M. Miklavčič, domovina.je: Nova specializacija centrov za socialno delo – ugrabljanje otrok

15

Če bi bila John Grisham, eden izmed najbolj priljubljenih piscev pravnih trilerjev in kriminalk, bi mi ob spremljanju dogodkov, ki zadnje leto pretresajo Slovenijo, verjetno uspelo napisati knjigo, ki bi pretresla ne le domače loge, temveč tudi ves svet.

Recimo: pri pisanju bi naredila povezavo med nenavadnimi smrtmi na Nevrološki, za katere so mnogi vedeli, pa niso nič ukrepali, pa med nepojasnjenim izginjanjem mladih v Mariboru pa med rubežniki, ki v imenu paragrafov zaradi nekaj evrov dolga obupancem prodajajo stanovanja in hiše na dražbah in med ugrabljanjem otrok, za kar so se specializirali Centri za socialno delo. Nastal bi družbeno politični triler, ki bi bralcem sicer jemal dih, žal pa bi se- slepi in gluhi, kot smo- ne zavedali, da je slovenska realnost še dosti bolj nenormalna, kot bi bilo prebrano.

V tej državi je možno čisto vse

Zaradi zadnjih dogodkov, ko se je starim staršem na nečloveški način odvzelo otroke, me je postalo grozno strah. Ob vsem kar se je dogajalo, je splahnel še zadnji občutek varnosti. Tudi jaz sem babica, tudi jaz imam vnuke, vsi skupaj pa živimo v državi, v kateri je možno vse. Čisto vse!

Kdor ne verjame, je slep in gluh! Ne le, da se po mafijsko krade, ropa, ne le, da se je v imenu Hipokratove prisege jemalo življenja, ne le, da se izživlja nad državljani z mizernimi pokojninami in še bolj mizernimi plačami, v imenu zakona se lahko, če se nekomu zazdi, da si mora popestriti dan, celo krade otroke.

Jutri se lahko zgodi vam

Nikar ne zavijajte z očmi, če se jezim, če kričim, da to ni prav! Odločitev velenjskega CSD, ki je otroka, ki jima je oče brutalno ubil mamo, odvzela starima staršema in ju namestil v rejniško družino, se lahko že jutri zgodi tudi vam.

Pred uradniki, ki se držijo črke zakona kot pijanec plota, v tej sprevrženi državi ni nihče več varen. Država, ki za delovanje centrov in za 1.168 ljudi, ki so zaposleni v njih, namenja kar 40,2 milijona evrov letno, si je z nekaj povedanimi floskulami v medijih umila roke. Zbirokratizirani CSD – uradniki, ki imajo na vesti že brez števila afer, ki so očrnile njihovo delo, pa počnejo stvari, ki jih človek z vsaj malo empatije, srčnosti in spoštovanja sočloveka ne bi nikoli.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. “Ugrabljanje otrok” je tu kar na mestu izraz.

  Težek, ampak resnica ni daleč od tega. Tu je treba ustreliti s krepkimi topovi, da se uboga fantka vrne k starim staršem in da ne bi podobnim iztirjenjcem še kakega CSD na misel prihajale podobne demonstracije samozaverovanosti v lastno moč in družbeni inžiniring, ki pohodi temeljne družinske vrednote in intimna občutja in navezanosti.

  To je kriminal svoje vrste – “saj ne veste, kaj počnete” bi jim rekel sv. Štefan. Ampak če ne vejo, to ni nobeno opravičilo.

 2. Ampak to je pri nas reden in normalen pojav, da policija pride na šolo ali vrtec in brez vednosti skrbnikov odpelje otroke. Slovenska poštenost.

  • Sicer mogoče premalo vem – poznam še znan primer iz Škofje Loke, kjer so to naredili dvema zelo ortodoksnima kristjanoma, ki sta raje kar doma sama šolala svoje otroke, a so se ti menda z začetkom pubertete takšni vzgoji začeli upirati. Odvzeli so jima otroke, ampak so menda zdaj že nazaj. Menda so tudi v Radovljici imeli primer odvzema, kjer pa naj bi bile socialne službe za ta korak celo sankcionirane.

   Tako da dvomim, da bi bil to res kar ” reden in normalen pojav”. To se ne sme zgodit. Upam, da bodo v primeru teh dveh dečkov odgovorne iz CSD ustrezno sankcionirali.

 3. Ne morem pa spet brez ene kritike MM. To, kar piše o smrtih na nevrološki kliniki LJ je pa spet ena površna obtožba, ki si je resen pisec ne bi smel privoščiti. Ko je David Vodušek prvič slišal zgodbo in od Radana, ki ga je takoj poklical na pogovor, tudi dobil priznanje ( Radan je kasneje prvo pričanje iz dokaj razumljivih razlogov potem povsem spremenil) je stvar nemudoma prijavil policiji.

  Sicer je dobro vedeti ( in zdi se, da mnogi Slovenci tega ne vedo), da je v vseh teh primerih očitno šlo za brezupne kazuse oz. umirajoče. A v tej državi evtanazija ni legalna. Tudi če bi bila, se ne izvede na tak način.

 4. Grozovito, da se to ugrabljanje otrok in njihova trgovina še kar nadaljuje!

  Sam sem sodoživljal takšno kalvarijo babice, ko mje Center za socialno delo P pri Mariboru prišel na njen dom in ji ugrabil proti njeni volji 1 leto in pol staro vnukinjo in jo dal v skrbništvo delavki iz centra za soc. delo.

  Hčerka te babice, ki je živela pri babici na manjši kmetiji, je na porodu dobila neozdravljivo bolezen in po dobrem letu umrla. Za obe je skrbela babica. Ker pa je po dobrem letu umrl oče vnukinje, ki je živel drugje in ni bil sposoben skrbeti za vnukinjo, je center enostavno ugrabil otroka, kar so sodoživljali tudi sosedje, kop so slišali strašno kričanje in jokanje babice ob ugrabitvi.

  Babica je poskušala na vse načine, da bi bila vnukinja vrnjeno v domače družinsko življenje, kar ji zagotavlja tudi Mednarodna konvencija o varstvu otrok. Vendar zaman.

  Center je vse vloge in pritožbe zavrnil, enako ministrstvo za socialo. Trdili so, da babica ni v stanju skrbeti za otroka, ker je že star 57 let in da ima starejšo hišo ( 30 let stara hiša). Nič niso pomagale fotografije in priče, kako lepo je skrbela babica za vnukinjo. Nič tudi ni pomagalo, da je dal priporočilo tudi krščansko zasebno svetovanje družinam. Tudi upravno sodišče je zavrnilo tožbo.

  Na Družinskem sodišču Okrožnega sodišča Maribor pa ista pesem. Odklonilno, hladno stališče sodišča do prizadevanj babice. Pomagal tudi ni sporazum, ki sta ga podpisala starša vnukinje, s katerim je oče prenesel vzgojo in skrb na mamo od vnukinje. Ta sporazum se je celo podpisal v navzočnosti CSD, ki pa ga center ni spoštoval. V takšnih okoliščinah babica ni več zdržala in se je vdala v usodo, v kateri zaradi svoje prizdetosti zaradi nepriznane velike ljubezni do vnukinje, še danes močno žaluje.

  Skratka, katastrofa, da se kaj takšnega lahko dogaja v današnjem .

  Zamislite si, da vam ugrabijo vnuka, za katerega ste lepo skrbeli in vzgajali. In ne samo za njega, ampak tudi za njegovo mamo do njene smrti.

  Najbrž v ozadju te ugrabitve ni samo otrok, ampak tudi materialna korist, to je pokojnina, ki jo dobiva vnukinja po očetu in 1/2 kmetije, ki jo je babica prepisala na hčerko od vnukinje,še preden je umrla in ki jo je podedovala vnukinja po svoji materi.

  Tudi na sodi

  • Kakšni “argumenti” za odvzem otroka. “Starost 57 let, 30 let stara hiša”. 🙁 Kreteni!

   Izjemoma bi bil odzvem celo razumno dejanje- recimo če so starši težki kronični odvisniki- narkomani ali alkoholiki in ne obvladajo osnovne skrbi za otroke, ali hudi psihotiki, ali težki impulzivni nasilneži nad otroci, ponavljoče se poškodbe otrok, spolne zlorabe ipd.

   Ne pa da grejo maloumneži iz CSD razsojati o “neprimerni” starosti ali da stanovanje ni dovolj luksuzno za bivanje otrok. Čudno, da se ne spomnejo, da je standard Beverly Hillsa in vsakoletne počitnice na Maldivih minimum, kar mora nekdo garantirati svojim otrokom, če želi, da mu ga oni ne vzamejo.

   • In kaj misliš, koliko je še takih tihih zgodb? Zato pravim, reden in normalen pojav. Nihče se ne zgraža nad tem, da pride policaj s socialno delavko v šolo in odpelje otroka brez vednosti skrbnikov. Nihče v tem ne vidi krivičnosti in nepoštenosti, da ne rečem hudobije.

   • Upam, da vsem, ki si sedaj drznejo imeti otroke po 40 – letu starosti, le-teh pri 57 ne bodo vzeli, ko bodo otroci najstniki, starši pa očitno že prestari, da bi jih vzgajali.

 5. Takšen je žal pri nas odnos do starejših. Čudno bi bilo, če bi bilo na SCD drugače.

  Nezrele osebnosti, ki ne vedo, kaj je življenje, pišejo zakone in nezrele osebnosti odločajo. Poleg tega so pa še prepričane, da so napredne in pametne.

 6. Zato, ker vedo, da so starejši za vzgojo vrednot, ki običajno vsebuje tudi pozitiven odnos do vere.

  V našem mestu vsi poznajo gospo Podgorškovo, ki je pri 75 letih še vedno pazila za več otrok ( dve letim nazaj)in so vsi vedeli, da je najboljša vzgojiteljica in so se pulili za njo.

 7. Babica je kaznovana, ker je imela preveč rada 1 leto in pol staro vnukinjo, saj je na sodišču poslušala očitke , da stari straši ne morejo imeti vnukov, ker jih imajo preveč radi in jih zaradi tega cartajo.

  Ali res ne smeš cartati 1 leto in pol starega otroka, ki je momaj začel hoditi in ti ga zato odvzamejo?

 8. Skrajni čas je, da o tej problematiki spregovori parlament kot to zahteva SDS in sprejme nujne ukrepe, da se bo tudi v Sloveniji uresničevala Mednarodna konvencija o otrokovih pravicah, ki otroku zagotavlja življenje v domačem družinskem okolju, domačem ognjišču, domačem domu – pri domačih znanih ljudeh, ki ga imajo najrajši.

 9. Na podoben način so zapostavljene otrokove pravice v primeru razvez, ko se upoštevajo le interesi enega partnerja, ne pa tudi otrokovi interesi in pravice do obeh staršev.

  Ker je pri nas razveza dopustna brez upravičenega razloga, kar je v izrazito škodo otrok, je skrajni čas, da se tudi tu stvari postavijo na poštene in pravične temelje, ki ne bodo oropali otrok srečnega življenja, zaradi egoizma enega ali obeh staršev.

 10. Zaskrbljujoče je, da oblast dopušča velike krivice, ki jih navadni ljudje po zakoniti poti običajno ne morejo uveljaviti.

  Spomnimo se:

  – pravic starih staršev do vnukov, ko so pomrli njihovi starši ali jih niso sposobni vzgajati

  – pravic zaposlenih do pokojninske dobe, ker delodajalci niso odvajali pokojninskega prispevka

  – pravic zaposlenih do temeljnih zakonskih pravic

  – nepristranost in resnicoljubnost medijev…

  – lažnivost in zavajajočnost politike…

  – pristranost in nepravičnost ter pravosodne kršitve človekovih pravic

  Riba pri glavi smrdi.

 11. Za te anomalije ni kriva država, ki jo predstavljamo vsi državljani, ampak naša oblast, ki bi morala te anomalije takoj odpraviti.

  Drži pa, da se oblast trudi, da bi kritizirali državo, ne pa oblast.

Comments are closed.