri bi imeli stari starši prednost pri izvajanju varstva in vzgoje ali pri dodelitvi rejništva.

Zmedeno trhel argument

”S takšno posvojitvijo bi otroku lahko povzročili velike težave, zlasti zaradi zmede v sorodstvenih odnosih, saj bi s posvojitvijo otrokovi strici in tete pravno postali njihovi bratje in sestre, oče in mati pa bi izginila iz sorodstva, saj bi ju pravno nadomestila dedek in babica,” trdijo v svojem izgovoru, ki ga je maček na repu prinesel.

Meni kot babici je popolnoma vseeno, kakšno poimenovanje zapišejo: posvojitelj, skrbnik, gorska smreka ali sveti Peter. Vse, kar bi si želela, je, da me v nobenem primeru ne izločijo. Me ne odrinejo in ponižajo. In kar je najbolj pomembno: da s svojo, včasih že prav sadistično brezsrčnostjo ne uničijo življenja vnukom!

Veste, nisem še pozabila na bridke, zelo boleče izkušnje s koroškima dečkoma. Nikomur od starih staršev ne bi privoščila podobne kalvarije! Zavedam se, da ”ni bilo vse zlato, kar se je svetilo”.

Četudi vedo tisti, ki so se v tem zloglasnem primeru obnašali kot sloni v trgovini s porcelanom veliko več, kot vem jaz, pa lahko z vso gotovostjo trdim, da je bil način, s katerim so kot srednjeveška inkvizicija ugrabili malčka, nevreden civilizacijskih norm 21. stoletja. Amen. Pika.

Več lahko preberete na domovina.je.

4 KOMENTARJI

 1. Žalosten je dan, ko ima Nussdorferjeva prav. Žalosten je dan za Slovenijo, ko desnica misli tako brez pameti. Biti brez pameti bi moralo biti rezervirano za levico. Za gospo Vlasto, na primer. Jaz ji sicer ne bi zaupal narisano ovco kaj šele otrok, pa vendar je žarek pameti njen. Žalostno.
  In če pamet odpove pri tako preprostih stvareh, kako bodo desničarji reševali težje?
  Vendar upam, da tudi na desnici temu ne bo podpore in bo zmagal razum.

 2. Dokler bodo varuhi človekovih privezani v jaslih bivše partije,katere pedigre je škandalozen,bo v naši,vedno bolj rdeči domovini težko priti do pravice in še težje
  do resnice!Nihče od zaščitnikov človekovih pravic ne bi smel kazati najmanjših simpatij do katere koli politične opcije!Mislim,da tudi pod Vršičem pri ruski kapelici ni imela kaj iskati in še veliko takih je bilo tam prisotnih,od tajkunov naprej!Malo se ozrite nazaj,kaj
  je počela Tamara Vonta v parlamentu,ko je bila še poslanka in je vodila komisijo za človekove pravice itd.,njen cilj ni bilo obravnavanje teme,ampak predvsem poniževanje-
  maltrtiranje -in malodane fizično obračunavanje z udeleženci seje,ki niso bili na pravi strani!Posledice takega odnosa do človeka in njegovih pravic,so vedno bolj opazne!

 3. Meni se zdi dodelitev rejništva sprejemljiva, če potem kdo drugi otrok ne more posvojiti.
  Stari starši morajo imeti neko prednost.
  Seveda zaradi tega ne bi smeli biti prikrajšani pri dedovanju.

Comments are closed.