M. Jerebič, radio Ognjišče: Papež obiska v Sloveniji še nima na svojem koledarju

4

Nadškof Stanislav Zore, ki je bil včeraj izvoljen za novega predsednika slovenske škofovske konference, je v pogovoru za naš radio navedel prednostne naloge na tej funkciji. Spregovoril je še o tem, ali se kaj premika v zvezi z morebitnim papeževim obiskom v Sloveniji, kateri bodo glavni dogodki v Cerkvi na Slovenskem letos, zahvalil pa se je tudi škofu Andreju Glavanu, ki končuje mandat predsednika škofovske konference.

Nadškof Zore je navedel tri prednostne naloge na funkciji predsednika Slovenske škofovske konference: »Ena od temeljnih nalog je iskanje kar najboljših možnosti za oznanjevanje evangelija v tem našem času in po možnosti tudi za spremembo teh trendov, v katerih zaznavamo upadanje zakramentalnega življenja in oddaljevanje od Cerkve, na ta način, da bi Evangelij in Jezusovo sporočilo postalo bolj središčno in prisotno med nami.

Druga takšna naloga, ki je povezana s prvo, je prinašanje sproščenosti, svobode, veselja v slovenske katoličane, da bodo svojo vero z veseljem in sproščeno živeli povsod, kamor jih bodisi življenje bodisi delovna obveznost postavlja, da bi bili v resnici kristjani v življenju, kristjani dejanj, ne samo kristjani v cerkvenih prostorih ali znotraj domačih zidov.

Tretja naloga, ki se mi zdi, da je vedno prisotna v življenju neke krajevne Cerkve, je pogovarjati se z državo, predstavniki oblasti ter skrbeti in si prizadevati za to, da bodo Cerkev na Slovenskem in slovenski kristjani mogli živeti in delovati v okoliščinah, ki bodo primerljive z evropskimi okoliščinami. To so v grobem najbolj pomembne naloge.«

Več: Radio Ognjišče

4 KOMENTARJI

 1. Frančišek ni enako navdušen svetovni popotnik kot je bil Janez Pavel. Težko ga bo dobiti v Slovenijo.

  Če bi bil jaz na mestu odločujočih v Cerkvi na Slovenskem bi razmislil, da bi papežu ponudili navezo obiska Slovenije in obiska sv. Višarij ( ki je nenazadnje tudi slovenska in še čudovita romarska destinacija), kamor je bil že zelo resno povabljen. S strani Italijanov.

  Potovanja po Italiji Frančišek, ki je kot pač papeži še vedno v veliki meri obdan z Italijani ( in gotovo ne s Slovenci) verjetno vendarle težje odreče. Morda ga na ta način lažje dobimo med sebe ( od Trbiža do Brezij je manj kot ura vožnje, do Ljubljane manj kot ura in pol, do Stične kvečjemu dve).

  • Oh! Saj ni pomembno, da papež pride v Slovenijo. Pomembno je, da bo pred volitvami sprejme rdeče kandidate za oblast, kot je npr. Bratuškovo pa … Sicer pa nadškof Zore že vse ve!

 2. Papež pride na obisk v Slovenijo in na letališču ga pričaka šofer.
  Ko pospravi prtljago, se oba usedeta v ogromni mercedes z zatemnjenimi stekli in papež šepne šoferju:
  “Poslušajte prijatelj, v Vatikanu mi ne dovolijo voziti, niti po Evropi, niti po Ameriki, nikjer! Jaz pa bi rad malo sedel za volan, tu pri vas imate tako lepe nove ceste. Saj ne bi bil tak problem …”
  Šofer se razburi: “To ni mogoče, ostal bom brez službe, če vam ustrežem.”
  Vendar ga papež tako dolgo prosi in mu v žep potisne kar nekaj evrov,dokler šofer ne popusti. Papež se presede za volan, šofer pa se še vedno prestrašen skrije za zatemnjena stekla na zadnjih sedežih. Peljeta
  se in papež najprej pelje sto, potem sto dvajset, nato sto petdeset in še hitreje. Naposled jih prestreže policaj na motorju in ustavi na robu ceste.
  Papež spusti steklo, policaj pozdravi in pogleda skozi okno, nakar hitro steče nazaj do motorja in vklopi radijsko postajo:
  “Šef, ustavil sem avto, vozil je več kot sto petdeset na uro, ampak ne vem, kaj naj storim!”
  “Kako ne veš, kazen mu napiši!”
  “Ampak ne morem, šef, na previsokem položaju je.”
  “Da ni morda župan?”
  “Višji.”
  “Minister?”
  “Še višji.”
  “Pa menda nisi ustavil predsednika?!”
  “Še višji.”
  “Ja kdo pa je potem!?”
  “Šef, mislim, da je Bog.”
  “Kako to misliš, Bog?”
  “Kdo drug pa bi imel papeža za šoferja?”

Comments are closed.