M. M. Štefanič, Družina: »Frančišek, kje je tvoje usmiljenje?«

25

V Rimu so neznani storilci minuli konec tedna razobesili več sto plakatov s kritiko papeža Frančiška. Na njih je upodobljen Frančišek s posebej čemernim izrazom na obrazu, po fotografijo pa je zapis v rimskem narečju: »Frančišek, kongregacije si podredil komisarskemu vodenju, odpuščaš duhovnike, obglavljaš malteški viteški red in frančiškanke Brezmadežnega spočetja, ne upoštevaš kardinalov, toda kje je tvoje usmiljenje?«

Italijanska policija je v soboto odstranila več kot dvesto plakatov v številnih mestnih četrtih, tudi v bližini Vatikana. Konkretnih namigov glede storilcev zaenkrat še ni. Poizvedovanje je prevzela posebna enota za boj proti skrajništvu. Italijanski mediji domnevajo, da so za akcijo odgovorni konservativni cerkveni krogi, ki zavračajo smer, v katero se gibljejo reforme papeža Frančiška.

Več: Družina

25 KOMENTARJI

 1. Ah, ta plakat verjtno spada med ravs konservativne in progresivne struje, ki je trenutno zelo aktualen.
  Jaz bolj pogrešam zavzemanje proti pogromom, ki jih doživljajo na jugovzhodu živeči kristjani. Zaradi zloglasne “politične korektnosti” o tem ni dosti vesti. Šele tistemu, ki zavzeto brska po tujih portalih se odpre resnica o najhujših preganjanjih kristjanov, ki že nakazujejo načrtno iztrebljanje na najbolj okruten način. Tisoče kristjanov pobijajo, preganjajo in izganjajo iz njihovih tisočletnih domov. Redkim se uspe priključiti beguncem in migrantom, kjer so spet deležni šikaniranja in preganjanja celo v azilnih ustanovah zahodnih držav. Menda jim celo prevajalci pišejo lažne izjave in dokumente, tako da niso deležni pomoči in azila pri zahodnih oblasteh. Zahodne vlade, ki so pretežno krščanskodemokratske in vodstvo Cerkve se za te reveže, prave brate v veri, člane velike krščanske družine, premalo zavzemajo in na plakatu te kritike, ki bi bila najbolj umestna, ni videti.

  • Papež Frančišek ( in tudi njegova dva predhodnika) so med redkimi, ki so se za preganjane kristjane na Bližnjem vzhodu večkrat javno zavzeli. Kaj naj še storijo kot to? Pošljejo v boje švicarsko gardo?

   Svoje pozive pošlji nad ZDA, ki so jim očitno bolj pri srcu nafte polni islamski zavezniki na Arabskem polotoku ( najprej Saudska fundamentalistična distanija), tudi podporniki zločinske ISIS med njimi. Pošlji pozive zahodnim premierom in evropski komisiji. In nenazadnje pošlji pozive naši vladi ( Cerarju, Erjavcu) ter tudi slovenskim evropskim poslancem ( npr. Zveru in Peterletu).

   Vse te bi bilo po mojem prej kot papeža potrebno vprašati, kaj so doslej naredili za preganjane kristjane in zakaj tako malo, če ne nič.

 2. Zahodne vlade sem omenil, pozabil pa sem na Trumpa, ki je ravnokar obljubil, dosedaj edini, da se bo selektivno zavzel za bežeče kristjane. Seveda so politiki večinoma riti, ki najprej mislijo nase, nato na vse mogoče ostale zadeve in jim je vera in krščanstvo zadnja skrb. Papežu pa je krščanstvo prva skrb, najprej kot evropska vera, ki žal izginja, nato pa kristjani, ki jih žal morijo in preganjajo celo v Evropi. Jaz bi se za oboje popolnoma zavzel: da ne bi naša vera skopnela in da ne bi naših vernikov preganjali. Vse drugo je v drugem planu, vključno z ločenci in kondomi, skratka nepomembnimi odtenki nauka, ki bo skupaj z vero v nekaj desetletjih itak izginil, z baziliko sv Petra se bo pa zgodilo isto kot s Hagio Sofijo. Seveda papež nima divizij, ima pa zelo velik vpliv, lahko celo obiskuje in prepričuje velike državnike. Lahko bi na primer rekel celotni evropski vrhuški, ki mu je hinavsko prinesla nagrado Karla Velikega v Vatikan za podporo multikulturnosti, da je ne sprejema, ker so vrgli krščanstvo iz ustave, ker so krivi za izginjanje krščanstva, ker ne storijo ničesar zoper preganjanje kristjanov in ker so napak razumeli njegovo multikulturnost, ki ni muftikulturalizem, kot ga prakticirajo oni. Pa še marsikaj bi se dalo storiti.

  • Sicer sem v banjaluškem časopisu Glasu (Srpske) bral, da ni malo beguncev, ki se v Nemčiji pokristjanijo v upanju na hitrejšo in ugodnejšo obravnavo.

  • Krščansko je po Jezusovem vzoru delati dobro vsem ljudem, zlasti vsem zatiranim in žejnim pravice. Ne le svojim. Krščanstvo se ne bo uveljavilo oz. obdržalo kot ideologija in politika, ampak s konkretno pričevalno močjo kristjanov.

  • Saj. A do svojih vseeno imamo več empatije in se nam 20 kristjanov iz Sirije ne zdi pregrozna obremenitev za stotisočglavi Maribor. Se pa strinjam, da je moralni imperativ pomagati vse.
   In dobra naložba. V dobrih časih sem delal veliko uslug. Le nekje vsako tretjo sem dobil vrnjeno. A točno v trenutku ko mi je trikrat več pomenila… Tudi begunci, ko se vrnejo, bodo zelo okrepili moč in ugled Nemčije in EU med Arabci in po svetu.

 3. Aja, v Libanonu so bili še leta 1970 večina, potem so jih horde muslimanov izgnale iz države kjer so zelo uspešni.

 4. V zadnjem času se je svet razdelil med progresivce in njihove nasprotnike konzervativce.

  Videti je, da se je tako razdelila tudi KC. Kot kaže, se je papež Frančišek uvrstil med progresivce oz. predstavnike svetovnega establišmenta, ki obvladuje večino nacionalnih vlad, medijev, civilnih družb itd. Ne vem, ali obvladujejo tudi vodstvo KC. Toda videti je, kot da jih.

  • Točno tako! In želi utišati in zatreti vse drugače misleče v Cerkvi.

   Da so poslali “posebno enoto za boj proti skrajništvu” nad eno nedolžno plakatarsko akcijo, je še podkrepilo vprašanje: “Kje je tvoje usmiljenje?”

  • Ne, ni se svet razdelil.
   Le tisti, ki drugače kot skozi take delitve ne znajo razmišljati, tudi vse ostalo interpretirajo skozi svoje predalčke.

   Cerkev ni razdeljena.

   Le manjše skupine, ki ( tudi kristjani smo samo ljudje) ne znajo gledati drugače kot somišljeniki ‘v svetu’, dvigujejo prah in so glasni pa je vso ostalo večino težje opaziti. Sploh za tiste, ki tega itak ne znajo opaziti: nekateri zato, ker ne živijo življenja Cerkve, pa ne vedo, drugi pa zato, ker sami ne znajo razmišljati drugače, kot skozi delitve in nasprotovanja.

   Tudi sedanji papež ne pripada nobeni od teh struj.
   Le govori o evangeliju v tistih tokčah, ki so posebej pomembne za naš čas. Kot je Janez Pavel II govoril o tistih točkah evangelija, posebej pomembnih za njegov čas.

   Drugega nič.

   Očitno pa je, da nekomu zelo ustreza zasejati seme delitve v Cerkvi med ljudmi.
   Kdo je že v Sloveniji zadnji to načrtno delal? Manj kot stoletje nazaj?
   Iz čudnega ‘know-how’-a nekateri črpajo. Zelo čudnega.

   • Papež Frančišek res veliko govori, verjetno preveč, kar pa ne preseneča, saj je Latinoameričan.

    Ob vsej tej pretirani zgovornosti je toliko bolj očitna njegova alergija na neprijetna vprašanja!

    • Ja ?

     Noben papež doslej ni tako jasno spodbudil povsem odprto razpravo med škofi na sinodi. Izrecno jih je prosil za to.
     In pred sinodo še nihče ni tako široko zastavil vprašanj za pripravo sinode. Vse do laikov.
     Isto dela zdaj, pred sinodo o mladih. Mlade sprašuje…

     Morda se od vseh papežev do sedaj še najmanj boji odprtega dialoga.
     Toda dialoga! Odprtega in prosojnega.

     Je pa nek odlomek v Novi zavezi, v vseh treh sinoptkih, ko Jezusa, da bi ga ‘stisnili ob zid’, sprašujejo farizeji, pismouki, starešine, s kakšno močjo dela to, kar dela.
     Ker prepozna njihovo držo, jim vrne vprašanje in On njih vpraša, naj mu povejo svoje mnenje o Janezovem krstu, ali je bil le človeška zadeva, ali ‘iz nebes’. Pa se izvijajo in nočejo reči ne eno ne drugo (če je iz nebes, bo rekel zakaj mu nismo verjeli; če od ljudi, nas bodo pa ljudje, ki Janeza Krstnika zelo cenijo, še linčali, kdo ve kako bodo na to reagirali) in rečejo: ‘Ne vemo’.
     In Jezus jim reče:
     ‘Tudi jaz vam ne povem, s kakšno močjo to delam’

     Zdaj pa jaz tebe sprašujem: misliš, da se je Jezus bal vprašanj? Je imel alergijo na neprijetna vpašanja?

     • Pripravljenost za dialog se zares pokaže, ko ti kdo postavi neprijetna vprašanja. In pri papežu Frančišku se je jasno pokazalo, ne le da ni pripravljen na resničen dialog, ampak da želi utišati in zatreti vsakogar, ki bi si ga drznil vznemirjati z neprijetnimi vprašanji.

      Argumentiranja, da naj bi bil že Jezus na “vaši” strani, pa rajši ne komentiram.

     • Na ‘naši’ strani Alenka???

      Ne postavljam se na ‘vaše’/’naše’ strani, kar je v teh letih, kar pišem na Časniku svoja mnenja morda več kot dovolj jasno. Izrecno se nočem (!) postavljati na strani. Skušam iskati globlje, tam kjer se stikajo naša človeška tipanja in hrepenenja, ki so v nas položena. (v vsej človeški omejenosti, ki pač je, kakršna je).

      Iščem Njegovo resnico v mojem malem konkretnem življenju. In kolikor je ne iščem (človek je majhen in nestalen tudi ko ne želi biti nestalen), jo hočem iskati.

      Božja beseda mi pri tem pomaga.
      Kot mi pomaga in mi je tekom let vse bolj tehtno to , kar je skozi tisočletji strnila Cerkev v to, čemur pravi ‘zaklad vere’ in vsebuje tako nauk, kot vse, kar se je skozi tisočletji nabralo kot t.i. ‘tradicija’ (ki nima veze z ‘zgolj tradicionalno vernostjo’ in tudi ni druga beseda za nekakšno ‘folkloro’), kot to, kar pred nas polaga tako imenovano Učiteljstvo (ki vključuje tako Janeza Pavla II, Benedikta XVI, kot Frančiška in še mnoge pred njimi).

      Vidim pa, da se ti doživljaš na ‘drugi’ strani od kogarkoli že, ki ni na ‘vaši’ strani.
      Škoda.

      Sem pa trdno prepičana, da je Jezus ZARES NA NAŠI strani. In to v pomenu, ko ‘naši’ pomeni ‘na strani človeka’.
      To izrecno vključuje tudi itebe, vse tvoje in vse, ki jih ne doživljaš kot tvoje.
      Ja, Jezus JE na naši strani.

     • Pa poskusimo takole:

      Ni je neumnosti na tem svetu, ki se je ne bi dalo na tak ali drugačen način utemeljevati tudi s Svetim pismo. Zato tistih primerjav z Jezusom rajši ne komentiram.

 5. Na avtobusni postaji se zraven župnika usede moski, ki je zaudarjal po alkoholu, imel umazano in zmečkano kravato, razmazano šminko okoli ust, iz raztrganega žepa pa mu je štrlela flaša vinjaka. Iz žepa
  potegne časopis in začne brati. Kar naenkrat rukne župnika in ga vpraša:
  “Kaj povzroča artritis?”
  župnik razmisli, kako bi dal pijančku lekcijo in mu odgovori: “Artritis dobijo tisti, ki preveč razuzdano živijo, se družijo z ženskami dvomljivega slovesa, se vdajajo alkoholu in nimajo sočutja do sočloveka…”
  Čez nekaj minut je župnik le pomislil, da je mogoče do pijančka bil pregrob, pa mu reče:
  ” Oprostite, da sem bil prej tako nevljuden. Kako dolgo pa že bolehate za artritisom?”
  Pa pijanček odgovori:
  ” Ma nimam ga jaz. V časopisu sem prebral, da so
  ga našli pri papežu”

Comments are closed.