M. Mazzini, PlanetSiol: Moja leta z Gašparjem

4

Medtem ko se je vsa Slovenija zgražala nad kadrovanjem Gašparja Gašparja Mišiča v Luko Koper, sem se jaz spominjal dne, ko sem ga prvič videl.

A preden se lotimo pikantnih podrobnosti, najprej obdelajmo primer z antropološkega stališča. Ni kaj veliko pisati: slovenstvo ima zaradi zgodovinskih okoliščin na voljo zelo malo vlog, ki si jih lahko prebivalci nadenemo. Ena vlog, prisotnih v vseh kulturah, ki pa je pri nas zaradi negativne selekcije in uravnilovke dobila poseben pomen, je klovn (zanj obstaja mnogo poimenovanj: dvorni norček, vaški tepček, sosedje imajo lep izraz ridikul). Človek, ki je zadosti zvit in spodoben, si lahko nadene masko klovna in bo dosegel svoj cilj, hkrati pa Slovence prevaral, kot so dolgi in široki. Vedno vžge, ker nam nudi ugodje zgražanja, kar pomeni, da se moralno dvignemo nad to osebo in se počutimo nekaj več, hkrati pa godi naši egalitarnosti, češ, če je pa tak človek lahko šef pomembnega podjetja, potem sem lahko tudi jaz. 1.999.999 Slovencev torej misli, da bi bilo prav tako dobrih na tem direktorskem mestu. Tisti, ki manjka do dveh milijonov, sem jaz. Hvala.

Polet na sever

Začetek poleta smo se vkrcavali na letalo, ko si je manjša postava priborila čelno pozicijo, zdrvela po stopnicah, dosegla enega prvih sedežev v letalu, nato pa upočasnila gibanje skoraj na ničlo. Silno počasi si je moški odpel plašč, ga dolgo zlagal, si popravljal vsak rob in šiv, celotna vrsta čakajočih je negodovala, se rinila, godrnjala, skratka, se zgražala.

Gospoda nisem prepoznal, a so mi povedali, da gre za politika, Gašparja Gašparja Mišiča.

Med poletom gospod ni zahteval pozornosti. Ni hotel ne volana, da bi vozil, ne zavore, ki bi jo stiskal, mirno je sedel, razgrnil časopise, popil kavo in prevzel prigrizek.

Pri izkrcavanju pa je spet hitro vstal, da je s telesom blokiral prehod, nato se je neverjetno dolgo oblačil, urejal, in ko je negodovanje in zgražanje celotne vrste za njim postalo že prav fizično utripajoče, je odšel s svojega sedeža.

Politično kadrovanje

Ne bi pisal o tem, če mi vkrcavanje in izkrcavanje gospoda Mišiča ne bi ob zadnjih dogodkih postala najboljši mogoč opis političnega kadrovanja:

1. Ob strašnem ropotanju, kjer vam vsi očitajo politično kadrovanje, zgražanju in dramatiziranju, se dokopljete svojega položaja.
2. Tam mirno sedite, berete časopise, postrežejo vam s kavo in prigrizkom. Podjetje vozi kar samo oziroma ga upravljajo osebe, ki jih niste nikoli videli, saj so zaprte za vrati, kamor vas ne spustijo. Če so sploh tam, mogoče se vse skupaj premika po inerciji v rahlo padajoči krivulji, česar ne veste in vas niti ne mika, da bi izvedeli.
3. Ko pride trenutek sestopa s položaja, spet nastane strašno vpitje, le da ste tokrat vi tisti, ki rjovete o političnih pritiskih, vsi se zgražajo in dramatizirajo.

Več: PlanetSiol


4 KOMENTARJI

 1. Politično kadrovanje! Ne vem. Mišič je car, kot kaže. Če ga bodo odstavili z zamenjavo nadzornikov, bo to totalno politično kadrovanje, ki ga bo narod celo odobril. In nam bodo to direkt podtaknili. Politično kadrovanje bo naenkrat ok.

  Zakaj so sploh napadli Mišiča? Kdo je on? Kaj je narobe z njim? Očitno to nikomur ni važno. Zelo dobro je pometel z vsemi! Tu mu čestitam. Naj se razkrije Luka, kot eno najbolj terorističnih podjetij/taborišč v Sloveniji.

  • Zdravko, morda vi Mišiča kaj bolje poznate, napišite kaj več o njem.
   Jaz ga poznam samo iz medijev, zdi se mi zelo antipatičen, poln samega sebe in domišljav. Če pa gledam njegovo delo pa tudi ne vidim drugega kot en velik kup hvalisanja, prav nič konkretnega in pohvale vrednega se ne morem spomniti.
   Zdi se mi, da ga je g. Mazzini zelo dobro opisal!

 2. Kot je meni znano ima kloven v drugih kuturah naše okolicie drugačen pomen. Kloven je lik, ki je sposben tragično situacijo predstaviti na humoren način. Je pa res, da Slovenci v kolovnu ne prepoznamo nobene globine in drmatičnosti. Dugod je kolven tragična figura, pri nas je burkež, ki se ne zaveda resosti situacije.

Comments are closed.