M. Kovač, Družina: Vmešavanje politike v gospodarstvo

4

Takoj po osamosvojitvi so novinarji-družbenopolitični delavci v vodilnih slovenskih medijih lansirali floskulo, kako škodljivo je, če se politika vmešava v gospodarstvo. Za tovarišijo je bilo nesprejemljivo, da bi politiki, ki so pridobili odgovornost za upravljanje z državo po nepredvidljivi demokratični proceduri, posegali v zatečene »pravice« upraviteljev družbenega in državnega premoženja. Ko so se najmočnejše interesne skupine v Sloveniji naučile bolje obvladovati demokratični proces in so volitve postale manj nepredvidljive, se je zgražanje nad vplivom politikov v gospodarstvu umaknilo v ozadje, spet pa je postalo aktualno z nastopom prve Janševe vlade leta 2004.

Politika, vsaj tista, ki upravlja z državo, se mora vmešavati v gospodarstvo. Udeležencem na trgu mora zagotavljati pravno varstvo, varovati mora lastninske pravice, pravosodje mora skrbeti, da se konflikti pravično in hitro razrešujejo. Država mora varovati konkurenco in preprečevati zlorabe monopolistov, varovati mora zdravje potrošnikov in poskrbeti, da gospodarske dejavnosti ne uničujejo okolja. Kjer je država lastnik premoženja, mora z njim ravnati kot skrben gospodar. Država nastavlja uprave družb v državni lasti in vodilni politiki, ki so te uprave nastavili, bi morali biti za »dosežke« svojih direktorjev vsaj politično odgovorni. Za vse naloge »vmešavanja« države v gospodarstvo modra politika postavi pregleden zakonodajni in administrativni okvir, ki potrebo po arbitrarnem in ad hoc posredovanju politikov zmanjšuje na minimum.

Navedene odgovornosti države do gospodarstva pa ne pomenijo, da se lahko politiki vtikajo v poslovne odločitve gospodarskih družb, kadar se jim zazdi, tudi če so te v državni lasti.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

  1. Meni ni dostopen. Zaradi enega članka ne bom kupoval Družine, čeprav morda danes Družina sproducirano vsaj 3 dobre članke na številko. Pred 8 sem jo imel 2 ali 3 leta naročeno: da sem prebral Cestnika, Geržana, Štuheca ali duhovno misel.

    Glede Kovačevega članka:
    Nikakor se 15 let nisem zavedal te podle komunistične propagande, češ politiki se ne smejo vtikati v gospodarstvo in stroko. Pa ravno pri nas kjer politika 100 % vse vodi (oz. fevdi birokratov in mafijski fevdi). Pa nikogar nismo na desnici nikoli imeli, da bi nam to logiko in prevare razkril. Nihče ni 25 let propagiral prostega trga, privatizacije gospodarstva in še posebej storitvenega sektorja gospodarstva (zdravstvo in šolstvo). Koliko so nas komunisti farbali 25 let z vsemi kolaboranti na “desnici” in Demosom! Še sedaj večino uspešno farbajo.

    Poljaki, Madžari in Čehi, cela Višegrajska skupina se je komunistov za vse veke rešila. Samo Jugoslavija ne. In največji problem v ex Yu je prav Slovenija. Do kosti najbolj usekana na socializem. Z lučjo pri belem dnevu ne najdem človeka, ki ne bo podpiral neke oblike socializma.

    • Sej preminuli France Bučar je prav tako imel Kristjane za kolaborante. Prostega trga ne propagira nihče zato, ker je naša bližnja zgodovina (od koder naša tradicija črpa znanje in izkušnje med šolanjem podmladka) nasprotje prostega trga. Tako je pojem prosti trg pri nas še vedno precej stigmatiziran ter obpsovan z neoliberalizmom. Če kdo hoče najti opozicijo med propagiranjem prostega trga jo lahko pri nas dokaj zlahka najde. Za rast šole prostega trga je potrebno tudi razvito podporno okolje. Zato je razširjanje ideje prostega trga pri nas še dokaj v povojih. Drugi večji razlog pa je dejstvo, da niti ZDA niso več tako liberalne kot nekoč. Več ali manj vsi tamkašnji intelektualci priznavajo, da v ZDA (seveda še bolj pa v Evropi) vlada tovariški kapitalizem: S politiko zlizana elita – enako kot v naši ljubi domovini samo na bolj gigantskem nivoju.

  2. Slovenski kulturi pljuvanja po oblasti gredo komunisti na roko s “politika se ne sme vtikati v gospodarstvo”. V Sloveniji ni nobenega spoštovanja do oblasti in kaže da so prav komunisti poklicani kot bič božji, da bi vladali tukaj. Rezultat bo seveda splošna destrukcija, Bog se ne šali.

Comments are closed.