M. Makarovič za STA o pravkar končanih predsedniških volitvah

0

Politični analitik prof. Matej Makarovič je o nizki volilni udeležbi za STA povedal, da je bila vsaj v določeni meri posledica rezultatov prvega kroga volitev, ko se desni sredini s svojimi kandidati ni uspelo uvrstiti v nadaljevanje volilne tekme, njeni volivci pa so se težko identificirali s katerimkoli od obeh kandidatov, ki sta ostala v tekmi. Ocenil pa je tudi, da nizko volilno udeležbo “v veliki meri lahko pojasnimo s prevladujočim nezadovoljstvom s politiko in politiki, ki je v slovenskem javnem diskurzu od etabliranih medijev pa do gostilniških debat izrazito prevladujoče in včasih celo načrtno spodbujano”.

Oba tekmeca v drugem krogu sta imela oba kandidata solidni kampanji, čeprav Makarovič ni opazil presežkov, rezultat volitev pa je bil po njegovem pričakovan. “Šarec sicer ni uspel zmagati, a njegov rezultat je treba videti kot uspeh – končno je donedavni politični anonimnež, pomemben le na lokalni ravni, le za nekaj odstotkov zaostal za ključnim favoritom, ki je opravljal že vse najvišje funkcije v državi in se že četrt stoletja giblje visoko na lestvicah popularnosti – vsaj za politika je Pahor vendarle izjemno priljubljen.” je ocenil.

Makarovič je prepričan, da ima Šarec sedaj odlično izhodišče za prihajajoče parlamentarne volitve, zato nas “čaka nadaljevanje že videnega: isti človek na položaju predsednika republike in, kot smo zdaj že navajeni, spet nov obraz z dobrimi možnostmi za zmago na parlamentarnih volitvah”.

Za Pahorja, starega novega predsednika RS, pa je dejal: “Pahor je le Pahor in kot tak, treba je priznati, precej zvest samemu sebi. Imel bo pa to prednost, da se mu v novem mandatu ne bo treba pripravljati na nove volitve, zato ima priložnost, da odkrito pove tudi stvari, ki so manj popularne. Zanimivo bo videti, ali bo to priložnost znal izkoristiti.”

Vir: STA, foto: KamnikInfo