M. Mazzini, PlanetSiol: Kaj se je zgodilo Alenki?

11

Slovenci smo doživeli največje veselje, kar nam ga negativna selekcija lahko ponudi.

Ob zaslišanju Alenke Bratušek za podpredsednico Evropske komisije smo uživali ob tuji nesreči in se zato zdaj počutimo sposobnejše, večvredne, skratka, narcisizem, ki je že tako med višjimi v svetu, je še malo zrasel.

Prvo, šokantno dejstvo: Alenka Bratušek je govorila točno tako, kot je bila navajena od doma, le da se pri nas nad tem nihče do zdaj ni razburjal.

Drugo: tako govori velika večina slovenskih politikov.

Če bi poslušali iste odgovore v domačem parlamentu, bi jim kimali in jih hvalili, ker pa so zazveneli v tujini, smo šokirani.

Zakaj?

Vzgoja in dresura

Večina človeškega obnašanja niti ni vzgojena, marveč nadresirana. In pravila igre se postavljajo na samem začetku vsake dejavnosti. Če torej spustite v zrak dolg, prazen monolog in vas že prvič nihče ne zaustavi, si boste rekli, juhu, vse delam prav, in potem bodo dolgi, prazni monologi vse, kar boste počeli.

Zdaj pa poglejmo poročilo, ki sem ga napisal iz razprav o škotskem referendumu:

“ko je neka gospa začela zastavljati silno učeno vprašanje (saj veste, diskurz paradigme simulakra …), je dvorana začela glasno negodovati, celo žvižgati, vključno s pristaši njene struje. Pri nas bi vsi kimali, ta je pa pametna, koliko tujk pozna. Gospa je zastala, se opravičila, prosila za nekaj sekund, da razmisli, in postavila jasno vprašanje. […] upam, da v prejšnji točki niste spregledali – žvižgati so začeli tudi “njeni”. Je mar mogoče, da kaj stori narobe tisti, ki je ‘naš’?”

Skratka, gospa je krenila v prazen monolog in dvorana jo je tisti hip ustavila. Ja, temu pravimo dresura.

Trk mentalitet

V slovenskem parlamentu je prazen govor torej doma in ga pričakujemo. Lepo si je postlal in postal edini način nastopanja.

Ko smo ga videli iztrganega iz domačijskosti, pa se je razgalil kot cesar in nenadoma smo vsi šokirani.

Gledali smo namreč obraze poslušalcev v dvorani, videli zavijanje z očmi, šok, odpor itd. Ti obrazi so našemu nezavednemu povedali, da je nekaj narobe – in zdaj smo ogorčeni.

Zakaj teh istih ogorčenih obrazov ne vidimo v slovenskem parlamentu?

Ker je slovenska mentaliteta sprogramirana tako, da se raje umakne, kot gre v soočenje. Majhna družba smo, drug z drugim moramo živeti, dajmo se torej umakniti in si zabijati nože v hrbet namesto zobotrebcev v vamp.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. Čestitke g. Mazziniju, zapis je v popolnosti prikazal bolečo resnico slovenskega stanja duha. Za osveščenega volivca ni več toliko vprašanje voliti leve ali desne, ampak voliti tiste, niso človeško, intelektualno in duhovno popolnoma prazni. To je tista prava lustracija, ki ednina lahko spremeni megleno stanje duha v naši družbi.

  • Bernhardt,tisti ta levi.trdijo,da niso levi,kaj pa zdaj ?
   Bernhardt,ti kar voli po lastni izbiri,recimo komunistične artefakte in njihove potomce,čeprav “niso več levi”, so levi in še vedno lažejo neosveščenim slovencem,
   ki jim je vedno večji padec življenskega standarda načel možgansko skorjo,kar je pogost pojav človeka v težavah,ki je tako preprost in naiven,da si sam s pametnimi
   odločitvami in preudarnim razmišljanjem,refleksno nočejo pomagati,oprimejo se pač sindroma črednega nagona,ki je prisoten v dveh,za volilne rezultate,usodnih oblikah!
   Prvi,gredo na volitve in volijo tradiconalno levico,ki je spremenila ime in to ni več,saj je polna “novih”,starih obrazov,ki jim zaupajo,mednje sodijo predvsem tisti,z raznimi privilegiji ki so združeni v različnih organizacijah,naprimer v Zvezi borcev,čeprav je preteklo že skoraj stoletje od “veličastne” zmage revolucije ki še kar traja,Zveza veteranov osamosvojitvene vojne ter skoraj vsa indoktrinirana
   starina in mladina in še mnogo drugih,od klubov za starejše občane in predvsem
   upokojencev,ki jih je “čustveno” navezal nase politik in minister za vse čase in vse
   resorje,Charalamagne-Karel Erjavec,ki kljub padcu standarda laže penzionistom,da se bori zanje,za koga se je boril takrat,ko je bil obrambni minister v janševi vladi,zase,
   za koga pa in veselo pdpisal pogodbo s finci ob nakupu nesrečne Patrie in povrhu vsega,sedaj ne nosi nobene odgovornosti zato in še mnogo je takih patronov,ki so bili takrat lojalni Janezu Janši,danes pa,če jim je le dana možnost silovito pljujejo po njemu in opletajo s simboli revolucije,OF-a in komunizma ter prepevajo z Alenko
   protifašistične pesmi v stožiškem pandemoniju!
   Druga oblika črednega nagona volilcev,utemeljuje svojo odsotnost na volitvah s
   sloganom;Vsi so isti!Seveda so,če zavestno zavračajo svojo državljansko dolžnost in zapadejo apatiji in mišljenju,da so volitve “brez veze”,kar s pridom izkoriščajo prekaljeni mojstri nategovanja naroda že dvajset let!
   Polomija bratuškove v Bruslju,je rezultat volilne kulture oziroma obveznosti,ki jo narod preprosto ignorira,po drugi strani,pa se lepi na laži,ki jih nasprotniki demokracije in Evropske linije spretno in perfidno širijo v volilno bazo,ki jim že desetletja slepo verjame!Kako naj bo v takem stanju slovenske politike volilec osveščen,nasprotno vedno bolj zmeden je in kot tak,naj neodvisno od dogajnj v državi
   pošteno in pametno voli in izvaja spontano lustracijo,kje živiš človek božji,
   g.Bernhardt ? Res je da je treba odstraniti meglo v kateri živimo,vendar mora zpihati pravi veter!Pravzaprav,je Amelie odlično napisala,kratko in jedernato!

    • j,razloži mi prosim kako si predstavljaš žalitev logike,trdim,da je moja uporaba fenomena črednega nagona,popolnoma na mestu in logična!

     Definicija fenomena črednega nagona:

     Nitche je že davno pogruntal, kako ljudje sledimo neformalnim vodjem, brez vnaprej definirane poti. Torej v trenutkih, ko smo le del množice ne razmišljamo s svojo glavo, ne uporabljamo svojih znanj in izkušenj, temveč pasivno sledimo gruči okrog nas!

     Poezija, poetry,

     Ljudje majhni in omejeni
     sprevrženi in zagrenjeni
     potrebujejo črede, da se varno med ovcami skrijejo.
     Nimajo zavedanja, nimajo iskrene vere,
     nimajo poguma, niti lastne ideje.

     Z vsem dolžnim spoštovanjem,hardy1

 2. … slovenska mentaliteta sprogramirana tako, da se raje umakne, kot gre v soočenje…

  Če se pa slučajno sam ne umakne se ga pa umakne, lahko tudi v zapor če je treba.
  Da le vse poteka kot je prav !

 3. Miha ga je spet vsekal mimo, ujet v svojem moraliziranju.
  Vsi slovenci se ne odrežejo slabo v mednarodnem svetu. Na primer športniki so veno konkurenčni, ker v športu ni v naprej dogovorjenih rezultatov in ker sodniki niso pristanski in selekcija športnikov še veno temelji na kvaliteti.

 4. No, in kaj se je zgodilo Alenki? Kdor visoko leta ga čakajo strele. In res, pralamentarni odbori EU niso bili zadovoljni z nečim, kar je normalni politični dialog v Sloveniji. Čudno, saj smo članica EU!
  Alenka se vrača v Ljubljano.
  Slovenija pa ima vse več materiala za razmišljat. Vendar se obeta lepo vreme in s tem odlična priložnost da to preskočimo.
  Čakam na prve kredite, ki jih bo treba plačat, al je Čufer že dvignil denarja še za eno leto naprej…

  Miha nič ne moralizira. On je umetnik, piše iz srca, tako kot vidi. Seveda ta slika ni vedno luštna in prijetna, ni pa moraliziranje.

  In zdaj bomo v EU dobili mesto ki nam pripada. Kakšen energetski sektor neki, lepo prosim. Oddelek za ćistilke. To je za komunistično republiko sredi EU.

  • No, brez službe gospa ne bo. Se mi je pa zazdelo, da bi bil za nas morda primeren podnebni resor: očitno smo specialisti za prodajanje megle – mogoče je to tista tržna niša in konkretna naloga, ki bi uspela prepričati evroposlance, da je vredna pozicije podpredsednika komisije?
   Sicer pa ne dvomim, da je tudi za to polomijo kriv JJ oz. njegova vlada … Vsekakor drugi.

 5. Končno!!!!

  Kar več kot dva dni so slovenski levičkarji rabili, da so (končno) ugotovili, da je za polom Bratuškove kriv J. Janša, in, da je Janša bil komunist.
  (Odmevi, Roman Jakič #tepec)

  • Nisem vedela, da berejo komentarje na Časniku – menda jim nisem jaz (ob 21:01 – vsekakor pred Odmevi) sugerirala “rešilnega” odgovora oz. krivca?

Comments are closed.