M. Kovač, Družina: Zakon o zaščiti države

5

Nedavne spremembe ustave, ki omejujejo možnosti za sklicevanje referendumov in uvajajo fiskalno pravilo, napeljujejo na misel, da mlada slovenska država potrebuje zaščito. Ogrožali naj bi jo volivci, poslanci in vlada. Edina sprememba, ki zares odpravlja anomalijo v delovanju naše demokracije, je, da bo poslancem in državnim svetnikom odvzet privilegij, da sklicujejo referendume.

Če prepoved referenduma o davkih in proračunu ščiti državno blagajno pred lahkomiselnimi volivci, pa naj bi uvelja­vitev fiskalnega pravila ščitila jav­ne finance pred lahkomiselni­mi politiki. Natančneje, sprega med politiko in interesnimi skupinami bo pri trošenju denarja iz proračuna naletela na pravne ovire.

V normalni, delujoči demokraciji, ki uživa vsaj kanček zaupanja pri svojih gospodarskih in političnih partnerjih, razglašanje zaščite države pred lastnimi državljani v najvišjem pravnem aktu ni potrebno, ko pa gre za omejevanje oblastnikov, je vnaprejšnje ne­zaupanje na mestu. Švicarji so na primer svoje fiskalno pravilo sprejeli na ljudskem referendumu.

Več: Družina

5 KOMENTARJI

 1. Vezana trgovina pri fiskalnem pravilu in referendumu je sramota za demokracijo.Je pljunek v obraz ljudem

 2. Če se vlada boji ljudstva in mu želi že v naprej odreči pravico oz. možnost izražati in uveljavljati svojo voljo, pomeni, da aktualna vlada pripravlja zakone in ukrepe, s katerimi se večina navadnih državljanov ne more strinjati. To jasne kaže na vladne apetite, ki so v smeri utrjevanja diktature ene opcije nad narodom. To pa je v resnici žaljivo in nedopustno in bo imelo pri blaginji in varnosti nemočnih državljanov negativne posledice.
  Če bi to storila Janševa vlada bi to razumel, kot zaščito naroda pred škodljivimi vplivi mafijsko boljševistične naveze, tako pa ravno ta naveza preko vlade Alenke Bratovškove vedno bolj stiska poštene državljane.
  P.S. Odstranitev Janše in kalvarija poštenih državljanov bosta potrdili pravilno politiko SDSa in vseh naprednih v državi. Mafijci, pa si bodo s svojim maslom na glavi napisali obtožnico, ki jo bodo v obžalovanju nekoč zmanjševali na kolenih in pomilovanjem samega sebe. Bog ne daj, da bi ob začetku večne gostije ostali zunaj v temi, šklepetajoč tokrat z lastnimi zobmi, v odsotnosti vsake tolažbe.

 3. Tole se mi zdi bistveni stavek:”Če prepoved referenduma o davkih in proračunu ščiti državno blagajno pred lahkomiselnimi volivci, pa naj bi uvelja­vitev fiskalnega pravila ščitila jav­ne finance pred lahkomiselni­mi politiki.”

  Danes je dr. Katarina Zajc na Forumu Free Market Show govorila, da morajo imeti volilci svobodo, pa čeprav s tem glasujejo, da jim standard v nekaj letih močno pade.

  Z njo se ne strinjam. Komunistični kloni niso svobodni volilci. Oni so tako kot narkomani – če jim daš svobodo ali ključe svojega stanovanja – ga bodo izropali. Ker so zasvojenci in se ne morejo svobodno, razumno in racionalno odločati.

 4. Pravilen, zrel odnos do odgovornosti, hkrati dokazuje privrženost resnicoljubju, pravičnosti, poštenju in odgovornosti.

  Zato se ne bojmo odgovornega mišljenja in ravnanja, ki ne bo le odraz naše malomarne sebičnosti, ki se požvižga na jutzrišnji dan in varnost naših potomcev in zanamcev.

 5. zaščita države je neločljivo povezana z zaščito vsakega državljana.

  Država je skupno dobro vseh državljanov.

  Če z državo gospodarimo tako odgovorno kot to ravna dober gospodar ali dobra gospodinja, smo opravili svojo državljansko in osebno dolžnost.

  Prav tako smo opravili svojo dolžnost, če vzpostavljamo znaotraj države primerne odnose kot jih vzpostavljajo člani vzorne družine

Comments are closed.