M. Cvelbar, Finance: V postelji z A. Bratušek in protestniki

3

Včerajšnji shod je razkril skupno sanjarjenje protestnikov s premierko.

»Dejstvo, da so se zgodile hude negativne posledice konsolidacije, seveda ne pomeni, da bi se bilo treba fiskalnim konsolidacijam izogniti. Ključna težava je primerna hitrost konsolidacije. Izziv je, kako ohraniti verodostojnost na trgih in se hkrati izogniti škodljivim učinkom na rast.« To je ena izmed končnih ugotovitev analize makroekonomskih posledic varčevanja v državah evrskega območja, ki jo je evropska komisija pred nedavnim objavila na svoji spletni strani. Celoten dokument je dostopen tukaj.

Vsaj del koalicije Alenke Bratušek skupaj s protestniki z veseljem obrača te ugotovitve sebi v prid, a kaj, ko se omenjena analiza nanaša zgolj na Španijo, Portugalsko, Grčijo, Irsko, Italijo, Francijo in Nemčijo. Slovenija v tem dokumentu ni omenjena. Zakaj? Ker Slovenija ne varčuje, ampak še vedno zapravlja. Ker Alenka Bratušek sanja. Ker sanja država.

Najmanj sramotno je, da smo lani, ko je bilo gospodarstvo že na psu, izplačali javnim uslužbencem za skoraj pol milijarde evrov dodatkov. Najmanj perverzno je, da so zaposleni dobili dodatek tudi za dvojezičnost, ki jo zahtevajo že vsi delodajalci. Najmanj morbidno je, da so javni uslužbenci dodatno zaslužili zaradi sevanja fotokopirnih strojev. In to po zakonu! Izjava Bratuškove, da je njena vlada že sprejela potrebne reforme za stabilizacijo gospodarstva in da so prva znamenja okrevanja že tu, pa je škandal, ki povzroča nočne more.

Naj vas spomnim, recimo, na strmo rast javnega dolga. Po ocenah evropske komisije je ta leta 2008 obsegal 22 odstotkov BDP, prihodnje leto pa bo že blizu 70 odstotkom BDP. Medtem je bilo izgubljenih več kot sto tisoč delovnih mest. Danes je po nekaterih ocenah brezposelnih kar 180 tisoč aktivnih oseb. To je skoraj 20 odstotkov aktivnih državljank in državljanov. Podjetja, obremenjena s previsokimi stroški, pa bežijo v tujino.

Ne, gospa Bratuškova, vaša vlada ni nič naredila, da bi se javni dolg začel zmanjševati. Vaša vlada ni nič naredila, da bi bilo korporativno upravljanje bolj pregledno. Vaša vlada ni nič naredila, da bi podjetniki lahko lažje ustvarjali. Nasprotno, davčno-birokratska zanka okoli vratu je vse bolj tesna. Tudi z novim nepremičninskim davkom. Res pa je, da je vaša vlada nasedla prehodu političnega funkcionarja v državno podjetje in dopustila izplačilo 350 tisočakov davkoplačevalskega denarja oziroma več kot 230 povprečnih bruto plač podjetju, ki je last enega izmed vaših ministrov. Brez posledic.

In protestniki? Spet so na ulicah. Čustveno izpraznjeni so se včeraj zbrali v precej manjšem številu. Spet zahtevajo, da vlada dela v korist vseh. Spet se sliši: »Ne bomo plačali vaše krize.« Spet se pojavlja negodovanje nad varčevanjem. Spet beremo transparente o ukradeni prihodnosti. Vnovični vzkliki »Janša je gotof«, čeprav njegove vlade že več kot pol leta ni več, pa dokazujejo, da protestniki stagnirajo. Včerajšnji shod je razkril skupno sanjarjenje protestnikov s premierko. Medtem ko so sanje prvih obarvane z nostalgijo, so sanje Bratuškove gospodarski vic leta. Brez sodobne dolgoročne vizije.

Več: Finance


3 KOMENTARJI

  1. Iz abecede dobrega gospodarjenja in življenjske logike, se vlada očitno še vedno norčuje. Zakaj? Mogoče pa je vizija nekaterih zapraviti državo in slovenski narod?!

  2. Priznati pa je trebna, da sta imela včeraj, premierka Bratušek in minister Jakič, državotvorne govore.

  3. KAJ SI JE MISLIL G. COLARIČ direktor ” KRKE ” , ko ga je obiskala čreda pozitivcev ??? Kaj pa , če jim diši ta firma , da bi jo prevzeli , podjarmili ?? Ker določeni bežijo iz podjetij , ki gredo v prodajo , se je potrebno prisesati pač kam drugam , kje je denar ! Ta vladna drhal je zmožna vsega in se tudi ničesar in nikomur več na uklanja !
    ČE COLARIČ NE BO ” pridkan ” znajo ukrepati , so brzkompromisni , pravi satani !

Comments are closed.