M. Miklavčič, blog: Mladina, Milka in Zemljarič

11

O svoji domovini sem v zadnjih tednih pogosto razmišljala. Zelo rada jo imam, veste. Pravzaprav ljubim vsak košček posebej, nenazadnje še zmeraj živim tam, kjer sem se rodila, ker se mi zdi, da bi mi manjkalo nekaj odločilnega, če ne bi vsak dan- vsaj enkrat- slišala biti zvonove v zvoniku cerkve Sv. Martina. Morda tudi zato nenehno kričim, opozarjam, pregovarjam, ljudje božji, ustavite se, tako ne gre več naprej, začnite razmišljati in ne nasedajte več dnevni politiki, ki vas vleče za nos in vas izprijeno izrablja za svoje stremuške cilje in potrebe.

Kar nam ne spijejo krvi politiki, to počnejo v njihovem imenu – uradniki. Le-ti nas imajo za teličke, držijo nas za vrat s takšno močjo, da kmalu ne bo več moč niti dihati. Še iz mrličev poskušajo iztisniti nemogoče, če, seveda, lahko o zlih namenih sodimo po številu zahtev za plačilo davkov na nepremičnine, ki so jih razposlali tudi umrlim.

Uganka mi je, pa kaj, za vraga, se gredo uradniki?! Mar res živijo daleč stran od realnega sveta in njegovih vsakdanjih problemov?

Nešteto je tudi primerov, ko so nepremičnine, ki so dejansko vredne več sto in sto tisočakov, po Gursu ocenjene na peščico evrov- in obratno. Ljubljanski župan, na primer, je brez težav prodajal zemljišča, ki sploh niso bila v lasti občine. Ne, to ni smešnica, je grozljivka, ki se lahko pripeti slehernemu med nami! Minilo je vrsto let, preden je dejanski lastnik, ki je v žolčnih pravdah na sodišču, izgubil zdravje in lase, lahko dokazal, da ima prav on in ne všečni politik.

Pa da se razumemo :nisem pristaš raznih ”socializmov”, preko katerih bi radi imeli še zmeraj vse zastonj, daleč od tega! Menim, da nihče ni toliko neumen, da bi nasprotoval nepremičninskemu in še kakšnemu drugemu davku. Če imamo le ščepec pameti, vemo, da so za vsako normalno delovanje države potrebni. Kot zanimivost: Dravska banovina je imela pred 2. svetovno vojno le osem (8) zaposlenih uradnikov, ki pa so bili- kako nenavadno- zlahka kos vsemu, kar se je od njih zahtevalo. Slovenija, ki jo je danes teritorialno približno enako, pa jih ima neugotovljivo število.

Ni logično, še manj pa prav, da nepregledna armada uradnikov ni toliko sposobna, da bi sistem, četudi je poln šlamparij, usposobila do te mere, da bi vsaj deloval. Da bi bila farsa še večja, bodo Gursu, pri vpogledu in spreminjanju podatkov o nepremičninah, sedaj pomagali upokojenci s pomočjo ”Simbioze”. Mene bi bilo sram in bi se v tla vdrla, če bi bila na njihovem mestu.

Da slovenski uradniki z vlado vred niso le pogoltni in pikolovski, ne trdi moja malenkost, temveč tudi ljubljanski gostinec Momčilo. Takole je v ponedeljek, 24. februarja, izjavil za Finance, citiram: ”»Za kazni dajem že 80 odstotkov svoje plače. Imam občutek, da je Alenka Bratušek zbrala načelnike upravnih enot in inšpektoratov ter jim naročila, naj gredo kaznovat vse po vrsti, da nekako zakrpajo proračun.”

In zakaj plačuje kazni? 24.000 evrov je moral – med drugim- plačati zato, ker je kuhar, ki je drugače zaposlen v njegovi ljubljanski restavraciji priskočil na pomoč v novoodprti gostilni v Velenju, kjer je Momčilo prav tako solastnik. Po zakonih, ki so jih spisali brihtneži, te ”izposoje” pač ne bi smel narediti.

Zadnjič sva se pogovarjali z Emino, vrnila se je iz Bosne, kjer je bila na dopustu ravno v času demonstracij. Ko sem jo vprašala, čemu so šli ljudje na ulice, je skomignila z rameni, češ, da ne ve. Vseeno je dodala, da so ljudje po koncu vojne pričakovali boljšo državo, pričakali pa vse kaj drugega. Nimajo nič, niti služb, niti prihodnosti. Po drugi strani ima država nešteto kantonov, z brez števila uradnikov, ki briljantno zaslužijo in jim ni hudega.

Kako znano in domače so zvenele njene besede!

V Ukrajini so pognali v beg zdajšnjega predsednika. Razkošje, v katerem je gospod živel, je osupnilo vsakega, ki si je že ogledal fotografije od v zlato okovanih stranišč do vsega ostalega, kar si je privoščil na račun obubožanega naroda.

Ob videnem sem se nehote spraševala, kaj neki se je ob teh fotografijah motalo po glavi tistim, ki za šankom, ob pivu in z meglo v glavi sanjajo o vrnitvi komunizma in samodržcev ukrajinskega tipa.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.


11 KOMENTARJI

 1. Če bo g. Novakova nadaljevala s sedanjim tempom in načinom (kritiziranjem Janše), bo pokopala stranko.
  Če bi se sedaj ponižno posula s pepelom in rekla, da so se premalo podučili in zato naredili napako, bi jim ta zdrs, člani njene stranke oprostili in pozabili, po tem, kako se sedaj obnaša bomo pa krepko premislili koga bomo volili.

  TO DA SO NA PRAGU PARLAMENTA, PA MENDA JA VE!!!

 2. "To, da so na pragu parlamenta, pa menda ja ve."
  Veteranka, bojim se, da ne samo ona, ampak še marsikdo poleg nje živi v nekakšnem deliriju, prividu, ki se zdi kot posledica kakšnega uroka. V zadnjem času berem in poslušam, kako bo NSi pridobivala, ker je končno "zadihala s polnimi pljuči" in se uprla Janši, kako narašča podpora, števila članov in še in še. In če omenim tisti nesrečni intervju v Mladini, pa je pač nastal zato, ker ni dobila prostora v Demokraciji in Reporterju in ker so očitno postkomunistični mediji veliko bolj korektni… In potem dobim na pladnju pojasnilo, da moramo kristjani zaupati in sodelovati, torej tudi podpreti sedanjo vlado, ki se trudi za dobro Slovenije. Prav včeraj mi je nekdo razlagal, da brez zadržkov verjame ministru Grilcu, da bo denar od referenduma namenjen digitalizaciji arhivov.. in da zgodovinarka Tamara Griesser Pečar nima prav, ker da je nasedla "janševikom" in se preveč opira na antikomunizem… Glede na vse to se bojim, da bo pristanek na tleh zelo trd in boleč. Že večkrat sem zapisal, da hudič veliko obljublja, malo daje, vzame pa vse. Prav zato se pridružujem mnenju pisma volivke NSi, ki je tudi objavljeno na tej spletni strani. Da, morda globoko v sebi vedo, da je pot v pogubo široka, toda slepota človeka je lahko strašna. Težko bodo slabo vest potolažili z napakami SDS. Ko sem lani jeseni napisal prav na tej spletni strani poziv, naj NSi zažene svoj "antivirusni program", sem dobil tudi zelo arogantne odzive, tako javne kot tudi zasebne, češ da lažem, ko pravim, da sem (bil) simpatizer NSi, in da takih "simpatizerjev" ne potrebujejo…

 3. Je že tako, da se resnice ne da nikomur vsiliti. Najti se da le tistim, ki jo iščejo. Tudi Jezusu ljudje niso verjeli, da je Bog, obsojali so ga, da govori bogokletje in ob smrti so ga zapustili celo tisti, ki jim je storil mnogo dobrega. Pa zato ni nikoli rekel: no, saj to kar sem govoril, ni res … Več mu je bilo do resnice, kot do množice okrog sebe.

  Nova Slovenija ima v tem sporu prav. Tega ne vidijo samo tisti, ki tega nočejo videti.

 4. Gospo Andrejo bi prosil, da mi pove, v čem ima ”tokrat” NSI ”prav”.
  Lepo prosim za razlago!!!!!!!!!!!!
  _________________________________
  Odgovor bi rad pokazal svojim domačim, ki so nad Ljudmilo razočarani in zaradi vsega, kar počne, predvsem pa, zaradi njenih druženj, ki ji niso v čast, zelo, zelo prizadeti in potrti.
  In- gospa Andreja, moji starši so verni, in to zelo.
  A z bogom in božjim na glas opletajo le v zelo nujnih primerih.
  Ljudmila med nujne primere definitivno ne sodi.
  Čakam na vaš komentar in vas pozdravljam.

  • Tudi jaz sem zelo verna in za spletni časopis Časnik se mi ne zdi nič spornega omeniti Boga, seveda pa vedno in povsod z vsem spoštovanjem. Primerjava pa se mi je zdela primerna, ker ljudje že od nekdaj neradi verjamejo starem, ki se zdijo razumu težko verjetne … v tem primeru nekateri nočejo in ne morejo verjeti, da bi leva vlada lahko napisala dober zakon brez skritih pasti.

   Poslanci NSi so na srečanju Kristjani in politika povedali, da so se po izbruhu “afere” glede novega arhivskega zakona, še enkrat z vso pozornostjo in natančnostjo lotili preučevanja tega, kar je bilo sprejeto. Ugotovili so, da je zakon boljši od prejšnjega in sicer:

   1. Raziskovalci, ki so imeli do zdaj prost dostop do arhivov (mednje spadata tudi g. Omerza in g. Leljak), bodo imeli prav tak dostop tudi od zdaj naprej – brez kakršnekoli anonimizacije.

   2. Tudi navadni državljani, ki do zdaj gradiv z občutljivimi podatki spoh niso mogli dobiti, bodo dobili vse dokumente, pri čemer bodo občutljivi os. podatki v kopijah dokumentov prekriti – anonimizirani. V kolikor bi nek državljan rad videl to, kar mu je bilo skrito, bo lahko napisal prošnjo Arhivski komisiji, ki navadno prošnje odobri, raziskovalec pa mora podpisati, da teh podatkov ne bo razkrival.

   3. Anonimizacija ščiti žrtve in ne zločincev, kajti arhive je pisala UDBA – torej udbovci niso pisali slabih stvari o sebi, ampak o žrtvah.

   4. Ime, priimek, politična pripadnost niso občutljivi os. podatki, torej ne bodo anonimizirani.

   Če vas še kaj moti, povejte, mogoče bom znala pomagati. 🙂 LP

 5. Bojda je Milena Miklavčič članica SDS – v tem primeru je njen zapis v podporo vodji …

  Ni treba vsega vzeti za suho zlato.

  In, kot odlično pravi Svitase: “Prava in koristna mera se je spregledala.”

  Mogoče bi lahko presegli to napadanje okoli zakona, za katerega še Dežman pravi, da ni usoden.

  • ja, tudi meni se zdi skrajno sumljiva oseba!
   Zelo, zelo nevarna!
   Ravnokar berem v časopisu,da skupaj z vidnim članom LDS organizira dobrodelno akcijo.Packa!
   Na lastne oči sem jo videl in poslušal, ko se je v zaporedju nekaj mesecev pogovarjala tako s Spomenko, kot z A. Rebulo.Celo s Svetlano! Fuj!

   Videl sem jo tudi jahati na metli. Bojda.
   Lahko jo vprašava, morda bo kaj več povedala sama, je bilo to, z metlo, res ali sem si izmislil.

 6. P.S.

  zaradi naslednjega odstavka pa ji bo njen t.i. ”šef” verjetno pošteno navil ušesa 🙂

  ”….. menim celo, da v politiki takšen, ki ni zmožen dialoga, ki je poln zamer- pa ni važno, na kateri strani vedri- tam nima kaj iskati. Vsaj ne takrat, ko nam teče voda v grlo. In to se nam ta trenutek dogaja tako na simbolni ravni kot tudi dobesedno…”

  PS moj ata pravi, da je kristjanov v žlahtnem pomenu besedo bolj malo. Farizejev pa kolikor hočeš.

 7. BojanB, s tvojim – Mileninim – citatom se strinjam.
  Ampak žal se mi ne zdi, da bi celoten zapis šel v to smer.

 8. sicer ga. Andreja ni odgovarjala meni, pa bi se vseeno vmešal v debato. Zanima me, kakšni občutki jo obhajajo, ko je videla svoj ženski Idol v Mladini, skupaj z enim največjim, četudi sodno še nikoli preganjanim, hipotetičnim zločincem povojne zgodovine? To je človek, ki je ali posredno ali neposredno povzročil veliko hudega tudi ljudem v NSi, sedaj počnejo vse, da bi postali ”najboljši prijatelji in zavezniki”.
  Kako si razlaga hvalnice, ki jih z levice dnevno prejema NSi?
  S kakšnimi argumenti so na srečanju Kristjani in politika argumentirali Toninov ”da” Kučanovi pokojnini?
  Ali so na srečanju Kristjani in politika pohvalili in odobravali sproženo sovraštvo do ”drugače mislečih” na sami desnici?
  Se res oproščam, ker se vtikam v debato, vseeno upam, da bom tudi jaz dobil kakšen odgovor.

Comments are closed.