M. Lahovnik, Večer: Nepotrebno potrebna interpelacija Cerarjeve vlade

17

Interpelacija se zdi po eni strani nepotrebna, saj opozicija ne more tako uspešno spotakniti te vlade, kot se ta spotika kar sama z nespretnim delom in spori med koalicijskimi strankami. Po drugi strani pa je v parlamentarni demokraciji vloga vsakokratne opozicije, da opozarja na napake ministrskega zbora, in če je potrebno vlaga tudi interpelacije. Cerar Janši težko očita, da proti njegovi vladi serijsko vlaga interpelacije, saj je navsezadnje prav Cerar do polovice mandata zamenjal več ministrov kot katerikoli predsednik vlade pred njim.

Gospodarske razmere so se v zadnjem obdobju sicer res izboljšale, število brezposelnih pa je najnižje vse od začetka krize. Naivno pa bi bilo to pripisati delu vlade, saj je to predvsem zasluga izvoznih podjetij. Slovensko gospodarstvo je namreč tipično majhno odprto gospodarstvo, ki več kot 70 odstotkov BDP-ja izvozi. Z malo ironije bi lahko zapisali, da ima med politiki še največ zaslug za uspešno okrevanje slovenskega gospodarstva Angela Merkel.
Po svoje nespodobna je tudi samohvala premierja za domnevno uspešno zagotovitev finančne stabilnosti države. Račun za to je namreč v obliki visokega zadolževanja izstavljen vsem davkoplačevalcem, poročilo računskega sodišča pa opozarja na vrsto nepravilnosti pri skoraj petmilijardni sanaciji bančnega sistema. Vladi oziroma njenim izbranim kadrom, ki jih je nastavila v SDH in DUTB, je uspelo še enkrat več dokazati, da država slabo upravlja z državnim premoženjem. Vlada precej samoumevno sprejema zahtevo za iskanje dodatnih 50 milijonov evrov za dokapitalizacijo slabe banke, ob tem pa je zagotovila tudi 200 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja, ki naj bi skrbelo za izgradnjo drugega tira, čeprav ima samo dva zaposlena, pogoji izgradnje in struktura virov financiranja pa sploh še niso dogovorjeni.

Vlada tudi ni pokazala prave volje pri privatizaciji NLB, s čimer je še okrepila tezo, da je ujetnica določenih lobijev, ki so banko tudi potopili.

Več lahko preberete na vecer.com.

17 KOMENTARJI

 1. 200 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja, ki naj bi skrbelo za izgradnjo drugega tira…
  =============
  Za božjo voljo, kaj pa je to?

 2. Na bruhanje mi je šlo, ko sem mimogrede ujela par stavkov iz prenosa seje o interpelaciji (zato nisem hotela slišati ničesar več – prepričanih ni potrebno prepričevati … sploh pa ne z lažmi in potvarjanji).
  Šlo je za nekoga izmed pozicijskih poslancev, ki se je obregnil ob 30.000 dolga na prebivalca (kar je verjetno navrgel kdo izmed predlagateljev interpelacije). Z izbranimi besedami dolga ni zanikal, temveč zgolj relativiziral: kaj pa to je, saj je povsem primerljiv s stanjem v drugih državah …
  Dejansko me prav nič ne briga, koliko so ‘zapufani’ prebivalci drugih držav. Jaz vem, da nimam nobenega osebnega dolga, me pa zelo bremeni moj delež pri našem skupnem dolgu, ki ga nisem pomagala ustvarjati. Verjetno bi drugače razmišljali (tudi omenjeni poslanec, ki mu 30.000 ni nič posebnega), če bi se zavedal, da bo to treba vrniti … Jaz 30000, ti 30000, poslanec 30000 …
  Ampak na te zadeve se splača pomisliti, preden se ‘zapufaš’. Včasih so rekli: “Vzemi, kolikor moreš pojesti.”

 3. Interpelacija je izvedba inventure poslovanja vlade.

  Koristno je, da je tudi medletna, da se prepreči nadaljnja škoda.

  • Ni problema: spremenimo metodologijo vodenja registra brezposelnih – in dobimo odlične rezultate. Je pa veliko vprašanje, koliko ustrezajo realnosti … Da, življenje je lepo (v virtualnem svetu, kot si ga slika vlada). Toda gorje tistim, ki se soočajo z neizprosno realnostjo … izven registrov …

 4. Interpelacija je bila upravičena,nujna in tudi vsaj delno uspešna:v njenem ogledalu smo lahko popolnoma jasno videli nagoto ce arja in njegove vladavine.

  • Vsake oči imajo svojega malarja!

   Torej … interpelacija je bila samo izguba energije, časa … če je kdo hotel resne spremembe. Če bi veliki rešitelj Slovenije, ki sicer še ni odrešena, resnično hotel rešiti Slovenijo, bi organiziral recimo … recimo … referendum: “Ali naj vlada oddide?”

  • Cerar je nag. Komunisti so nagi. In kar večina slepovernih noče videti, da je tudi “edini pravi” odrašitelj Slovenije nag. Do sedaj ni rešil nič. Le sebe. Večjo ko ima moč, večji pekel je v Sloveniji, večji brezup, bolj mladi bežijo iz Slovenije, bolj se normalni ljudje umikajo iz politike čistega džihada in spletk (pretežno proti svojim).

 5. Danes je ministrica Katičeva dokazala da je lahko vsakdo, ki zna na glas brati z listka minister v Cerarjevi vladi.

 6. Predsednik vlade, premier dr. Miro Cerar, ki brani vlado, trdi da je ravno v času vlade Janeza Janše, v letih 2004-2008, nastala velika bančna luknja zaradi spornega podeljevanja kreditov. Predvsem zaradi spornih »tajkunskih« kreditov za menedžerske prevzeme podjetij. Luknjo pa plačujemo davkoplačevalci. Vlada Janeza Janše bi torej morala le prevzeti svojo odgovornost in jo ne iskati pri drugih.
  Dr. Jože P. Damjan pravi:«Politično odgovornost za bančno luknjo je razmeroma lahko poiskati. Kot sem na tem mestu pisal že lani, je politična odgovornost na regulatorjih trga in vladi iz tistega obdobja. Glede prvega vemo, kdo sta bila guvernerja Banke Slovenije, kdo so bili viceguvernerji in kdo so bili člani sveta BS. Zadeva je zelo preprosta.
  Tudi glede druge strani je zadeva preprosta: na oblasti je bila desna koalicija. In vlada je soodgovorna za to, kar se je zgodilo v bankah, iz dveh razlogov. Po eni strani je soregulator finančnega sistema in mora v sodelovanju z BS sprejeti sistemsko zakonodajo, ki zagotavlja stabilnost bančnega sistema. Je tedanja vlada to naredila? Ne, grdo je zamočila. Po drugi strani pa je vlada odgovorna, ker zastopa državo kot lastnika polovice bančnega sistema. Država ima namreč kot lastnik svoje nadzornike v nadzornih svetih bank. In naloga nadzornikov je, da nadzirajo poslovanje uprav. Za to odgovarjajo s svojim premoženjem. Tedanja vlada je vključno z letom 2005 popolnoma prevetrila nadzorne svete treh največjih bank v državni lasti in tja nastavila svoje preizkušene strankarske kadre, v Abanki pa je zamenjala tudi upravo. Kam je denimo gledal strankarski kader Igor Marinšek (SDS), predsednik nadzornega sveta NLB, in kam je gledal Peter Ješovnik, podpredsednik nadzornega sveta NLB? Kam so gledali nadzorniki iz vrst SDS in NSI v nadzornih svetih NKBM in Abanke?….«

  https://damijan.org/2014/03/03/bancna-luknja-in-nacionalna-sprava/

 7. “Naivno pa bi bilo to pripisati delu vlade, saj je to predvsem zasluga izvoznih podjetij.”
  ====================

  Povsod po Evropi trenutna konjunktura poganja gospodarstva razen v Sloveniji kjer je to zasluga Mira Cerarja.

 8. Državni zbor RS ni pritrdil Janezu Janši in ni izglasoval interpelacijo zoper celotno vlado. Premier dr. Miro Cerar, ki je branil vlado, je pravilno trdil, da je ravno v letih 2004–2008, nastala velika bančna luknja zaradi spornega podeljevanja kreditov. Veliko breme za državo.

  Vlada Janeza Janše pa zanj ni prevzela svoje odgovornosti, a išče in terja odgovornost od drugih politikov.

  Pravnik, politik, minister za pravosodje Goran Klemenčič pa v oddaji Studio City pravi: »Pri nas na področju gospodarskega, predvsem pa bančnega kriminala nismo opravili svojega dela. In danes si podajamo ta vroč krompir, kdo bo na koncu pred očmi javnosti tisti, ki bo kriv. A bo to policija, ali bo to tožilstvo ali sodišče ali bo to politika? Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«

  Politika očitno ne bo nikoli za nič odgovorna, če bo aktualni pravosodni minister lahko vztrajal pri takšni trditvi.

  Kdo bi torej že zaslužil interpelacijo?

  Očitno prej bivša vlada Janeza Janše, ne pa vlada Mira Cerarja.

  Zagotovo pa je zrel za odstop ali interpelacijo pravosodni minister Goran Klemenčič, ki zanika odgovornost politike na področju gospodarskega kriminala in zanika stališče premierja!

  To ni več podobno demokraciji in ne državi prava!

 9. Pravosodni minister pravi:Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«
  A ali ni ta »odveza od odgovornosti za bančno luknjo« vsej politiki((om), levim in desnim, s strani pravosodnega ministra v nasprotju s »kričanjem politike, da moramo najti odgovorne, tudi politične očete in botre bančne luknje«?
  To je po moje za demokracijo in državo prava res unikatno darilo politikom, čeprav davkoplačevalci drago plačujemo bančno luknjo?
  Jaz ne sprejemam, da imamo politike, ki imajo naš mandat za oblast, odgovornosti za stanje pa nič?
  Tudi Janez Janša oz. SDS je nad izjavo in odvezo ministra lahko samo navdušena, predvidevam.
  Domnevam pa, da državljani v večini nismo!
  Zakaj pa imamo potem preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja odgovornost za nastali položaj slovenskega bančnega sistema, ki jo vodi Anže Logar iz opozicijske SDS, ki je komisijo tudi predlagala?
  SDS in opozicija skoraj gotovo ne bo vložila interpelacije za pravosodnega ministra G. Klemenčiča. Politikom je »odveza od odgovornosti« podeljena od politika in pravosodnega ministra povsem ustrezna, celo rešitev pred volitvami!
  Se mogoče motim?

Comments are closed.