M. Kovač, Družina: »Dajte jim možnost za zaslužek«

5

Politiki radi govorijo o svojih prizadevanjih za zmanjšanje brezposelnosti. Ustvari se vtis, da so nova delovna mesta le stvar politične volje oziroma dovolj močne želje, da bi vsi imeli delo. Do neke mere je to res. Suveren že od časov farao­nov lahko na račun z dajatvami pobranega premoženja zaposli množice kot vojake, uradnike in zidarje. Država kot delodajalec določa smotrnost in koristi teh delovnih mest ter višino plačila za delo v »državnem interesu«. Ekonomske zakonitosti, tehnološke spremembe in zahteve slehernika po rasti življenjskega standarda danes močno zmanjšujejo možnost države, da odpira nova delovna mesta. Pogosto so celo prizadevanja države, da ohrani že obstoječa delovna mesta, obsojena na neuspeh. Če bi obstajala čarobna paličica, z zamahom katere bi postali vsi ljudje zadovoljni z življenjskim standardom, ki so ga uživali pred dvajsetimi leti, bi brezposelnost hitro izginila.

Na vprašanje, kako naj Evropa čim bolj uspešno integrira begunce, tednik The Economist in mnogi drugi optimistično navdahnjeni družboslovci odgovarjajo: »Dajte jim možnost za zaslužek.« Kot zgled navajajo Združene države Amerike, v katere se je na začetku 20. stoletja vsako leto legalno priselilo milijon ljudi, ki so se z delom hitro integrirali v družbo. Ameriški uspeh integracije je temeljil na treh dejavnikih: gospodarski rasti, ki je omogočala nova delovna mesta v zasebnem sektorju, motivu migrantov, ki so v ZDA iskali predvsem zaslužek od dela, ne pa zatočišča pred preganjanjem ali ugodnosti socialne države, ter uveljavljena kultura hitre asimilacije ob hkratnem ohranjanju nekaterih etničnih posebnosti.

Sto deset let pozneje so v Evropi razmere popolnoma drugačne, zato menim, da je optimizem v zvezi z možnostjo integracije beguncev ali migrantov neosnovan in škodljiv.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. “Na vprašanje, kako naj Evropa čim bolj uspešno integrira begunce, …”

  Kdaj je pa bilo vprašanje, ali naj se sploh integrirajo? Sem kaj zamudil?

  • Očitno ste, pa tudi jaz sem zamudila, tako da mi ni nič jasno !!!
   A mi lahko kdo ki ni zamudil, prosim pove kdaj je bilo to dogovorjeno ?

 2. To kar se danes dela s šiitskimi migranti (smetano in podporniki sirskega Tita, zločinca Asada) v Evropi je hitra bližnjica v krvav razpad socialne države v Evropi. Malik večine Evropejcev se bo zrušil v krvi terorizma (ker ne bodo dobili dela in se ne bodo odpovedali islamu) in državljanskih vojn.

 3. Jaz nisem tako zelo prestrašen. Verske vojne so bile in najbrž tudi še bodo. Islam je v tem smislu obrnjen navzven, krščanstvo pa navznoter. Naše verske vojne so prekrite kot državljanske vojne. Muslimanske pa kot ekspanzionistične.
  Dejstvo zadnjih sto let pa je, da se muslimanski svet bije med seboj bolj kot kjerkoli. Tega priznam, ne razumem.
  Ne bojim se, da bi nas terorizem uničil, kot nekateri tu. Terorizem je bil do sedaj v glavnem luzerska strategija. Ničesar ni dosegel v vsem zadnjem stoletju. Največji “dosežek” je sedanja Islamska država, ISIS. Precej bedno, če mene vprašate in ne bo dolgo trajalo. Razselili bodo pa veliko ljudi. Sedanji val migrantov je ravno to. Ne vidim pa velike krize. Samo v Nemčiji je 10 milijonov Turkov. Če Nemčija vzame vse begunce tega še vedno ni niti za nadaljnji milijon muslimanov. Torej nobene etnične krize ni.
  Največja etnična kriza smo si še vedno sami. Ker ne znamo reševati skupnih vprašanj, v Sloveniji pa niti lastnih ne. Slovenija bo izpadla iz lige. Mi bomo prvi outsiderji Evrope.

Comments are closed.