M. Kovač, Družina: Sovražniki svobodnega trgovanja

32

Minuli teden so mediji poročali o množičnih demonstracijah širom Evrope, na katerih so protestirali proti sporazumoma CETA in TTIP. Prvi je sporazum o svobodni trgovini med Evropsko unijo in Kanado, drugi med EU in ZDA.

V zadnjih dvesto letih (kar se ekonomijo obravnava kot znanost) so številni ekonomisti dokazali, da so carinske in necarinske omejitve za čezmejno trgovanje in investicije škodljive tako za konkurenčnost »zaščitenih« podjetij kot za blaginjo potrošnikov. Obstajajo zelo redke izjeme, ko so države pod carinsko zaščito razvile mednarodno konkurenčno industrijo ter so potem s svojim izvozom zagotovile višjo blaginjo državljanom. Taki državi sta bili Japonska in Južna Koreja. Številne države v razvoju so poskušale posnemati ta model »uvozne substitucije«, a žal se je vse končalo z birokratskim nadzorom mednarodne trgovine, korupcijo, pomanjkanjem tujih valut in pešanjem življenjskega standarda prebivalcev. Zadnji tak primer je Venezuela, nam najbolj znan pa je primer komunistične Jugoslavije, kjer so se potrošniki znašli s tihotapljenjem, podjetja pa z zadrževanjem deviznih zaslužkov v tujini.

Predvsem manjše države, kot so Irska, države Beneluksa in Skandinavije, v Aziji pa Singapur in Hongkong, so zagotovile blaginjo svojim prebivalcem tako, da so svoje gospodarstvo čim bolj vpele v mednarodne trgovinske in investicijske tokove. Samozavestno so sprejele izzive, ki jih prinaša svobodna trgovina in visoka zaščita tujih vlagateljev.

Več lahko preberete na druzina.si.

32 KOMENTARJI

 1. Če hočejo izvažati hrano v Evropo, naj pač ta del proizvodnje prilagodijo evropskih standardom in normativom. Ne vem, odkod pričakovanje, da bo obratno.

  Vsaj, kar se hrane tiče, bi bila dobrobit za evropskega potrošnika, ob prihodu ameriške robe na naše police, po mojem vsaj vprašljiva. Koristi od tega, če bi potrošnik lahko konzumiral še več še cenejšnjega čipsa, raznih smokijev, donutsov in popil še več coca-cole in drugih sladkanih vod, jaz ne vidim; precej več potencialne škode. Ne vem tudi, kaj bi recimo imeli dobrega od njihovega mesa. Kvečjemu poslabšano kvalitete. Če bi kaj dvignilo kakovost mesa pri nas, bi bila to kvečjemu prisotnost mesa goveda, ki se celo leto prosto pase po patagonskih pašnikih.

  Torej, prostotrgovinski sporazum raje z Argentino.

  Kar se industrije tiče, v glavnem nimam zadržkov glede svobodno-tržne izmenjave. Čeprav, odkrito rečeno, je neumno tudi, da sami tako malo znamo narediti iz svojega lesa. Niti bivati za nič na svetu nočemo v leseni hiši v 90%. Kar sicer počnejo vsi narodi, ki imajo toliko gozda in jim je les naravno najbolj dostopen gradbeni material. Tudi Američani, čeprav nimajo tako visok relativen delež gozda.

  • Gospod IF,
   vi ste socialist. Če bodo domačini dovolj bogati, da bodo lahko izbirali med zdravo in nezdravo hrano, bodo seveda izbrali zdravo. Potrebno je samo osveščanje in nič drugega! Učinkovito in razgledalo društvo za zaščito potrošnikov in nič drugega!

   • Socialisti dobro preštudirajo katere bombončke bodo marketirali. In iz katerih šibkosti bodo konstruirali zmaje, ki bodo strašili sentimentalni,tesnobni, nerazumni, kolektivistični, birokratski razred. Celo posebne besede izumijo kot je “socialna pravičnost”, “zmanjšanje neenakosti med bogatimi in revnimi”. Ali pa ugrabijo besede in simbole kot je “solidarnost”, “subsidiarnost”.

   • “Desničarji” pa jim kot pepčki (ki prvič igrajo šah, peljejo.
    Eni zaradi stockholmskega sindroma, drugi, ker jim čustva utopijo razum, tretji, ker so koristni bedaki. Pomagajo Fritzlu držati štuporamo.

   • AlFe,
    v resnici bi vam lahko oponašali, da govorite kot socialist.

    Socialisti po vsem svetu lažno prikazujejo stvarnost in širijo prazne obljube o “boljši svetovni ureditvi”: “Če bodo domačini dovolj bogati, da bodo lahko izbirali med zdravo in nezdravo hrano, bodo seveda izbrali zdravo.”

    Če bi čebula če ne imela, bi bila bula – če bodo domačini dovolj bogati…

    V Sloveniji ob velikem številu brezposelnih, prevelikem številu upokojencev glede na število zaposlenih ter ob višini slovenske povprečne plače in pokojnine, čisto nič ne kaže na to, da bodo “domačini” kmalu dovolj bogati, da bodo lahko izbirali med zdravo in nezdravo hrano. Ogromno število jih vsakodnevno “izbira” med poceni (nezdravo) hrano in lakoto…

    • Gospa Vanja,
     carine, zakoni, predpisi … ščitijo domače proizvajalce pred konkurenco.

     Gospa Vanja,
     če odstranite socialistične roparje iz družbe, bo družba kaj kmalu zacvetela. Razen … ko so jo tako oropali, da se staroselci izumirajo in priseljuje islamisti.

     Gospa Vanja,
     sicer pa za vas velja rek slovitega nobelovca Hayeka: “Če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti.” Zato je pogovor z vami o tem smiseln, če se prostovoljno spustite na nižje ravni znanja, kot je vrednotenje.

   • IF ne piše o zapiranju evropskega tržišča, ampak o drugačnem pristopu k uvozu hrane v EU: “Če hočejo izvažati hrano v Evropo, naj pač ta del proizvodnje prilagodijo evropskih standardom in normativom. Ne vem, odkod pričakovanje, da bo obratno.”

    Da so ameriški prehrambeni regulatorji popustljivejši od evropskih in je zato ameriška pridelana in predelana hrana slabše kvalitete od evropske, se zavedajo tudi Američani sami.

  • If, hudo mi je, ker si tak skrajni socialist. In ker ne izpustiš priložnosti, da me ne bi zmerjal, da sem jaz skrajneži. Jaz mislim, da sem racionalni sredinec. Je pa tako, da če nekdo 70 let čemi v smrdljivi kleti, ne ve, da je zrak smrdljiv. Zato znori nad vsakim, ki okna odpira, češ, da se bodo prehladili zaradi prepiha.

   • Niti omenil te nisem, pavel. Kaj šele zmerjal. Zadnjič sem te kritiziral, ko si posredno branil Sonjo Lokar in Dunjo Piškur. Sicer pa ti le odpiraj okna.

  • IF: “Vsaj, kar se hrane tiče, bi bila dobrobit za evropskega potrošnika, ob prihodu ameriške robe na naše police, po mojem vsaj vprašljiva.”
   ================================

   Dobri so tile Američani. Pričakovana življenjska doba:

   Amerika:
   Vsi: 79.8 let
   moški: 77.5 let
   ženske: 82.1 let
   na svetovni lestvici: 43.

   Slovenija:
   Vsi: 78.2 let
   moški: 74.6 let
   ženske: 82.0 let
   na svetovni lestvici: 61.

   Modonca, koliko časa več bi šele Američani živeli, če bi imeli tako zdravo hrano kot Slovenci. 😉

 2. Manj ko je svobodno trgovanje, bolj rastejo visoki birokratski, albanski zidovi okrog Fritzlovih fevdov.
  “Rešitev je v odpiranju (vsega zatohlega), v konkurenci. Samo tako lahko zmagajo sposobni in izgubljajo psihopati! ” je bilo včeraj glavno sporočilo Žiga Turka in Socialnega tedna.
  Samo trgovina spodbuja mir in rast blagostanja vseh. Uničevanje trgovine pa pelje v revolucije in vojne, v teror.

 3. Amerika bo sedaj povečala trgovanje z Azijo. Evropa pa s Turčijo in Rusijo. To bo nekoč prepoznano kot usodna zgodovinska napaka Evrope (ker Evropa ščiti svojo glomazno birokracijo in fevde).
  Podobno imamo v Sloveniji, ko mafija državno podjetje prodaja samo Udba yugo tajkunom ali KGB mafiji.

 4. Težko je imeti nek tržni sporazum, če je tu DDV 22% v Ameriki pa 5%. To gre lahko samo na račun kakovosti.
  Me pa zanima kako je s Kanado. Tudi ta sporazum naj bi propadel.

  • Tudi ti iščeš opravičila, da je prav, da oba sporazuma propadeta? Od kdaj korakaš pod zastavo Kardelja juniorja skupaj z If?

  • Ja, dejmo okna in vrata nazaj zapreti, zaradi prepiha. Da se ne bomo v fritzlovi kleti prehladili. Luda kuča! Brani Kučana.

   • Mislim pri tebi doma ?
    Če bi ga vsaj priprl, da bi kakšen sončni žarek le razbil to tvoje sovraštvo do vsega kar leze in gre, pa diši po socialnem ?

    • Socialnost je meni vrednota. A ne v pomenu socialistov. Tvoja intervencija kaže, da isto razmišljaš o socialnosti kot Kardelj in Kučan in da ti je vsak, ki o njej drugače razmišlja, vaš skupni sovražnik. Zato ni tranzicije, ker ste “desničarji” orodje kučanovih komunistov.

 5. Več konkurance pomeni nižje cene in višjo kakovost. Zakaj naj bi bilo tokrat drugače?

  Zakaj se nekateri bojijo konkurence? Ali sploh kdo izmed zgornjih komentatorjev ve, kaj res piše v predlaganih sporazumih?

  Indikativno je, da proti sporazumom protestirajo v glavnem skrajni levičarji iz ideoloških razlogov in ljudje, ki so jih ti uspeli prepričati, da je konkurenca nekaj slabega.

  • Pod skrajnimi levičarji ti seveda razumeš tudi predstavnike katoliške in protestantskih cerkva v Nemčiji?

   Si mogoče bral skupno izjavo konference evropskih in severnoameriških škofov? Ki jo je povzela tudi slovenska škofovska konferenca s podpisom Stanislava Zoreta. Tu je bila predstavljenja.

   Še enkrat naj ponovim točko, ki je meni najvažnejša: ni razloga, da bi Evropa spuščala svojo določbe standardov, ki jih zahteva v prehrani, npr glede dovoljene prisotnosti pesticidov, pa hormonov ali antibiotikov v mleku in mesu ipd.

   Kar se teh standardov tiče, je zame sprejemljivo iti le v njihovo višanje, nikoli nižanje. Odgovor, da je to stvar presoje potrošnika, ki bo sam izbral in da sem jaz, ker se s tem ne strinjam, avtomatično socialist, je zame izven roba zdrave pameti.

   Še enkrat: če hočejo Američani izvažati hrano v Evropo, imajo vso možnost, da proizvodnjo in obdelavo hrane prilagodijo evropskim zahtevam.

   In to naj velja za kogarkoli, ne le za Američane. Seveda sem do kitajske hrane npr. še veliko bolj skeptičen.

   Drugače pa, da ne bi bil narobe razumljen – škoda je, da Slovenija z ZDA tako malo trguje. In da se slovenski gospodarstveniki tako malo zanimajo za ta prvovrstni trg in tako malo naredijo za plasman slovenske robe na ameriški trg.

   • Po mojem je to z nižanjem standardov le levičarska floskula. V tem bi se še najlažje zmenili.
    Ne vem kaj so pravi vzroki, me pa skrbi da so predsedniki vlad dvignili roke od sporazuma. To je zelo slab znak za splošno ameriško-evropske odnose. In še sporazum s Kanado bo propadel. V čem pa je tam problem? Glede CETE niti levičarji nič ne grmijo.

    • Seveda je huda floskula s katero množično manipulirajo ovce. Ene ovce pa celo same sodelujejo pri manipuliranju drugih ovc.

   • Kot sem razumel škofe niso bili proti. Tistih nekaj načelnih zadev, ki so jih napisali ni moglo zavreti sporazumov.

    • Treba je vedeti, da je večina evro škofov in duhovnikov socialistično deformiranih. poslanica je bila sramotna. Že prvi pogled nanjo kaže, da je ena sama nepregledna latovščina socializma in “soc. pravičnosti”. Le kako naj teološki “kulturniki” razumejo ekonomijo (gospodarjenje) in papež ni NEZMOTLJIV na področju zunaj teologije! ga fejst seka na polju ekonomije. If pa je kolektivist,bo obrnil za 180 stopinj mnenje, če ga boškof.

     • Pavliha. Pomisleke sem imel že prej, pred izjavo škofov. Škofje so napisali približno tako izjavo, ki sem jo od njih pričakoval. Ti si pa z njimi večno razočaran, že od Rerum Novarum izpred 140 let pa vse naprej. Kaj ti jaz morem, če ne dočakaš proliberalnih škofovskih izjav …

      Večkrat sem že tule zapisal, a naj ponovim, da so moja politična prepričanja kombinacija krščanskodemokratskih in ekologističnih. In da mi je to tudi optimalna vladna koalicija ( trenutno vlada na Tirolskem, Baden Wurtenbergu, Hessnu in ne vem, če še kje).

      To, da je hrana na ameriških trgovinskih policah glede kvalitete, okusa in zdravstvene varnosti bolj problematična od recimo avstrijske, niso nobene floskule. Uporaba hormonov in nezmerna raba antibiotikov pri vzgoji govedi ( zato tudi mleko in mlečni izdelki)in sploh mesa v ZDA ni floskula, ampak dejstvo. Tudi sadje in zelenjava imata v povprečju še manj okusa kot kakšna španska uvožena roba.

      Vedno bom proti temu, da to EU spusti na svoj trg. Posebej če evidentno ne izpolnjuje evropskih standardov.

      Raje se vidva, pavel in zdravko vprašajta, zakaj nista proti temu. Za pavla pa sploh domnevam, da bi se raje pustil zastrupljat, kot da bi bil pripravljen za las odstopit od svojih trdih ideoloških prepričanj. Škoda.

     • Mislim, da špansko sadje je še kako dobro. Tudi ameriško meso ni slabo, niti najmanj.
      Sadje jim ne gre prav fajn, ne vem zakaj. Gotovo ne zaradi pesticidov itd, ki sadje naredijo kvečjemu super za videt in sploh. Se pa strinjam, da se to zmanjša kolikor je možno.
      Čipsa pa ta sporazum ne bo prav dosti zadeval. Kultura življenja je tista, ki poganja čips. In tu ima Evropa še nekaj kvalitete pred ZDA.
      Ti si nasedel nekim “slabim standardom” v ZDA, tako kot toplogrednim izpustom. A glej heca, Bayer je kupil Monsanto…
      Prepričan sem da sporazum ni padel zaradi nekih evropskih super standardov, ampak iz čisto drugih razlogov, ki še nit ne vemo. Morda celo iz populističnih razlogov, češ da smo tolk boljši od ZDA, da njihove šare pa že ne bomo jedli. V resnici pa imamo 22% DDV, ki nas dela dražje in nekonkurenčne.

     • Ameriki je ostalo še manj industrije kot Evropi. Recimo Nemčiji. Večino jo je zbežala na Kitajsko. Ali v Mehiko. Trgovinski primanjkljaj imajo enormen, državni dolg je enormen. Ne vem, kaj si mislijo. To niso več iste ZDA, ki so navdihovale pred recimo pol stoletja. V nekaterih stvareh so še prve, ampak kdo ve doklej…

     • Ah, špansko sadje, Zdravko … Poskusi eno ta pravo sveže odtrgano marelico z nekega domačega vrta in primerjaj z aromo španske marelice iz trgovskega centra. Ali pa zdaj, ko bojo kmalu mandarine z Neretvanskega konca. Bistveno bolj okusne od španskih.

     • IF: “…, državni dolg je enormen. Ne vem, kaj si mislijo.”
      =======================

      ZDA imajo manjši dolg kot Slovenija. Dobro so ti oprali možgane.

Comments are closed.