M. Kovač, Družina: Politični zapornik

3

Politik v zaporu je lahko tudi politični zapornik. Zakaj se je potem zdelo potrebno Janezu Pogorelcu, Violeti Tomič in Mate­ju Toninu, da v javnosti posebej izpostavijo, da Janez Janša ni politični zapornik, ampak politik v zaporu? Zato, da pred javnostjo demonstrirajo svoje prepričanje, da je celoten proces Patria pošten in pravičen in da je Janez Janša tam, kjer po njihovem mnenju mora biti.

O tem, kdo je politični zapornik, ni povsem objektivnih meril, gotovo pa sodbe političnih nasprotnikov zapornika o tem niso verodostojne. Status »političnega zapornika« lahko namreč pošten in nepristranski opazovalec prizna tudi osebi, ki bi bila obsojena za dokazano kaznivo dejanje.

Za ruskega oligarha Mikhaila Khodorkovskega je Jelena Bonner vztrajno trdila, da je politični zapornik, z njo je soglašal velik del evropske in svetovne javnosti, po pravnomočnosti druge obsodbe ga je kot zapornika vesti deklariral tudi Amnesty International, in to kljub temu da je Evropsko sodišče za človekove pravice presodilo, da »je obstajal utemeljen sum za obtožbo« in da proces ni bil politično motiviran.

Ključna kriterija za status političnega zapornika sta dva:

• Pravosodni organi (tožilci in sodniki) so imeli politični motiv, da se doseže obsodilna soba.

• Pravo je bilo zoper zapornika uporabljeno selektivno.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Kriminaliziranje političnih nasprotnikov nakazuje totalitarnost ali nagnjenost k totalitarnosti oblastnikov.

 2. M. Kovač: “O tem, kdo je politični zapornik, ni povsem objektivnih meril, gotovo pa sodbe političnih nasprotnikov zapornika o tem niso verodostojne. Status »političnega zapornika« lahko namreč pošten in nepristranski opazovalec prizna tudi osebi, ki bi bila obsojena za dokazano kaznivo dejanje.”
  =============

  Še eden, ki bi rad mešal meglo.

  Kdo je politični zapornik je definirano tukaj:

  http://assembly.coe.int/ASP/XRef/X2H-DW-XSL.asp?fileid=19150&lang=EN

  Kršitve v procesu proti Janši so jasno razvidne.
  Janša je politik, ki je obsojen v nepoštenem sojenju:
  Janša je politični zapornik!

  M. Kovač: “Status »političnega zapornika« lahko namreč pošten in nepristranski opazovalec prizna tudi osebi, ki bi bila obsojena za dokazano kaznivo dejanje.”
  =============

  NE!!!

  • Tako je,Riki!Graditi politično kariero na račun človeka,ki je domoljub in ljubi svojo
   domovino,drugače kot farizejska druščina prepotentne Ljudmile,katere vzorniki ,ki
   zbrani ob praznovanju obletnice osamosvojitve v stožiškem pandemoniju prepevajo ode revoluciji in komunizmu!

Comments are closed.