M. M. Štefanič, Družina: »Oktobrska revolucija je bila posledica izgube vrednot«

7

francisek kirilMoskovski patriarh Kiril I. je prepričan, da je izguba duhovnih vrednot najgloblji vzrok za uspeh oktobrske revolucije leta 1917. Odmik Rusije od tradicionalnega življenjskega modela ter duhovne in kulturne istovetnosti njenih ljudi je bil mogoč, »ker je vsakdanje življenje, predvsem v višjih družbenih slojih, izgubilo nekaj bistvenega: pristno vero v Boga in zavedanje odločilnega pomena duhovnih in moralnih vrednot«, je po navedbah ustanove Pro Oriente v Moskvi dejal tamkajšnji patriarh.

Velika tragedija je bila v tem, da je bil narod zastrupljen z »dvomljivimi populističnimi idejami«, meni patriarh. Potem ko je bila popačeno zgodovinsko izročilo naroda in ko ljudje niso več upoštevali lastnih izročil, se je narod delil na frakcije in se namesto na narodno edinost in kulturno povezanost osredotočil na družbeno-politične razlike. Kar Rusiji boleče manjka, je »obširna in iskrena raziskava njene zgodovine v zadnjih stotih letih, da bi lahko prišli do sistematičnega in uravnoteženega razumevanja vzrokov in posledic takratnih dogodkov«.

…………

»Šok 20. stoletja« nas uči, da bi morala temelj sleherne spremembe predstavljati želja po utrditvi družbe, ne pa nagnjenja k razlikovanju po družbenih, političnih ali drugih interesih, je pojasnil patriarh. Človeško življenje in družba pa ne moreta biti zgrajena brez Boga. »Brezbožne družbe so kot na pesku grajene hiše, je poudaril Kiril I. Ljudje lahko postanejo narod s pomočjo skupnih duhovnih in moralnih vrednot, s priznanjem svoje povezanosti s preteklostjo in z odprtostjo do solidarne prihodnosti. Takšna družba se je sposobna izogniti katastrofam, kakršne je v zadnjih sto letih morala doživeti Rusija.

Le v letih 1917 in 1918 je bilo v Rusiji umorjenih okoli 20.000 duhovnikov. Leta 1920 so živeli še štirje metropoliti, delovalo pa je še sto izmed prej 60.000 cerkva. Nikoli v celotni zgodovini človeštva Cerkev ni doživela primerljivega nasilja. Od vseh revolucij je bila ruska leta 1917 edina neposredno usmerjena proti temeljem vere, proti ruski pravoslavni Cerkvi in ruski kulturi.

Več: Družina

7 KOMENTARJI

 1. Zgodovine prejšnjega stoletja ne bomo dobro razumeli, če ne upoštevamo Fatime; tu je strnjeno poročilo: http://www.medjugorje.si/arhiv/fatima/fatima3.html

  Zadeva je tako šokantna, da še danes ni v celoti znana tretja skrivnost! Iz omenjene spletne strani pa samo en majhen citat: “… da so zadnja sredstva, ki jih ima svet: Sveti Rožni venec in vdanost Marijinemu Brezmadežnemu Srcu.”

  Vabljeni k ponižni molitvi in čaščenju!

 2. Tudi Slovenija mora uresničiti podobno duhovno prenovo kot Rusija in se odreči ostankom totalitarizma, privilegijev, nevere in nečlovekoljubja do bližnjih v naši državi.

 3. Do Oktobrske revolucije je prišlo, ker predhodni oblastniki niso bili v stanju razrešiti nakopičenih težav, ampak so še naprej vztrajali pri svojem. Zato so težave “razrešili” drugi. In sicer na način, ki je zahteval 100 mio. nedolžnih smrtnih žrtev, še veliko več nedolžnih zapornikov in maltretirancev ter množico kulturnih iztirjencev.

  Podobnost s sedanjim vodstvom EU se ponuja kar sama. Tudi to ni sposobno razrešiti nakopičenih težav in še naprej trmasto rine naprej s starimi vzorci. Če oni tega ne bodo rešili, bodo prej ali slej to storili drugi.

 4. Rusija je bila takrat nekoliko v družbenem zaostanku, skoraj so imeli še fevdalizem. Zato je bila najmanj imuna na ideologije, ki so se že dolgo kuhale v Evropi. Sploh nižji sloj. Tudi revolucionarji so po ideje hodili na zahod. Nemčija je vedela, kdo je Lenin, ko mu je dovolila prehod v Rusijo, kjer je takoj sprožil revolucijo. Revolucije ne bi bilo, če Rusija ne bi obubožala zaradi svetovne vojne.

  (Recimo, britanski delavci so že bili imuni na nerealne ideologije, kot opisuje George Orwel: https://slo-tech.com/novice/t578650 )

  To pomeni, da vir zla ni v Rusiji, temveč bolj zahodno.

  • 🙂
   Boste skušali najti povezavo do okultista, satanista Aleisterja Crowleya? Zelo verjetno je, da jo boste celo našli!

   No, kakor koli! Komunizem iz Rusije je bil večje zlo kot njegova pajdaša nacizem in fašizem. Obstaja celo amnestija komunističnih zločinov! Še vedno.

 5. Boljševizem je rezultat širjenja nekih zahodnjaških intelektualističnih zablod v fevdalni ruski prostor.

Comments are closed.