M. Lahovnik za PlanetSiol: Grško previsoko porabo bomo plačali tudi Slovenci

34

Grki so na današnjem referendumu zavrnili zahteve upnikov in podprli grškega premierja Aleksisa Ciprasa. Kaj pomeni ta odločitev? Je to že napoved grexita – izstopa Grčije iz evroobmočja? Kako bo ta odločitev vplivala na vse slabše grške socialne in finančne razmere?

Matej Lahovnik:

“Pričakujem, da se bodo gospodarske in socialne razmere v prihodnjih tednih in mesecih v Grčiji še radikalno poslabšale. Mislim, da se bo zdajšnja agonija samo stopnjevala. S svojo odločitvijo na referendumu so se Grki – hote ali nehote – odpovedali mednarodni pomoči. Z drugimi besedami: z današnjim dnem so v resnici povedali, da niso pripravljeni spoštovati in upoštevati pravil, ki jim jih postavljajo upniki, in da želijo voditi suvereno ekonomsko politiko.

To pa tudi pomeni, da bodo morali sami v celoti prevzeti finančno odgovornost za vse posledice, kar pomeni, da upniki iz tujine ne bodo več pripravljeni plačevati grških računov za njihovo zdajšnjo in prihodnjo javno porabo. Kar zadeva preteklo previsoko grško javno porabo, je bolj ali manj jasno, da jo bodo nosile vse preostale članice evroobmočja, tudi Slovenija.

Tudi verjetni izstop Grčije iz evroobmočja in morebitna uvedba nove drahme bosta bremenila članice evroobmočja. A to se mi kljub vsemu zdi bolje, kot da bi se nadaljevala praksa iz preteklosti in da bi tudi prihodnjo javno porabo Grčije morale financirati članice evroobmočja. Za evro in za članice evroobmočja je izid referenduma veliko manj slaba novica kot je za Grke. To je sicer slabo za evroobmočje, a bo članice evroobmočja bolelo manj, kot bo bolelo Grke same, ki se bodo morali spopasti s finančnimi in socialnimi posledicami te odločitve v prihodnjih tednih in mesecih.”

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


34 KOMENTARJI

 1. Bistvo problema in rešitve je:

  Ali se naj vrednotna usmeritev Evrope prilagaja nevrednotni usmeritvi Grčije?

  Prav gotovo ne. Siriza sicer opozarja na določene socialne elemente. Vendar ti ne morejo postaviti na glavo abecedo dobrega gospodarjenja in stimuliranje prizadevnih.

  To je podobno kot pri vzgoji otrok: ali jih razvajati ali pa vzgajati za samostojno, gospodarno in odgovorno življenje.

 2. Izid referenduma bodo vsi s Sirizo vred skušali relativizirati. Jasno da so ljudje tako odločili. Saj niso neumni.
  Vlade so najemale kredite in tako tudi Cipras zdaj mora najti rešitev, ne pa narod. Cipras zdaj misli da ima boljše izhodišče, a se bolj moti kot ne. Grexita ne bo, ne verjamem. Tako Cipras kot EU bodo skušali popravit škodo, ki jo je povzročil referendum. Se mi zdi pa da je Cipras zaključil svojo politično kariero.

 3. “Janis Varufakis odstopil, da bi Ciprasu olajšal sklenitev dogovora” (vir: MMC)
  ================

  EU bi se morala nehati pogajati!

 4. To pa ne pomeni, da se izničuje socialni, solidarnostni element.

  Gre zato, da mora biti tudi solidarnost spodbujevalna za odgovorno in prizadevno gospodarjenje z življenjem, ne pa nasprotno.

  Torej, solidarnost do zdrave mere.

     • Ni potrebe, da crknejo, imajo dosti zemlje za pridelovanje hrane, imajo morje, ni potrebe, da se vsi drenjajo v pisarnah javnega sektorja.

     • Zdravko; “Kaj potem hočeš s to sliko povedat? Kako naprej, sem vprašal.
      ============

      Tudi na balkonu se da pridelati precej hrane, na policah kjer se je kupovala s tujim denarjem je ne bo več.

   • Kako neki? Če Grki niso pripravljeni živeti v skladu z močjo svojega gospodarstva, torej da trošijo toliko kolikor ustvarijo, pač nimajo kaj iskati znotraj evrske skupine.

    Sicer je že zdavnaj jasno, da je napaka, da so jih sprejeli v euro. Če bi EU želela čvrsto prihodnost za euro, bi se morala bolj potrudit za vstop VB, Danske, Švedske v skupno monetarno unijo. Počakati bi pa morale države kot so Grčija, Španija, Portugalska. In Slovenija. Po vsej verjetnosti tudi Italija, čeprav ustanovna članica ES. Morda celo Francija. To, da za eurom stoji le par zdravih gospodarstev ( Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Finska), se utegne, Bog ne daj, sicer, za euro izkazati kot usodno.

    Skratka, Grčiji naj se pretirano ne popušča. Razen v tem, da imajo samo Grki pravico odločit, na kakšen način bo njihova finančna vzdržnost končno dosežena. Zahodni finančni krogi imajo velik del sokrivde tako za globalno svetovno krizo po l 2008 kot za grško stanje pred bankrotom.

    Nimam pa nič proti, če se tako politika Evropske komisije kot grška politika čimprej in čimbolj osamosvojita od interesa finančne industrije. Demokracija pomeni služenje ljudstvu in ne bančnikom, borznim posrednikom, raznim mešetarjem z virtualnim denarjem, tajkunom in lastnikom bajnih računov v davčnih oazah.

    Ena plat problema so torej lunatični skrajni levičarji, ki jahajo na valu naivnosti ljudi, druga pa uzurpatorji demokracije in svobodnega gospodarstva, ki ali nastopajo iz lobističnega ozadja ali pa se predstavljajo kot zagovorniki liberalnih vrednot, jih pa v resnici žene ena sama asocialna lakomnost in jih malo briga, če se jutri cel svet podre.

    • Torej Grki nimajo pravice se sami odločit. Vsaj ne v smislu naroda. Zdaj je treba ta referendum čim prej razvrednotit in pozabit, oziroma ga zaračunat Ciprasu. Varufakis je že odstopil. Najbrž bo moral tudi Cipras.

     • Seveda se imajo Grki pravico o marsičem odločit. Če želijo Ciprasa za premiera, je to njihova pravica.

      Če želijo ostati v euru, je njihova dolžnost, da ne trošijo več kot ustvarijo. Struktura potrošnje in struktura davkov je pa njihova svobodna odločitev. To je njihova odločitev, ne odločitev za kogarkoli od zunaj.

      Pravico se imajo tudi odločit, da zapustijo evro in se vrnejo k drahmi. Seveda bi taka odločitev zahtevala usklajevanje z odločevalci evropske monetarne unije.

     • Zdravko: “Torej Grki nimajo pravice se sami odločit. … Zdaj je treba ta referendum čim prej razvrednotit …”
      ============

      Razvrednotit pravico do odločitve? Čudno stališče.

     • Tako je Riki. Demokracija ni vseobsegajoča. Ta referendum je bila čisto politikantska poteza Ciprasa, ki se mu bo vrnila kot bumerang.

     • IF :”Pravico se imajo tudi odločit, da zapustijo evro in se vrnejo k drahmi.”
      ==============

      Za drahmo so se pravkar pravkar odločili, evrov v bankah nimajo več, tudi, če jih v torek res odprejo.
      Koliko evrov bodo imeli še v bankah je odvisno od “teroristov”. In zakaj bi sedaj “teroristi” sploh še terorizirali Grke?

     • Po mojem bo teža tega referenduma manjša kot se je na prvi pogled zdelo. Celo ni jasno, ali bi Cipras res odstopil, če bi referendum izgubil.

      Zdravko, struktura (grške) proračunske porabe je področje nacionalne suverenosti. Če se tej pravici nekdo prostovoljno odpove, je sicer OK, če se ji pa noče, mu pa tudi nihče nič ne more. Torej Grke se lahko sili, da proračun spravijo v okvir finančne vzdržnosti, ne pa tudi, kako naj to naredijo.

      Pač jih je nelegitimno usmerjati, naj recimo začnejo prodajat otoke ali zapirat bolnice, šole ipd. Niso otroci, imajo dovolj pameti, da znajo sami izračunat, kako to naredit, da bo najbolje. Najbolje za njih, ne za zahodne bančne bele ovratnike.

     • IF: “Pač jih je nelegitimno usmerjati, naj recimo začnejo prodajat otoke ali zapirat bolnice, šole ipd.
      =============

      New zavajat prosim! Nihče od evropske pogajalske strani jih ni silil v prodajanje otokov. Le kje ste videli tak predlog? Na drugi strani pa so ukrepi za zmanjševanje javne porabe precej pičli, ni jih veliko. Šole zapirat pa bolnice. Kaj naj rečejo revnejše države od Grčije, ki skoraj nimajo bolnic. Naj rečejo, to je naša pravica, ki jo morate financirati vi Evropejci?
      Ker se tudi omenja ravno šolstvo.
      Ko sem sam hodil v šolo nas je bilo 37 do 40 v enem razredu, in to v času ko naj bi nam bilo bolje. Kako veliki so danes razredi? in koliko učeteljev. Vse to kar se dogaja v Grčiji je tudi slovenska zgodba, Slovenija gre po točno enaki poti. Ko ne bo (tujega) denarja več se bo hitro našel način za omejevanje (zmanjšanje) javne porabe.

     • Riki, saj se v tem strinjam s tabo. Ja, tudi naše osnovno šolstvo in morda še bolj vrtci so izjemno potratni. Opažam pri lastih otrocih. Saj jim privoščim, da imajo toliko boljši šolski standard, kot smo ga imeli sami. A vendar…

      Recimo po 2 diplomirani vzgojiteljici na 10 otrok v vrtcu. Razredi s 15 otroki. Na desetine izbirnih predmetov. Cel kup subvencioniranih skupnih počitnikovanj, od nekajdnevnih do tedenskih že na nivoju vrtca itditd.

      Mi je povsem jasno, da je to mogoče standard za Švedsko, ne pa za našo precej ubožno ekonomijo. In mnoge ubožne ljudi. Skratka, podobno kot Grčija živi Slovenija na preveliki nogi. Vsakoletna proračunska milijarda minusa ni slučaj.

     • IF, to ni res. Proračun ni stvar referenduma. Proračun celo sodi pod prepovedane referendumske teme. Ne vem odkod ti to?

 5. Samo pomislimo, kakšno neumnost je storila tedanja Pahorjeva vlada, ko je dala za 1/3 večji solidarnostni delež kot najbogatejše države. Slovaška pa niti EVRA.

  Zame je to velika sabotaža v breme slovenskemu razvoju.

 6. Grčija naj ostane članica EU, vendar se naj poslovi od EVRA, ker ne upošteva EUVRSKIH standardov.

 7. Zdravko: “Če EU prekine pogajanja je njena škoda totalna.”
  ========

  Na kratek rok bo škoda za evro, na daljši rok se bo evro okrepil.

Comments are closed.