M. Krivic, Delo: Novinarski komentar sodbe v zadevi Patria

3

Če je sodba res taka, kot nam je bila prikazana v Delu, potem ustavno sodišče z njo ne bo imelo težkega dela.

Novinar nam je v komentarju Lažnivcem se ne verjame, objavljenim 8. novembra v Delu, o tem povedal zlasti tole: »Vrhovni sodniki ne dvomijo, da je bil Janša … globoko vpleten v korupcijsko dejanje oziroma sprejemanje obljub in nagrade … (in) da je to zaznavno tudi v zunanjem, konkretnem svetu.«

Kaznivega dejanja pa ni, če je bil obtoženi z obljubo provizije samo seznanjen – dokazati mu je treba, da je to obljubo tudi sprejel. To zadnje (zunanja zaznavnost sprejetja obljube) torej ni nekaj, »celo več« od tistega, kar bi sodišča Janši morala dokazati – ne, šele s tem je očitano kaznivo dejanje sploh dokazano. Tudi če ni, mu bomo mnogi kot politiku še naprej ostro nasprotovali, za zapor pa to ni dovolj.

Nam je novinar dokaze o tem, kako je Janša obljubo sprejel, zamolčal – ali jih morda v sodbi ni našel? Če je sodba zanj morda preveč pravniško »zavozlana«, da bi iz nje lahko sam izluščil jasen odgovor na gornje ključno vprašanje, naj bralcem to raje odkrito pove, namesto da jim »na slepo« zatrjuje, da dokazi za Janševo krivdo »gotovo« obstajajo, čeprav jih prikazati ne zna ali ne more. Gre za ključno vprašanje, na katerem sodba stoji ali pade. Seveda bo (v domačem okviru) končno besedo o tem reklo ustavno sodišče, a če je sodba res taka, kot nam je bila prikazana v Delu, potem ustavno sodišče z njo ne bo imelo težkega dela.

Več lahko preberete v Delu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. Stavek, ki dejansko pove bistvo zadeve Patria: “Tudi če ni, mu bomo mnogi kot politiku še naprej ostro nasprotovali, za zapor pa to ni dovolj.”

  2. Dobro je, da Krivic opozarja na to sodno farso. Rad bi videl, da bi iz tega in iz mnogih drugih primerov, ki v javnosti niso poznani, potegnil neke zaključke, kjer bi tudi on postavil diagnozo bolezenskega stanja slovenskega prava. Kajti Janšev primer bo enkrat mimo, porazen nivo pravosodja pa bo ostal, če tudi Krivic ne bo vršil pritiska na stanje v pravosodje, ne na to sodbo.
    Lahko bo sicer v bodoče enako ostro nasprotoval politiki Janeza Janše, ampak bistveno bolj koristno za slovensko družbo bi bilo, da Krivic nasprotuje takemu pravosodju, kajti pravosodje, je gvana metastaza slovenske družbe.

  3. Res je zanimivo, da tako pronicljivi in usposobljeni pravni duhovi ne opazijo, da člen 7. zakona o volitvah poslancev (in sorodnih zakonov) pove, da noben sklic parlamenta po “osamosvojitveni skupščini” ni legalen, da poslanci niso bili izvoljeni, da niso imeli mandatov in da nič, kar so sprejeli ne velja.

Comments are closed.