M. Hlebš in G. Petovar, PlanetTV: Zaupanje v pravno državo na eni najnižjih točk (VIDEO)

3

Balkanski bojevnik, Zbiljski gaj, primeri gradbenih baronov – to je samo nekaj zadev, ki so vplivale na precej nizko stopnjo zaupanja v pravno državo.

O slovenskem pravosodju:


Nepravično sodbo pa sodišču nekateri očitajo tudi v primeru Aleša Primca. Sodišče mu je dosodilo denarno kazen, ker naj bi nezakonito nameščal zgibanke na občini Lukovica. Primca naj na občini ne bi bilo, a sodišča to ni zanimalo:

 

Več: Planet Siol

3 KOMENTARJI

  1. Zaupanje v pravno državo se bo ustvarilo pri ljudeh le, če bo pravosodje delovalo v skladu s svojim poslanstvom, to je uresničevanjem pravičnosti v družbi.

    To svoje poslanstvo pravosodje lahko uresničuje le na ta način, da neguje izostren občutek za pravičnost in to dokazuje na konkretnih primerih.

    Ta občutek ni stvar stroke, ampak moralne in etične drže vsakega, ki dela v pravosodju!!!

  2. Vloga stroke pri uresničevanju tega poslanstva pravosodja je, da stalno opozarja na pomen tega poslanstva in da pomaga pri obvladovanju veščin, kako negovati občutek za pravičnost.

  3. Veste, kdaj se je začelo? Najprej s sodbami brez pravnega pouka, recimo v Nagodetovem procesu. Potem z odvzemom državljanskih pravic. Kaj takega vsa zgodovina civilizacije ne pomni. Potem vsi misleni delikti. Nato nepoštena zakonodaja, kot na primer ustanovitev NLB, Zakon o državljanstvu. Medtem pravna “razvada” da sodnik narekuje zapisnik! Itd. Tega bi lahko našteval kolikor hočete. Vse do prepisovanja tožb v sodbo. Sodnica ni imela poguma izreči “krivi ste, ker ste storili to in to”, ampak “krivi ste kot navaja obtožnica”. Janša je bil prepuščen tožilcu, nekako kot je Pilat prepustil Jezusa tožnikom in si umil roke. Je potreben še komentar?!

Comments are closed.