M. Ferenc, Družina: V znani levičarski maniri

1

Že nekaj časa se je neuradno govorilo o tem, da bodo Pavleta Ravnohriba odstranili z mesta voditelja oddaje Male sive celice. In res, uradno sporočilo so objavili med prvomajskimi počitnicami. V znani levičarski maniri. Najprej so se mu zahvalili in ga nato odslovili: »Televizija Slovenija se z velikim spoštovanjem zahvaljuje voditelju Pavletu Ravnohribu, ki je bil dve desetletji zaščitni obraz kviza Male sive celice, za kvalitetno in požrtvovalno delo z otroki ter profesionalno vodenje oddaje.« Oddaja spada med redke in legendarne oddaje in ji tudi po 22 letih gledanost ni padla. Glede na to bi vsak razumen človek pričakoval, da bodo prav tisti, ki uspešno oddajo ustvarjajo že toliko let, sodelovali pri morebitnih spremembah. Če pa je po mnenju vodstva televizije oddaja res zastarela, naj pač naredijo novo. Toda ne, oni bodo spremenili obstoječo in ji nadeli isto ime. Zato so dosedanji ustvarjalci (Pavle Ravnohrib, mag. Darko Hederih in Marjan Škvorc) v izjavi za javnost zapisali, da so z 11. majem končali z delom: »Prekinitev sodelovanja nam je bila vsiljena s strani uredništva, ki želi grobo poseči v uspešen avtorski koncept oddaje z vnašanjem iger, ki bo po tujih vzorih bolj spominjala na resničnostni šov in igre brez meja kot pa na kviz za otroke.« Avtorji kviza se zato »distancirajo od vsega, kar bo pod imenom Male sive celice nastalo po omenjenem datumu. Ustvarjalci imamo še veliko idej, volje in zagona za delo, a nam je način komunikacije, ki nam je bil vsiljen zadnje leto (po odstranitvi režiserja in urednika Njegoša Maravića), tuj in na tak način preprosto ne moremo sodelovati.«

Poudarili so, da se ne bodo »spuščali v medijske debate in ne bomo reagirali na morebitne reakcije na njihovo izjavo«. Popolnoma jih razumem. Saj vemo, kako to gre. Našla se bo 1001 razlaga.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Menda urednico in šefe na RTV zelo moti ob kot pravijo ” ne dovolj dinamičnem in ne dovolj seksi” dosedanjem voditelju Malih sivih celic, tudi to, da je kviz preveč faktografski. Da preverja torej znanje, razgledanost šolarjev.

    Pravijo, da mora kviz testirat druge stvari in ne puste faktografije. Npr. socialno inteligenco. Če bo torej po novem v kvizu vprašanje, koliko je 2+2, se bo štelo samo, kdo je uspel prepričati več ljudi, da so na njegovi strani. Kaj je boljša socialna inteligenca kot to, da nekdo prepriča ljudi, da sprejmejo, da je 2+2 lahko tudi 7, samo zato, ker je on tako simpatičen. In ga bojo vsi povšečkali.

    To pa bo pravi kviz. To bo vzor, da bojo tak nov sistem, moramo biti odprti za novosti, ne pa okosteneli, uvedli tudi v ocenjevanje po šolah. Proč s faktografijo in obremenjevanjem možganov, otroci lahko vendar s par kliki izvejo, da Julij Cezar ni nogometni vratar ali France Prešern borzni posrednik.

    Za voditelja pa naj, da bo res dinamično, zberejo recimo kakšnega mladega transeksualca, ki jih bo uvajal v teorijo spola. Ali pa kakšno priljubljeno starleto iz reality showov, da bo odprla otrokom malo horizonte, če že osramja ne sme na otroških oddajah. No, zaenkrat še ne; vse lahko še pride, če smo odprti in dinamični.

Comments are closed.