M. Debevec, Radio Ognjišče: NSi z več ukrepi v podporo družini

18

Na letnem posvetu se je v Celju dopoldne sestalo vodstvo NSi, ki je razpravljalo o nadaljnjih aktivnostih stranke. Več pozornosti so namenili pokojninski reformi ter ukrepom in rešitvam za podporo družini.

V NSi pripravljajo več novel zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), ki naj bi jih na matičnih odborih obravnavali že v tem ali naslednjem mesecu. Z omenjeni ukrepi želijo predvsem ustvariti takšne razmere, da se bodo lahko ženske odločale za rojstvo otrok.

Demografska slika je slaba, rojstev je vse manj. Za neko dolgoročno vzdržnost naroda, bi se moralo v Sloveniji letno roditi 30 tisoč otrok, žal se jih rodi samo 20 tisoč. In tukaj na tem področju se je stranka odločila, da bo pripravila paket ukrep za izboljšanje stanja“, je povedal Matej Tonin. Med drugim tako predlagajo ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke, subvencijo mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in vrnitev polnega porodniškega nadomestila.

Drugi del razprave pa se je nanašal na pomen pokojninske reforme. „Na podlagi vseh podatkov smo ugotovili, da če ne bomo spremenili našega pokojninskega sistema, potem bodo pokojnine še naprej realno padale. Tisti ljudje, ki se bodo v prihodnjih dveh, treh letih upokojili, lahko računajo na nizko pokojnino, če ne bomo nič uredili“, je za naš radio dejal Tonin.

Pri sprejemanju nove pokojninske reforme se bodo tako zavzemali za to, da za 40 let delovne dobe pokojnina ne sme biti nižja kot 617 evrov, kar je prag revščine, ki ga postavlja država. Delodajalci naj bi bili davčno spodbujeni k temu, da bi delavce v kasnejših starostnih obdobjih prerazporejali na manj zahtevna delovna mesta, zaposlenim pa bi omogočili dvojni status.

In še ena zadeva, ki se nam je zdela pomembna, da se pri odmerjanju starostne pokojnine upošteva tudi število otrok, ki jih ima posameznik. Nenazadnje so to davkoplačevalci, ki vplačujejo v ta pokojninski sistem“, je v imenu NSi še povedal Matej Tonin.

Vir: Radio Ognjišče

18 KOMENTARJI

 1. Pogrešam tistega pogumnega, ki bo kot ukrep družinske politike predlagal možnost, da mama ostane doma in skrbi za otroke ter ji za to npr. namenil vsaj toliko sredstev, kolikor sedaj znašajo razne subvencije (npr. t. i. ‘brezplačni’ vrtci, pa nadomestila za bolniško (za otroke), … skratka: da bo namesto javnim ustanovam omogočil direktno staršem, da razpolagajo z denarjem, ki ga država sedaj namenja (samo nekaterim) otrokom (t. j.: otrokom zaposlenih staršev).
  Ne gre za to, da ‘žensko pahnemo za štedilnik’, ampak da ponudimo tudi to možnost.

  • Marta, protestiram proti spolni diskriminaciji. 😉

   Verjetno si želela predlagati, da se te subvencije prenakažejo na tistega starša, ki ostane z otroci. V nekaterih družinah je bolj smiselno, da ostane ata.

   Tako sem jaz svetoval svoji ameriški družini, kjer je ata poskušal delati, čeprav je imel celoživljenjsko terapijo zaradi raka. Zakaj ne bi šla v službo raje mama? Ne vem, koliko jih je moja pripomba spodbudila in koliko življenjske razmere, a je na koncu res on s sosedom skupaj delal prizidek k hiši, ona pa je šla v službo – svetovala mladoporočencem pri nakupu prstanov in podobno.

   • G. Igor, najbolje, da se možje med seboj malce pomenite. Moj mož pravi, da ne bi zamenjal z mano: ne zdi se mu verjetno, da bi bil kos vsemu, kar status ‘mame brez službe’ zahteva – kljub velikim pritiskom je lažje hoditi v službo (pa še občutek dobiš, da si nekaj konkretnega naredil, česar za domače ‘brkljanje’ težko rečem: ob koncu dneva je pogosto stanovanje kot po potresu …).

    Na katerega starša se subvencije prenakažejo, meni ne predstavlja problema, ker imamo ‘družinske’, skupne finance. V vseh ostalih primerih utegne biti zadeva nekoliko bolj komplicirana. Ampak ni poanta v tem, kdo dobi denar, temveč ovrednotenje oz. priznavanje pomena domači vzgoji.

    Nekoč so možje hodili na lov, žene skrbele za ognjišče. Obratno se očitno ni obneslo. Pa ne bi govorila o spolni diskriminaciji – kvečjemu o različnosti vlog in smiselnemu dopolnjevanju spolov.

   • Saj mene tudi ne dejansko ne zanima preko katerega TRR denar pride v družino. In me ne moti, da se večina očetov z mamami shandla glede menjavanja plenic, ki so popoldan seveda spet polne. Le kot vegan ne verjamem v zgodbe o moških pralovcih. Razen v časih pomanjkanja v dolgih zimah ledene dobe. Današnja tehnologija tudi na drugih področjih omogoča brez fizične moči “enake pospeške” obema spoloma. Tako da je stvar dogovora, kdo ostane z otroci. Oba ne moreta. Tako bogata država spet nismo, da bi to finansirali. In seveda je zadetek na lotu najti žensko, ki je obenem sposobna empatična mama in obenem pripravljena ostati doma. A možnost bi morala enakopravno biti ponujena obema.

    • A možnost bi morala enakopravno biti ponujena obema???

     A to pomeni, da bi gospod Igor rad postal nosečnica? Da bi rad nosil pod srcem svojega otroka in mu potem, ko je prijokal na svet, ponujal kako leto mleko iz svojih prs? Ta čas bi pač moral ostati doma in ADIJO KARIERA!

    • AlFe, že zdaj je karijera adijo. Leta sem zapravil v boju z državnim aparatom, ki je sveto prepričan, da je mama, ki se ne drogira s trdimi drogami (kar vključuje alkohol) avtomatično boljši skrbnik otroku. Ne doumejo, da ene ženske nimajo veliko empatije, ene so nasilne, ene ne znajo.
     A komentiral bi raje konkretno življenjsko. Prijateljse je skregal s sodelavci. Niso potegnili z njim v grdem sporu z bivšo… Njegova partnerka je dobila ponudbo za dobro plačano delo. Kateri meniš, da je nekaj letostal s štirimi otroci?

     • “Kateri meniš, da je nekaj letostal s štirimi otroci?”

      Ne razumem najbolje, vendar je stanje v naši družbi, kar se tiče razveze in otrok, katastrofalno. Praviloma jih dobi žena, pa je primerna mati ali ne. Tu vas, gospod Igor podpiram.

     • Prisrčna hvala. 😊

      Prav na to sem hotel opozoriti. Na Časniku praviloma komentirate idilično pravljično “oče je imel tri sinove, mati jih je lepo vzgojila”.
      A dejansko imamo premiera, ki je v že četrti zvezi. Saj lepo da pomaga mamici z njenimi otroci. A bi si vseeno želeli povsod več trdnosti. Že če pogledate vodjo opozicije. Tudi on je že drugič poročen. Tokrat cerkveno.

    • Mogoče so pa ‘Vaši’ pralovci nabirali zelišča? 🙂 Kakorkoli obračamo: skrbeli so za materialno plat preživetja družine.

     Drugače pa (ne poznam najbolje, le v spominu mi je, da) v muslimanskem svetu žene skrbijo za otroke do določene starosti. Tudi oni vedo, da je v najnežnejšem obdobju najboljša materina skrb (predpostavljam njen občutek zavarovanosti z moževe strani, kar obenem možu daje odgovorno nalogo: s trdnostjo, ki jo zagotavlja ženi, dobro vpliva na vzgojo otrok), nato pa pride obdobje, ko vsaj moški potomci potrebujejo ‘moško’ roko (in ne ‘poženščeno’ roko in zgled).

     Seveda je vse skupaj močno poenostavljeno – ne moremo se zdaj spuščati v podrobnosti in posamezne primere. Tudi sama vem za primer, ko so se starši ženske, ki je zapustila moža z otrokom vred, postavili na moževo stran in prosili, naj center otroka pusti očetu – pa je bilo zaman. Na vsak način pa je otrok največja žrtev – ne glede na to, da ostane pri ‘bolj primernem’ izmed staršev. Zato bi bilo bolje iskati v smeri preventive: pametne vzgoje za partnersko življenje, ki ni le ‘z rožicami postlano’, ampak ‘v dobrem in hudem’ lahko raste (vendar: “brez muje se še čevelj ne obuje”) ali pa ob prvi sapici klone. Ker pa vemo, da je najboljša vzgoja neverbalna (zgled), je krog – se bojim, da kar spiralno-zožujoče se – sklenjen: z nasveti, kaj naj otrok v svojem življenju naredi drugače, kot so storili starši, običajno ne dosežemo zadovoljivega učinka …

     • Moji so domov nosili zrnje trav. 😉

      Seveda je vsem jasno, kaj je optimum. Vidimo, da bodo naši otroci čez manj kot 20 let izgubili službo in trpeli ob iskanju nove, ker so premalo pametni, pa jih učimo več matematike.
      Vidimo, da vsak drugi par gre narazen v manj kot petih letih. A jih, vsaj formalno v šoli, ne učimo ničesar.
      No razen “gasilskega” kako ne nareditiotroka, če ti ni uspelo resne zveze.

     • Problem s temi očeti, ki bi radi otroke v tem, da mislijo da so najboljši očetje in starši na svetu.

 2. Dober predlog, Marta, mislim da bi bil že čas zanj.
  Država bi na ta način prihranila, saj bi namesto za razne subvencije, kot praviš, šel denar k družini. Pa še kakšno delavno mesto bi se morda sprostilo za nekoga, ki ga bolj nujno rabi.
  Upam da te kdo sliši !

 3. Ko se je na obzorju začela kazati stranka, ki je in bo posvečena predvsem družinski problematiki, so v NSi-ju začutili potrebo, da se tudi oni začnejo ukvarjati s tem.

  Pokojnine bi pa delili kar po socialistično. Ni pomembno, koliko je kdo prispeval, pomembno je, koliko kdo potrebuje, modrujejo.

 4. Vse je lepo in prav. Predloge podpiram, toda vse skupaj ne bo nič pomagalo, če se stvari ne uredi na neki drugi ravni. Problem je razvajanje. Otrok se ne sme razvajati. Nerazvajeni otroci si tudi ne želijo razvajanja. Skromnost je lepa čednost, so včasih rekli. Sedaj lahko rečemo: Če se ne bomo navadili na skromnost, ne bomo preživeli kot narod. Res je, da nekateri živijo v veliki stiski, toda povprečna teža Slovencev je tako velika, kot da bi delali skupinski samomor.

 5. > in vrnitev polnega porodniškega nadomestila.

  O čem točno govori? Je porodniško nadomestilo zmanjšano? Od kdaj (pred recesijo?)?

Comments are closed.