M. Hrastar, domovina.je: Pahorjevo vabilo Putinu je poker z visokimi stavami

9

V preteklosti so se visoki ruski gosti že udeleževali spominske slovesnosti pod Vršičem, naslednja priložnost bo 100. obletnica postavitve letos julija. Slovenski predsednik se je lotil pogumne misije, ki ima velik potencial, njene posledice pa so lahko daljnosežne. Dobro je imeti prijatelje na visokih položajih, hkrati pa moramo vedeti, da se igramo z velikimi fanti.

Uradno vs. pietetno

V vabilu Pahorja Putinu, da se udeleži spominske slovesnosti samo po sebi ni nič pretirano spornega. Konec koncev naj bi šlo – kot so hitro zatrdili iz predsedniške palače – za obisk, ki ne bo državniške narave. Kdor verjame, da se ameriški ali ruski predsednik lahko katerekoli javne prireditve udeležita brez politične prtljage in pomena, najverjetneje verjame tudi, da se javni funkcionar lahko odloči ali je povzročil prometno nesrečo v službeni ali privatni vlogi.

Hočem reči, nobene možnosti ni, da temu obisku ne bi pripisali političnega pomena. Američani in velik del Evrope v Rusiji vidijo nasprotnika. Ne še sovražnika, zato pa stabilnega in nezanesljivega tekmeca v svetovni politiki, ki je do te mere nepredvidljiv, da resno ne moreš računati nanj. Kot je videti, tudi ZDA postajajo vse bolj nepredvidljive.

Razgaljanje mehkega trebuha

Slovenija ima z Rusijo dobre vezi, tako politične kot gospodarske, zaradi svoje majhnosti pa je v prednosti pred ostalimi državami, ki tako ali drugače spadajo v določen interesni prostor. Ne dvomim, da se Pahor zaveda sporočila, ki ga s povabilom pošilja v svet. Upam, da razume tudi tveganje. Če Putin sprejme povabilo in se slovesnosti dejansko udeleži, bo s tem Sloveniji dal simbolno potrditev, zahodnim velesilam pa takšna poteza zagotovo ne bo prijetno zaigrala v ušesih.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. Kakšnim “zahodnim velesilam”? Je samo ena zahodna velesila. ZDA. VB to že lep čas ni več. VB se ne bo sekirala glede obiska vršiške kapelice. Mislim, da tudi ZDA ne prav pretirano. Nemčija sploh ne. Italijo, Vatikan in Budimpešto je pa Putin obiskal. In to uradno. Trpijo ti zato posledice?

  V čem je torej tak strašen problem? Slovenijo bi mnogo bolj upravičeno kritizirali, ko se je Tuerk srečeval z Janukovičem. Ko slovenska vlada ni znala, hotela obsoditi aneksije Krima. Ko se je Erjavec hvalil od vojni v Ukrajini, da ima Slovenija od celotne EU najtoplejše odnose z Rusijo. Ko se je isti kljukec ponujal za mediatorja med EU in Rusijo.

  Te politične pozicije naše diplomacije so resnični problem. Ne pa udeležba na ceremoniji pod Vršičem.

  Putin je problematičen voditelj. Je pa legitimna izbira Rusov, ki se tiče predvsem njih. Nismo več v obdobju hladne vojne. Absurdno bi bilo spet obujati hladno vojno. Rusija vendarle ni boljševistična Sovjetska zveza, ki bi širila komunizem po svetu. Cel kup je argumentov za Evropo, da se najde modus vivendi in minimum sodelovanja tudi z Rusijo.

 2. To je verjetno edina smiselna poteza, ki jo te država v zunanji politiki naredila od leta 1992.

 3. Nekateri bi od EU in drugih zvez imeli samo koristi ne pa tudi dolžnosti. Žal med nezanesljive partnerje spada tudi Slovenija.

  Kdor je nezanesljiv, je nezanesljiv in nekredibilen do vseh.

 4. To je še eno spodjebavanje v zunanji politiki. Tega je bilo polno v Jugoslaviji po Titom. Raznorazne manipulacije zdaj Stalin, zdaj ZDA, mi pa vedno “pomemben mednardni faktor”, kot se nostalgiki še danes spominjajo Jugoslavije.
  Dokler je bomo dobili po prstih se bo to še nadaljevalo. Slovenija je kraljica takšnih igric.

  • Ne vem za nobeno formalno zavezo na ravni EU, da se Putina ne bi smelo vabiti v katerokoli članico. Veš ti?Nenazadnje je bil na uradnih obiskih pri Orbanu, Renziju in papežu. Mislim, da se dela vihar v kozarcu vode.

   Še enkrat: racionalno gledano, problem ne more biti obisk ob 100-letnici tragedije ruskih ujetnikov pod Vršičem, problem je lahko bila neustrezna odzivnost SLO, predvsem Erjavca ob vojni v Ukrajini.

   Tudi gospodarske sankcije proti Rusiji so vprašljive vrednosti, če ne predvsem kontraproduktivne. Vprašanje je, kdo je bolj prizadet: slovenski sadjarji, ki ne morejo izvažat tja svojih jabolk ali ruski kupci jabolk.

   • Ja, kakšen blagoslov za Slovenijo je bil tisti snežni plaz. Sto let kasneje. Razumeš?
    Tam križi, Kristus, Devica Marija ne motijo več niti Kučana niti kogarkoli, Stanovnika, ali nenazadnje Pahorja. Vse sami vsaj prostestanti.

    Kakšen cinizem!

   • In kanček ironije: nekdanjega oficirja komunistične policije KGB vabi nekdanji član CKja; oba sta medtem postala izvoljena predsednika držav.

    Sicer pa formalnih zadržkov ni. Samo neformalni.

    • Protestanta ni med njima. Ne vem, kje si našel protestante? Nastopa pa Putin kot spreobrnjenec v rusko pravoslavje. Pahor zaenkrat mislim da še ni pravoslavec. Koliko je iskreno Putinovo krščanstvo, ima pa človek lahko dvome. Podobno kot recimo v krščanstvo Donalda Trumpa.

     V bistvu sta si precej podobna in sta si tudi odkrito simpatična, namreč Putin in Trump. Pri nas pa, zanimivo, tisti, ki so za Trumpa, praviloma sovražijo Putina in obratno naši pro-putinovci ne prenesejo Trumpa.

     Sam ne spadam med ene ali druge. Kot sem napisal, med Putinom in Trumpom izberem Kasicha in recimo Kasparova. Nimam pa težav s Putinom ali v parodičnem glasbenem spotu Klemena Slakonje ali pa na obisku ruske kapelice. Zaradi mene lahko pride tudi smučat k nam …

     • Ironija te ne prizadene, vidim.
      Protestanti, to je sarkazem. Menda je Kučan nekje izjavil, da je protestant. 🙂

Comments are closed.