M. Miklavčič, blog: Bučke, Buče in Bučkarji ter druge zgodbe

2

Teden, ki je za nami, je bil ponovno nabit z različnimi dogodki, ki so sicer mimogrede zdrsnili mimo nas, a to še ne pomeni, da se njihov odmev ne bo v že kakšni obliki pojavil kdaj kasneje- prej ali slej.

Včeraj so mediji v črni kroniki objavili na prvi pogled povsem običajno novičko o tem, da je v bližini Tržiča umrla nasilne smrti neka ženska. A bolj kot samo dejanje je zbodlo v oči nekaj drugega: osumljena za kaznivo dejanje umora je bila po mnenju sovaščanov čudaških navad, na katere pa so se že do te mere navadili, da zato ni nihče posumil, da se je v stari nekdanji vili zgodila tragedija.

To, kako se ljudje hitro navadimo tudi na skrajnosti, bode v oči in vzbujajo nelagoden občutek. Po drugi strani pa o značaju Slovenca in njegovem prilagajanju pove več kot bi bilo še zdravo za obstoj naroda. Po logiki obnašanja povprečnega Slovenca bi bilo- kot kaže- povsem običajno, če bi se v Kurji vasi naselili Marsovci, sovaščani bi se nanje hitro navadili in prišlekom ne bi nihče posvečal več kot toliko pozorni, četudi bi bili- po drugi strani- svetovna senzacija.

Zgodilo pa se je še eno čudaštvo, ob katero se nihče ni spotikal in je morda tudi zategadelj hitro zdrsnilo s prvih strani časopisov v pozabo. Namreč: Kmetijska zbornica je pripravila shod za pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom. Da bi bila udeležba čim večja, ga je organizirala v osmih največjih mestih, a se je zbralo le okoli 2600 ljudi. Nenavadno je bilo že to, da protesta niso organizirali sindikati, prav tako so mnogi kmetje zastrigli z ušesi ob pozivu, naj shod ne bo uperjen proti kmetijski politiki. Ja, proti komu pa?!

Še bolj zabavno pa je bilo, da je bil eden od govorcev celo sam kmetijski minister, kar je skregano z vsako razumno logiko. Prav tako so kmetje dobili dobronamerne nasvete (povzeto po Dnevniku), naj ne protestirajo niti proti ministru niti proti trgovcem, kar pa se sploh sliši kot prvoaprilska šala.

Meni, kot običajnemu državljanu, kot običajnemu potrošniku, se je ob tem protestu zdelo podobno, kot če bi lisice vodile protest kokoši, ki bi šle na cesto zato, ker lisice preveč redčijo njihove kurje vrste!

Kmet Branko Majerič iz Moškanjcev je na protestno soboto protestno ostal doma, a je dogajanje vseeno komentiral:”Ljudje so imeli transparente na tleh, med nogami, namesto da bi jih držali visoko v zrak. Videlo se je, da so bili tam nekateri proti svoji volji. Ne morem se znebiti občutka, da je koncept za sobotni shod kmetov Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zasnovala skupaj z ministrstvom za kmetijstvo.”

Le v Ljubljani in Kranju so kmetje organizatorju malce ušli z vajeti, saj so s seboj prinesli tudi nekaj transparentov, ki niso nastali v prostorih kmetijske zbornice. Na njih so Židana med drugim oklicali za »klopotca«, torej za človeka, ki rad veliko govori, in za »prodano rit« ter ga pozivali: »Prevzemi odgovornost. Čas ti je potekel. Odstopi, če ne moreš nič.«

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Kako že gre … aha, že vem: “Slovenci smo že marsikaj požrli pa bomo še to!” Ali pa gre tako: “Hrbet upognjenm biča vajen”?

    Sicer pa, iz katerega plemena je že ta gospa Miklavčičeva? Me prav zanima, v katerem plemenu na ozenlju Slovenije je dovoljena svobodna misel!

  2. Problem so nesvobodni ljudje, v plemenih. Svobodno kritizirajo drugo pleme, svojega pa si ne upajo, ker bi jih le to takoj izločilo, obtožili za izdajalce in obsodilo na izgubo vseh plemenskih priboljškov in podkupnin.

    Skorumpirani fevdalizem.

Comments are closed.