M. Kovač, Družina: Izganjanje Cerkve

3

V knjigi Katoliška cerkev in država v Jugoslaviji 1945–1973: sociološki teoretični vidiki in raziskovalni model, ki je izšla leta 1976, je profesor na FDV in svetovalec Milana Kučana Zdenko Roter popisal, kako se onemogoči delovanje Cerkve v družbi. Opisal je »ideal«, ki se je naslanjal na prakso apartheida do katoličanov, ki jo je izvajala Zveza komunistov Slovenije. Upokojenega profesorja ne »vlečem na prepih«, da bi se zgražal, kako skupaj z upokojenim Milanom Kučanom kadruje po zidanicah, kar je opisal v neki drugi knjigi, ampak da bi opozoril, kako dobro se je ukoreninila politika apartheida do verskih skupnosti (predvsem do največje v Sloveniji) med slovenskimi novinarji (predvsem tistimi, ki imajo sami sebe še vedno za družbenopolitične delavce).

Vodstvo slovenske katoliške Cerkve, mnogi duhovniki in šte­vilni laiki so javno nasprotovali noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in se anga­žirali pri zbiranju podpisov za re­ferendum proti spremembam zakona. Novi zakon redefinira zakonsko zvezo in zavrača tradicionalno pojmovanje družine. Odziv Cerkve na Slovenskem je povsem primerljiv­ z odzivom katoličanov­ v drugih evropskih državah, ko se uvajajo takšne spremembe; primerljiv je tudi s tistimi primeri, ko gre za mnogo manjše prevred­notenje družine kot zakonsko promovirane skupnosti, ki rojeva in vzgaja otroke.

Cerkvenemu vodstvu in duhov­nikom se v dominantnih slo­ven­skih medijih odreka pravico do jav­nega delovanja, tudi če gre za zakonodajne spremembe, ki pomembno nasprotujejo moralnemu nauku Cerkve. V proticerkveni argumentaciji je bilo mogoče zaslediti tudi stare udbovske medijske manipulacije. Prva je: papež Frančišek je liberalen, ta naša slovenska duhovščina pa naj bi bila nazadnjaška in naj bi delovala v nasprotju s politiko simpatičnega svetega očeta.

Več lahko preberete na strani Družine.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. “ta naša slovenska duhovščina pa naj bi bila nazadnjaška in naj bi delovala v nasprotju s politiko simpatičnega svetega očeta.”

  Ta “obtožba” je pa resnično težka, saj vsebuje zrno resnice. Ampak dvomim, da si komunisti resnično želijo, da bi bili vsi duhovniki kot papež F1?! 😉

 2. Na nedavni seji komisije za peticije in človekove p. je g. Justin Stanovnik govoril (nekje po 43 min)

  https://www.casnik.si/index.php/2015/04/10/m-kovac-druzina-izganjanje-cerkve/comment-page-1/#comment-115135

  o problemu nerazumevanja boljševizma oz. komunizma.
  Poudaril je da o tem do sedaj ni bilo napisane še nobene knjige in da gre pri tem za vprašanje iz področja metafizike.
  Dodajam še … da gre za področje duhovnega oz. celostnega razumevanja življenja samega.

Comments are closed.