M. Debevec, Radio Ognjišče, D. Siter: V ozadju dokumenta Radost ljubezni mora biti Bog

21
Foto: AFP.
Foto: AFP.

Radijske kateheze o zakonu in družini bomo v tem letu posvetili papeževi apostolski spodbudi Radost ljubezni, ki jo mnogi imenujejo kar ustava za družine. V prvem poglavju nam sveti oče spregovori o družini v Svetem pismu. O tem bo tekla beseda tudi v nocojšnji katehezi.

Spodbuda Radost ljubezni je v javnosti dvignila kar precej prahu. Zato bomo njeno vsebino spoznavali v radijski katehezah o zakonu in družini. Župnik iz Komna na Vipavskem Rafko Klemenčič. »Mene je dokument zelo nagovoril, ker se mi zdi, da je na en zelo lep način strnil kar je bilo na sinodi na obeh zasedanjih in je napisan tudi v enem malo drugačnem jeziku, vsem razumljivem. In je res ena spodbuda, eno veselje

Vilma Siter je povedala, da vedno znova z veseljem vzame v roke omenjeni dokument, saj je napisan v enostavnem, jasnem in preroškem jeziku. »Jaz verjamem, da je papež Frančišek v današnjem svetu pravi prerok, ki govori resnico, tudi če ni vedno lepa za mnoge, ampak je resnica: edino ta lahko osvobaja. Zato mi je res všeč ta dokument.«

Dani Siter pa je izpostavil, da je Radost ljubezni neke vrste gramatika jezika ljubezni. »Jezika ljubezni, ki ga lahko midva živiva v konkretnem življenju kot mož in žena, ki ga živimo starši in otroci. Ta gramatika je tako domiselno zastavljena; pa ne samo domiselno: z ljubeznijo zastavljena. Tako da bi jaz rekel, da v ozadju vsega tega mora biti Bog.«

V današnjem svetu vlada velika zmeda na področju zakona in družine. Mladi se danes težko zavežejo drug drugemu, ali pa v neki trdni obljubi sploh ne vidijo več smisla.

»Se mi zdi, da je v teh papeževih spodbudah tako jasno določen ta osnovni namen in načrt za človeka. In se mi zdi, da je prav ta jasnost besed tako pomembna. In zato bi jo morali vsi skupaj vzeti v roke: tisti, ki so poročeni, in tisti, ki niso poročeni«, še dodaja Vilma Siter.

Dani Siter pa je prepričan, da je papeževa spodbuda Radost ljubezni neke vrste navodilo za uporabo zakona in družine. »Tako egzakten je papež Frančišek v določenih trenutkih; tako jasno pove: Glejte to, in to in to. In to preproste stvari: tiste, ki se nam zdijo same po sebi umevne. Tiste stvari, za katere mislimo, da jih vemo in obvladamo. Počaka: preberi, zamisli se.«

Vir: Radio Ognjišče

21 KOMENTARJI

 1. Ampak takole posipanje sladkorja je povsem nepotrebno in celo škodljivo. To se sploh ne bi smelo počenjati in objavljati. Sploh ne vpričo “dubia”, ki se ga kratkomalo prezre, kot da ga ni. Takšno ignorantstvo ni v duhu Cerkve.

  • S tem “dubuo”m ponujajo-te le priložnost za škodoželjno režanje onemu,ki vedno znova nečuječe in neprevidne sprašuje:”Ali je Bog res rekel,da ne smeta jesti z nobenega drevesa v vrtu)”-1Mz3,1b

 2. Nič ni narobe, če komu pomaga, da mu papež govori neke same po sebi umevne stvari. Narobe je, da se tišči glavo v pesek, ko papež govori tudi stvari, ki jih nekateri jemljejo kot poziv k revoluciji.

 3. Ah, bejžte, bejžte nekateri tule. Me zanima, če ste apostolsko pobudo sploh brali. Brali ste očitno ideološke polemike v zvezi z njo.

  Rafko Valenčič in zakonca Siter so očitno Amoris Laetitiae brali temeljito in zavzeto. Z dušo in srcem. Se vidi po njihovih besedah. Sam je nisem bral, ampak po občutku se lahko zanesem na njihove besede.

  Zdravko, AlenkaN – svetujem vama, da prebereta tekst in o njem temeljito premislita, preden tule in znotraj katoliškega občestva delata zgago v zvezi z njim.

  • Nekateri škofje so določene papeževe izjave vzeli kot poziv k revoluciji. Zato vam svetujem, da nam prizanesete s pokroviteljskimi nasveti in se nehate sprenevedati.

   • Sicer pojma nimam, kaj si vi tu predstavljate pod pojmom “revolucija”. Ugotavljanje ničnosti zakonske zveze niti ni od včeraj, še manj je revolucionarno. Dejstvo, da naj Cerkev ne zapira vrat takšnim ali drugačnim grešnikom in to, da človeške osebnosti ne opredeljuje eno samo dejstvo ali dogodek v njenem življenju ( recimo ločitev zakonske zveze), tudi ni od včeraj. Kardinal Cristoph Schonborn je na primer osebno sad ene take razpadle zakonske zveze.

    Ampak vendar- a ste vi sploh prebrali Amoris Laetitia? Skoraj bi se spodobilo, glede na vaše reakcije nanj.

     • Uh. Tole bo še razburljivo. Zdaj je papež dobil dva škofa na “svojo” stran in nastaja še večji oblak.
      Revolucija seveda še ni, AlenkaN. Vesel bi bil malo več dobrohotnosti v tvojih komentarjih kljub kritiki.

     • Kje imaš dokaze, da je stališče teh malteških škofov ( iz najbolj katoliške evropske države) tudi papeževo stališče? Pišeš, kot da bi samo sem in tja kakšen škof podpiral Amoris Laetitia. Velika večina jih podpira ta dokument. Med drugimi celotna slovenska škofovska konferenca.

      Priznam pa, da sem sam tu zagovarjal stališče kot ga imata malteška škofa. Končno je stvar posameznikove vesti, ali bo pristopil k obhajilu. Se naj bi mašnik šel kregat med obhajilom z ljudmi v vrsti v smislu – “tebi ga dam, tebi pa ne, bejži stran, grešnik”? Bodi realističen in priznaj, da k obhajilu pristopaju tudi taki, ki vejo, da so v grehu ( obstaja pač še kakšen drug greh kot je ločitev zakonske in spolni odnos ponovno poročenega).

      Jezus ni rekel: “očistite se grehov, potem pa pridite k meni”. Cerkev je prav zato, da prinaša Jezusa tistim, ki ga iščejo, tistim, ki ga potrebujejo. Ponavadi ga prej iščejo in potrebujejo tisti, ki se zavedajo, da so grešni in ne popolni. “Popolni” so navadno sami sebi dovolj.

     • Točno tako. Zato meni argumentiranje na tak način vedno gre na živce. Mnogi v resnici samo svetohlinsko moralizirajo o tem, kako ne smeš k obhajilu tak in tak, sami je pa vprašanje, če se tega držijo.
      Stališče teh dveh škofov izhaja iz AL. Je treba kak drug dokaz?
      Zdaj se je papežu začelo “dogajat” z obeh strani. To bo še viharno. In prav všeč mi je to, ker postavlja na laž vse tiste, ki govorijo kakšna zatohlost da je v Cerkvi. Super je tole. Predvsem pa ne vidim nobenih nevarnosti za razkol in revolucijo, ampak pravi znak svobode v Cerkvi, ki je samo bistvo Cerkve.
      Pa o tem kako je Cerkev totalitarna in podobne bedarije. Zelo dobro. Upam samo, da bo Frančišek tole primerno pripeljal ven. Malo se je preveč razhudil nad dubio, za moje pojme.

     • Veliko jih podpira AL, vendar mislim, da je nihče ne izvaja. Ta dva škofa sta zato s svojim navodilom izjemi.
      Naša škofovska konferenca pa žal ni referenca. Oni podprejo vse, če je iz Vatikana, brez razlike. Če bi bili vsi škofje taki kot naši, bi Cerkvi vladal večni mir in pokoj.

     • Navodila malteških škofov je objavil vatikanski dnevnik. Če jih papež ne bi podpiral, se to ne bi zgodilo.

 4. Pri religijah velja načelo, da naj si človek ne bi prirejal ortodoksije, temveč naj bi se z njeno pomočjo povzpel višje.

Comments are closed.